Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 24

Seimo nariui Sauliui Stomai gresia nemalonumai dėl laisvos interpretacijos apie savo teistumą

Parlamentaras Saulius Stoma vėl atsidūrė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos (EPK) akiratyje dėl savo viešų kalbų. Šį kartą už tai, kad kitus laidos dalyvius išvadino nusikaltėliais ir už tai, kad laisvai interpretuoja savo gyvenimo faktus apie teistumą oficialiame parlamento tinklalapyje.
Socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis
Socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis / 15min.lt/Eriko Ovčarenko nuotr.

Į EPK kreipėsi socialdemokratas Vytenis Andriukaitis, kuris atkreipė dėmesį, kad Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario S.Stomos biografijoje oficialioje Seimo interneto svetainėje, užuot tiesiog pateikus faktą apie teistumą, teigiama, kad dabartinis parlamentaras „konkurentams sufabrikavus bylą, 1997 metais buvo nuteistas už neteisėtą finansinę veiklą „Lietuvos aide“.

„Kitaip sakant, jis teigia, kad teisėsaugos institucijos ir prokuratūra nesugebėjo atrinkti, kur yra fabrikuojamos bylos, o kur yra pakankamai duomenų“, – EPK posėdyje pristatydamas savo kreipimąsi kalbėjo V.Andriukaitis. 

Politikas priminė, kad egzistuoja įsiteisėjęs teismo nuosprendis ir, jeigu S.Stoma turi naujų duomenų, kurie turėtų įtakos bylai, privalo kreiptis į teisėsaugą. „Jeigu to nėra, jis sukuria kitą problemą: jis neigia teisinės valstybės principą“, –  tvirtino parlamentaras.

Taip pat socialdemokratą papiktino S.Stomos pasisakymas Lietuvos radijo laidoje, kurioje šis kreipėsi į V.Andriukaitį: „Man atrodo, Vyteni, jūsų problema tai... kad jūs... teisėsaugai esate skolingas. Jau geriau būti atsėdėjus ir nesijausti niekam skolingam, negu būti išteisintam ir paskui jaustis skolingam visą gyvenimą.“

Jis neigia teisinės valstybės principą, – tvirtino V.Andriukaitis. V.Andriukaičiui 2004 metais buvo mesti kaltinimai korupcija. Tuomet politikas pasitraukė iš Seimo, kad neturėtų parlamentaro teisinės neliečiamybės ir prokurororai galėtų nevaržomi tirti jo bylą. Nesurinkę pakankamai įrodymų, teisėsaugininkai bylą nutraukė.

Taip pat socialdemokratas nepatenkintas S.Stomos pareiškimu TV3 laidoje „Kodėl“, kur šis į V.Andriukaitį ir dar kelis laidos dalyvius išvadino nusikaltėliais, nes jie esą trukdo Lietuvos teisėsaugai.

S.Stoma tikina naudojęsis žodžio laisve

S.Stoma, EPK posėdyje kalbėdamas apie savo biografiją Seimo svetainėje, tvirtino, jog ji ten neiškraipyta: „Jeigu kažkuriame sakinyje yra mano nuomonė, tai aš turiu teisę intepretuoti savo praeitį.“

Komentuodamas savo pareiškimus, susijusius su V.Andriukaičiu, politikas tvirtino, kad kiekvienas pilietis turi žodžio laisvę ir gali reikšti kritišką savo nuomonę, jeigu pagrindžia ją argumentais. Jis tvirtino nenorintis atsiimi nė vieno savo žodžio. „Nė vieno žodžio nesigailiu ir dar dešimt kartų galiu pakartoti.“ S.Stoma vėl kartojo, kad geriau būti „atsėdėjus“ ir „neturėti jokių sąskaitų“  su teisėsauga. 

„Kiek žinau, Lietuvoje savanoriai į kalėjimus nesodinami“, – replikavo EPK pirmininkas Algimantas Salamakinas. Jis akcentavo, kad byla V.Andriukaičiui buvo nutraukta.

EPK narys Konstantas Ramelis klausė, kaip pats S.Stoma reaguotų, jeigu būtų apkaltintas viešumoje nebūtais dalykais: „Kaip jūs reaguosite, jeigu aš pasakysiu, kad, mano nuomone, mano požiūriu, jūs esate toks ir toks, kadangi pagal Froidą jūsų veido išraiška asocijuojasi su kažkuo. Noriu paklausti, ar jūs nepyksite ir nesiskųsite, jeigu taip bus?“ S.Stoma tvirtino, kad nesiskųstų, jeigu tai nebūtų iškraipyti faktai.

„Gailiuosi, kad mūsų keliai susikirto Seime“, – kreipdamasi į S.Stomą sakė jo bendražygė frakcijoje komisijos pirmininko pavaduotoja Vida Marija Čigrejienė.   

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius