-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 17

Seimo nariai turės susimokėti už ne pagal paskirtį panaudotas kanceliarines išlaidas

Kaip trečiadienį žurnalistams pranešė Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas, Seimo valdyba bendru sutarimu pritarė komisijos siūlymui ne pagal paskirtį panaudotas kanceliarines išlaidas išskaičiuoti iš Seimo narių atlyginimo.
A.Salamakinas
A.Salamakinas / „Scanpix“ nuotr.

„Jei Etikos komisija nustato, kad Seimo narys lėšas panaudojo ne pagal paskirtį, sprendimas atiduodamas valdybai,ir jam iš atlyginimo bus išskaitoma ta suma, kurią jis panaudojo ne pagal paskirtį“, – trečiadienį po klausimo svarstymo Seimo valdybos posėdyje žurnalistams sakė A.Salamakinas.

„Mechanizmas yra labai paprastas. Etikos ir procedūrų komisija, gavusi išlaidas, įvertins ir, jei bus nustatyta pažeidimų, teiks valdybai, kad tos išlaidos būtų atskaičiuotos iš asmeninių lėšų. Valdyba rekomenduoja visiems Seimo nariams teikiant ataskaitas už antrą ketvirtį gerai pagalvoti, ar nebus gėda pažiūrėti į akis rinkėjams“, – po Seimo valdybos posėdžio žurnalistams sakė Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas.

Valdyba rekomenduoja visiems Seimo nariams teikiant ataskaitas už antrą ketvirtį gerai pagalvoti, ar nebus gėda pažiūrėti į akis rinkėjams, – sakė A.Valinskas.Taip pat valdyba priėmė sprendimą, jog kai kurioms išlaidoms pagrįsti bus reikalaujama aiškinamųjų raštų, o visos išlaidos detaliai bus skelbiamos viešai.  „Etikos komisija pateikė valdybai savo siūlymus, kurie neleis Seimo nariams kai kuriose vietose piktnaudžiauti. Kai kurioms išlaidoms bus reikalaujama, kad būtų pateikti aiškinamieji raštai, jei automobilį nuomoja, nebus galima leisti lėšų kito automobilio remontui, jei bus perkama grožinė literatūra, turės būti aiškinamieji raštai, kur jie tas knygas padėjo“, – sakė A.Salamakinas.

Šiuo metu Seimo interneto puslapyje skelbiama, kiek parlamentinei veiklai skirtų lėšų panaudojo parlamentarai, tačiau šios išlaidos nedetalizuojamos. Pasak A.Salamakino, artimiausiu metu pasirodys detalios išlaidos, kuriose atsispindės kiekvienas pirkinys. Jos gali būti pradėtos skelbti jau nuo penktadienio ar kitos savaitės pradžios.

„Teiksime visą išklotinę, ką Seimo narys pirko: pieštukas, trintukas ir taip toliau. Iškart visų negalėsime paviešinti, yra didelės apimties darbas, jei sugebėsime, pirmus paskelbsime penktadienį ar kitos savaitės pradžioje, 20–30 Seimo narių“, – sakė A.Salamakinas.

Nuo sausio įsigaliojus naujajai tvarkai, kuri įpareigoja Seimo narius atsiskaityti už išlaidas parlamentinei veiklai, Finansų departamentas sulaukė čekių ne tik už biurų nuomą, benziną, komunikacijos išlaidas, bet ir už prabangius indų servizus, pietus parlamento valgykloje, net maisto produktus, tokius kaip varškė ar grietinė, nakvynes viešbučiuose ar keliones taksi iš vieno miesto į kitą.

Kas mėnesį kiekvienas Seimo narys su parlamentine veikla susijusioms išlaidoms gali skirti apie 3,2 tūkst. litų sumą, iki sumažinimo gegužę ji sudarė beveik 4 tūkst. litų.

Seimo narys liberalas Gediminas Navaitis, EPK svarstytas dėl abejotinų išlaidų už parlamentinei veiklai skirtas lėšas, po kilusio ir užsitęsusio skandalo paskelbė jų atsisakantis išvis, o abejonių sukėlusias lėšas įsipareigojo grąžinti iš Seimo nario atlyginimo.

Praėjusią savaitę Liberalų sąjūdžio frakcija pranešė, kad G.Navaitis kreipėsi į Seimo kanceliarijos Finansų departamentą, prašydamas ateityje iš viso į jo sąskaitą nepervesti pinigų, skirtų parlamentinėms išlaidoms.

G.Navaitis taip pat pranešė nutaręs į valstybės biudžetą iš asmeninių lėšų grąžinti 3020 litų ir 98 centus. Tai yra anksčiau iš parlamentinės veiklos fondo išleisti pinigai už visuomeninių padėjėjų maitinimą bei indus.  Liberalų sąjūdis yra mėnesiui sustabdęs G.Navaičio narystę partijoje, kol šis grąžins ne pagal paskirtį išleistus pinigus.

G.Navaitis yra sulaukęs kritikos dėl galimai nepagrįstų išlaidų parlamentinei veiklai. Šias lėšas jis yra naudojęs nakvynėms viešbučiuose Palangoje ir Trakuose, kelionei taksi iš Vilniaus į Kauną, knygoms, tarp kurių – populiarioji psichologinė literatūra, siaubo romanai, vaikų literatūros klasika tapusi Aleno Aleksanderio Milno knyga „Pūkuotuko pasaulis“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius