Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 23

Seimo Lenkų rinkimų akcijos atstovų kreipimasis į ESBO ir ES vadovus: Lietuvoje pažeidžiamos tautinių mažumų teisės

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) frakcijai priklausantys Seimo nariai išplatino kreipimąsi į ESBO komisarą tautinių mažumų klausimais Knutą Vollebaeką, Europos Parlamento pirmininką Martiną Shulzą ir Europos Komisijos pirmininką José Manuelį Barroso su prašymu nedelsiant imtis visų priemonių tautinių mažumų teisėms Lietuvoje apginti. Parlamentarų grupės teigimu, tautinių mažumų teisės mūsų šalyje pažeidžiamos.
Lentelės su gatvių pavadinimais
Lentelės su gatvių pavadinimais / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

„Reaguodami į pastaruoju metu susiklosčiusią situaciją dėl tautinių mažumų padėties Lietuvoje kreipiamės į jus, kadangi manome, kad yra nepriimtina, kai vieningoje Europoje yra pažeidžiamos pagrindinės žmogaus teisės, tautinių mažumų teisės. Smerktina ir nepriimtina, kad valstybėje, kuri yra NATO ir ES narė, žmonės yra persekiojami ir baudžiami už gimtosios kalbos vartojimą viešajame gyvenime“, – tokiu tekstu į aukščiausius ESBO ir ES vadovus kreipiasi LLRA atstovaujami parlamentarai.

Šio kreipimosi priežastis paprasta – Vilniaus apygardos teismo Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriui Boleslavui Daškevičiui skirta 43,3 tūkst. Lt bauda už tai, kad nevykdytas įpareigojimas per mėnesį nukabinti dvikalbes gatvių pavadinimų lenteles.

„Atrodo, kad ši teismo nutartis yra grynai politinė, o tai meta šešėlį ant mūsų šalies teismų, nes civilizuotame pasaulyje sunku įsivaizduoti tokią situaciją, kad aukštesnės instancijos teismas padidino baudą apie 100 kartų.

Tenka tik apgailestauti, kad baudos yra skiriamos už tai, kad tautinės mažumos savo gimtąją kalbą vartoja rajone, kurio 80 proc. gyventojų sudaro autochtoninė lenkų tautinė mažuma. Ir visa tai vyksta Europos Sąjungos valstybėje narėje. Matome, kad yra vykdomos represijos ir pažeidžiamos pagrindinės žmogaus teisės, teisė vartoti gimtąją kalbą. Ši provokacinė teismo nutartis jau sukėlė didelį nepasitenkinimą ir protestus, kurie, atrodo, tik stiprės“, – savo pasipiktinimą lieja grupė parlamentarų.

Kreipimesi taip pat išvardintos ataskaitos, kurios esą įrodo tautinių mažumų pažeidimus Lietuvoje.

„Atkreipdami jūsų dėmesį į akivaizdų tautinių mažumų diskriminavimą ir žmogaus teisių pažeidimus Lietuvoje, prašome nedelsiant imtis visų priemonių tautinių mažumų teisėms apginti mūsų daugiatautėje ir daugiakultūrėje valstybėje“, – tokiu prašymu baigiamas kreipimasis, kuri pasirašo 8 Seimo LLRA frakcijos nariai.

Visą kreipimąsi galite paskaityti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius