-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 11

Seimo narė Rita Tamašunienė: originali pavardė papildomame puslapyje problemų neišspręstų

Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) siūlymą originalią pavardę rašyti papildomame asmens dokumento puslapyje vertina kaip „nelabai rimtą“ ir sako, jog kylančių problemų tokia tvarka neišspręstų.
Rita Tamašunienė
Rita Tamašunienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Lenkai

„Šitas klausimas aktualus ne tik tautinėms mažumoms, bet ir visiems mūsų šalies piliečiams, yra toks standartas, visose ES valstybėse veikia tokia nuostata, veikia tokia teisė ir aš manau, laikui bėgant mes turėsime tokią teisę. Aišku, yra bandymai nukreipti į kitą pusę šito klausimo svarstymą, gal paskutinis puslapis, gal kituose dokumentuose, bet čia nelabai rimta. Nereikia išradinėti rato“, – spaudos konferencijoje Seime penktadienį sakė LLRA pirmininkas europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis.

LLRA frakcijos Seime seniūnė Rita Tamašunienė tvirtino, jog pavardės rašymas papildomame lape kainuotų, o naudos iš to nebūtų jokios. „Tokio įrašo turėjimas yra papildomi kaštai, bet tai neišspręstų jokių problemų, nes pavardė žmogui reikalinga, kad ji būtų ir kituose dokumentuose, turtiniuose, sudarytose sutartyse, o dabar turėjimas vien dėl to, kad smagu turėti tą pavardę, parašytą originalo kalba – tai dar labiau supainioja situaciją. Jei jau ją nusprendžiama rašyti, tai reikia rašyti ten, kur turi būti – asmens dokumente, patvirtinančiame tikrąją pavardę“, – sakė R.Tamašunienė.

Jei jau ją nusprendžiama rašyti, tai reikia rašyti ten, kur turi būti – asmens dokumente, patvirtinančiame tikrąją pavardę

V.Tomaševskis vertindamas grupės parlamentarų pateiktą alternatyvų projektą dėl originalios pavardės rašybos papildomame puslapyje sakė, kad tokie siūlymai turi ir gerąją pusę – rodo, jog „visi sutinka, kad pavardė ir vardas yra žmogaus nuosavybė“.

Grupė Seimo narių užregistravo Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymo projektą, kuriuo siūloma įteisinti originalią nelietuvišką vardų ir pavardžių rašybą asmens tapatybės dokumentų papildomame puslapyje. Projektas registruotas kaip alternatyva socialdemokratų Gedimino Kirkilo ir Irenos Šiaulienės projektui, kuris įteisintų originalią pavardės rašybą lotyniško pagrindo rašmenimis pagrindiniame paso puslapyje.

Pagal skirtingų frakcijų atstovų įregistruotą alternatyvų projektą, pagrindiniame paso puslapyje ir toliau asmenvardžius būtų galima rašyti tik valstybine kalba, papildomo paso puslapio įrašas galėtų būti tik lotyniško pagrindo ženklais. Vienas projekto iniciatorių konservatorius Valentinas Stundys sako, kad įregistruotas pasiūlymas – kompromisinė išeitis.

Socialdemokratė I.Šiaulienė BNS tvirtino kol kas nenorinti vertinti, ar alternatyvus projektas galėtų būti priimtas kaip tinkantis visoms pusėms, tačiau sveikino iniciatorius sakydama, jog tai – žingsnis pirmyn.

„Džiaugiuosi, vadinasi, žingsnis pirmyn, iš pradžių jie apskritai oponavo, o dabar sutinka, kad gali būti rašomas pavardės originalas“, – komentuodama alternatyvų projektą sakė I.Šiaulienė.

„Kai įvyks pateikimas, tada bus matyt“, – į klausimą, ar socialdemokratai sutiktų su pasiūlytu alternatyviu variantu, atsakė frakcijos seniūnė.

Alternatyvaus projekto autoriai taip pat kreipėsi į Valstybinę lietuvių kalbos komisiją, prašydami pateikti išvadas, ar jų siūlomas nelietuviškų asmenvardžių rašybos reglamentavimas yra suderinamas su reikalavimais, kylančiais iš lietuvių – kaip valstybinės – kalbos statuso. Seimo nariai tikisi, kad jų projektas yra mažiau prieštaraujantis, taigi ir lengviau suderinamas su lietuvių kalbos vartojimo nuostatomis nei socialdemokratų pateiktas variantas.

Alternatyvą socialdemokratų siūlymui teikia TS-LKD frakcijos seniūno pavaduotojas Valentinas Stundys, „Drąsos kelio“ frakcijos narys Algirdas Patackas, konservatorius Rytas Kupčinskas, socialdemokratai Valerijus Simulikas ir Edvardas Žakaris, konservatoriai Agnė Bilotaitė ir Audronius Ažubalis, liberalė Dalia Teišerskytė, „tvarkietis“ Petras Gražulis, Mišrios Seimo narių grupės atstovai Rima Baškienė bei Povilas Urbšys ir Darbo partijos frakcijos narys Kęstutis Daukšys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius