-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 07

Seimo narių parengtame projekte automobilių nuoma lieka, atostogų reglamentavimo nėra

Seimo narių veiklos garantijų įstatymo projektą darbo grupė parengė parlamentarams kur kas palankesnį nei ankstesnis atmestas teisininkų parengtas variantas.
Seimo salė
Seimo salė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 Nuoma

Parlamento atmestame projekte buvo pasiūlyta įtvirtinti fiksuotas Seimo narių atostogas, neleisti patiems nuomotis automobilių – tam šiuo metu išleidžiama didžioji parlamentinei veiklai skiriamų pinigų dalis, taip pat nustatyti daugiau Seimo narių veiklą griežtinančių apribojimų.

Tuo tarpu naują projektą, kuris registruotas Seimo posėdžių sekretoriate, parengusi darbo grupė į jį neįtraukė nei fiksuotų atostogų, nei atsisakė automobilių nuomos, o švelnina, palyginti su ankstesniu teisininkų projektu, ir sankcijas už posėdžių nelankymą.

Teisininkai siūlė iš Seimo nario algos išskaičiuoti už kiekvieną praleistą posėdį, o sistemingą posėdžių nelankymą traktuoti kaip pagrindą apkaltai, tuo tarpu naujajame variante nuorodos į apkaltą nelieka, o sankcijos už praleistus Seimo plenarinius posėdžius siūlomos tik tuo atveju, jei parlamentaras be pateisinamos priežasties praleidžia daugiau kaip pusę visų numatytų balsavimų dėl teisės aktų priėmimo, arba daugiau kaip pusę komiteto ar komisijų posėdžių, kuriuose irgi vyko balsavimai. Atlyginimas būtų mažinamas 5 procentais už kiekvieną praleistą posėdį.

Naujoji redakcija parlamentinei veiklai skirtoms išlaidoms numato 1,3 VMDU dydžio sumą per mėnesį, tačiau automobilio nuoma būtų kompensuojama atskirai.

Projektas griežčiau nei šiuo metu nustato parlamentinei veiklai skiriamų lėšų naudojimą, tačiau pinigų būtų skiriama daugiau – šiuo metu parlamentaras iš viso su parlamentine veikla susijusioms išlaidoms gauna 1  vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžio sumą, kuria dengiamos ir automobilio nuomos išlaidos, tuo tarpu naujoji redakcija parlamentinei veiklai skirtoms išlaidoms numato 1,3 VMDU dydžio sumą per mėnesį, tačiau automobilio nuoma būtų kompensuojama atskirai.

Seimo narys, išskyrus tarnybinį transportą pagal pareigas gaunančius Seimo pirmininką ir premjerą, turėtų teisę gauti kompensaciją už automobilio nuomą. Šios kompensacijos maksimalų dydį kiekvienų metų sausio mėnesį nustatytų Seimo kanceliarija, apklausus ne mažiau kaip penkias automobilių verslo nuomos įmones ir paskaičiavus vidutinio automobilio, kuris ne brangesnis nei 40 VMDU be PVM), verslo nuomos kainos vidurkį, įskaitant pilną automobilio techninę priežiūrą ir jo parengimą žiemos-vasaros sezonams.

Taip pat Seimo nariui, gyvenančiam 50 kilometrų nuo Vilniaus miesto centro, jo įgaliojimų laikotarpiui Seimo kanceliarija jo prašymu nuomotų būstą Vilniaus mieste.

Teikiamu projektu taip pat numatyta riboti Seimo narių dalyvavimą komerciniuose pramoginiuose renginiuose, įskaitant jų kūrimą, režisavimą, prodiusavimą, vedimą ir kitokį dalyvavimą, tačiau pabrėžiama, jog tai nereiškia, jog parlamentarai iš viso negali dalyvauti nepramoginio pobūdžio renginiuose ar audiovizualinės žiniasklaidos laidose, jeigu tai nesukuria Seimo nariui jokių įsipareigojimų to renginio ar laidos rengėjams ar kitiems asmenims.

Darbo grupė parengti Seimo narių veiklos garantijų projektui sudaryta po to, kai Seimas grąžino tobulinti grupės žinomų teisininkų parengtą projektą, kuriuo siūlyta kur kas griežčiau tvarkyti parlamentarų veiklą bei finansinius reikalus.

Projektu siūlyta įtvirtinti fiksuotas Seimo narių atostogas, neleisti Seimo nariams patiems nuomotis automobilių, įrašyta nuostata, kad dalyvavimas posėdžiuose yra Seimo nario konstitucinė pareiga, o sistemingas šios pareigos nevykdymas be pateisinamos priežasties yra pagrindas pradėti apkaltą. Darbo grupė tai pat siūlė už praleistus parlamento, komitetų ir kitus posėdžius nemokėti algos.

Projekte, be kita ko, buvo numatyta, kad Seimo nariai gali atostogauti ne daugiau kaip 45 kalendorines dienas per metus.

Be to, projektu siūlyta mažinti Seimo narių padėjėjų skaičių nuo trijų iki dviejų, darbo grupės parengtas projektas jų palieka tris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius