Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 10 18 /17:59

Seimo narys A.Matulas kreipėsi į STT dėl galimos įtakos Ligonių kasos direktoriaus konkursui

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Antanas Matulas kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) dėl sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos komandos galbūt darytos įtakos renkant Valstybinės ligonių kasos direktorių. SAM savo ruožtu teigia, kaip taip parlamentaras bando spausti ministeriją priimti jo žmonai palankius sprendimus.
Agnė Širinskienė
Antanas Matulas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Seimo narys teigia turįs duomenų, kad komisijos pirmininkė, sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė galėjo būti verčiama konkurso nugalėtoju išrinkti Igorį Baikovskį. Ši informacija perduota Specialiųjų tyrimų tarnybai, trečiadienį pranešė TS-LKD frakcija Seime.

„Mano turimais duomenimis, ministro patarėjas Danas Bakša galimai vertė komisijos pirmininkę sudiktuoti klausimus – atsakymus, kad konkursą laimėtų I.Baikovskis. Panašiai, atrodo, konkursai vyko ir Palangos reabilitacijos ligoninėje, ir organizuojant kai kuriuos kitus konkursus“, – pažymėjo A.Matulas.

Dienraščio „Lietuvos rytas“ duomenimis, gydytojo išsilavinimą turintis I.Baikovskis ilgą laiką dirbo įvairiose privačiose įmonėse, o pastaruoju metu tapo A.Verygos projektų ir procesų valdymo patarėju.

A.Matulas Seime sveikatos apsaugos ministro viešai paklausė, ar viceministrę spaudęs jo patarėjas D.Bakša savavaliauja, ar taip elgiasi su ministro žinia. A.Veryga tikino nieko nežinąs apie šiuos atvejus: „Jeigu jūs turite tokių duomenų, matyt, turėtumėte juos pateikti.“

Įtaria, kad stengiasi dėl žmonos

Tuo tarpu spaudai išplatintame pranešime Sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė aiškina, kad kvestionuodamas VLK vadovo konkursą A.Matulas gali bandyti spausti SAM priimti jo žmonai palankius sprendimus. S.Matulienė šiuo metu dirba ministerijos Tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus vyriausiąja specialiste.

„Tokius Seimo nario A.Matulo pareiškimus vertiname kaip galimą spaudimą SAM, siekiant paskatinti SAM atsakingus darbuotojus anuliuoti jo žmonos S.Matulienės 1960 eurų skolą SAM, susidariusią po jos darbo Briuselyje. Anot ministerijos, tikėtina, kad taip gali būti, nes kaip tik šiuo metu yra svarstomas klausimas, kaip užtikrinti, kad SAM darbuotoja S.Matulienė grąžintų susidariusį įsiskolinimą. Be to, galbūt tai gali būti noras paskatinti jo žmonai skirti aukštesnes pareigas sveikatos apsaugos sistemoje.

Buvusi Sveikatos apsaugos atašė Briuselyje S.Matulienė 2013 m. paprašė ministerijos jai išmokėti beveik 2000 eurų kaip užstatą už gyvenamąjį būstą, kuris yra laikomas skola SAM, kurią ji turėjo grąžinti iki pernai metų spalio pabaigos.

Tačiau S.Matulienė yra dar pernai ministrui parašiusi, kad negali grąžinti šio užstato, nes nuomotojas nepateikė bankui dokumento dėl užstato grąžinimo.

Ji rašte ministrui teigia bandžiusi su nuomotoju susisiekti, tačiau jis, jos nuomone, nepagrįstai reikalauja susimokėti 1 tūkst. eurų.

Ji ministerijai nurodė negalinti uždaryti banko sąskaitos, todėl kasmet turės mokėti po 35 eurus metinį sąskaitos aptarnavimo mokestį, be to, išsiuntė tris registruotus laiškus, kurie kainavo apie 30 eurų.

„Maloniai prašau apmokėti jūsų susidariusias mano išlaidas dėl užstato grąžinimo ir nurašyti užstatą, kurio negaliu atsiimti“, – rašo rašyme ji.

SAM kol kas nėra nusprendusi, ką daryti šioje situacijoje.

SAM: konkursas vyko skaidriai

SAM teigimu, apie dalyvius į VLK direktoriaus konkursą, deja, neturime teisės apie tai kalbėti, kadangi šiuo metu galiojantys teisės aktai draudžia atskleisti duomenis apie konkurse dalyvavusius pretendentus. Kaip žinote, VLK direktoriaus konkursą laimėjo Jūratė Sabalienė, ilgametė VLK darbuotoja ir buvusi viceministrė, dirbusi su a.a. J.Požėla.

Akivaizdu, kad konkursas į VLK vadovus vyko objektyviai ir skaidriai ir apie jokį tariamą poveikį net negalime kalbėti“, – rašoma pranešime.

Valstybinės ligonių kasos direktoriaus konkursą laimėjo šios įstaigos Tarptautinių reikalų skyriaus vedėja Jūratė Sabalienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius