-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 29

Seimo narys Ačas: apmokėsiu bilietą, tegul greičiau tą gruziną deportuoja

Į Lietuvą Gruzijos pilietį pakvietęs Seimo narys Remigijus Ačas šiuo metu laužo galvą, kaip greičiau atsikratyti užsieniečio, ir mina Migracijos tarnybos slenksčius. Seimo narys teigia, kad ši istorija jam bus gera pamoka. Tuo tarpu šiuo metu Užsieniečių registravimo centre uždarytas gruzinas laukia deportacijos į tėvynę.
R.Ačas
R.Ačas sako, kad ši istorija jam bus gera pamoka / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kaip 15min.lt žurnalistui pasakojo šiuo metu tarnybinėje komandiruotėje Prancūzijoje esantis Seimo narys R.Ačas, istorija prasidėjo pavasarį. Seimo narys tuo metu lankėsi Gruzijoje ir stebėjo rinkimus.

„Per vakarienę vietos verslininkai paprašė vienam jų kolegai padaryti iškvietimą į Lietuvą. Sakė, kad jis nori plėtoti verslą su Lietuva, užmegzti ryšius, ieškoti naujų rinkų, tvirtino, kad padorus žmogus. Aš jo beveik ir nepažįstu. Pakalbėjom tada... Jei žmogus nori atvažiuoti gerų minčių vedamas, juk nesunku tą iškvietimą surašyti. Bet, pasirodo... Jis atvažiavo rugsėjo mėnesį ir iki šiol dar neišvyko", – pasakojo parlamentas.

Siūlė organizuoti nelegalų persiuntimą į Vakarus

R.Ačas sako, kad grįžęs į Lietuvą, oficialiu iškvietimu Gruzijos piliečiui Gagikui Gevorkyanui (gim. 1971 m.) nesirūpino. „Aš, kaip Seimo narys, parašiau paprastą raštą ir išsiunčiau elektroniniu paštu į ambasadą. Tas iškvietimas ir nebuvo labai oficialus. Aš taip ir parašiau, kad yra verslininkas, nori atvažiuoti į Lietuvą ieškoti naujų rinkų", – Gruzijos verslininko atvykimo į Lietuvą užkulisiais dalijosi Seimo narys.

Verslininku prisistatantis G.Gevorkyanas į Vilnių atskrido pernai rugsėjo 5 d. Jo viza galiojo iki lapkričio.

Buvo toks į mūsų akiratį pakliuvęs. Mes jį apklausėme ir įpareigojome per nustatytą laiką išvykti iš Lietuvos.„Atvažiavęs į Vilnių jis man paskambino. Susitikome kavinėje Gedimino prospekte. Jis iš pradžių sakė, kad pirks naudotą statybinę techniką ir gabens ją į Gruziją. Klausė, ar negaliu padėti. Pasakiau, kad Lietuvoje taip nesielgiama. Čia nėra taip, kaip Rusijos Dūmoje ar Gruzijos parlamente. Mūsų parlamentarai negali užsiimti kita veikla. Tada jis sakė, kad turi man dar vieną pasiūlymą, kad nori dar pasinaudoti mano paslaugomis. Sakė, iškviečiame daugiau žmonių iš Gruzijos, nes jie nori į Vakarus išvažiuoti. Esą už kiekvieną tokį iškvietimą galima gaut du tūkstančius dolerių. Kai jis man tokį pasiūlymą pateikė, ištiesiau ranką ir pasakiau „sudie“. Tarp mūsų kalbų negali būti. Jo, matyt, toks verslas buvo ir sugalvotas.  Sakė, kad pats organizuos kitų gruzinų persiuntimą į Vakarus. Vėliau jis man dar kelias žinutes atsiuntė, kad reikia susitikti, pašnekėti. Buvau jo numerį įsivedęs, tai supratau, kuo tai kvepia, ir nereagavau", – 15min.lt žurnalistui pasakojo R.Ačas.

Prieš pat Naujuosius G.Gevorkyanu susidomėjo Vilniaus pareigūnai. Vienoje iš sostinės parduotuvių jis apsivilko salėje kabantį švarką ir bandė išeiti nesumokėjęs. Gruziną sulaikius paaiškėjo, kad jo vizos galiojimo laikas pasibaigęs. Užsienietis buvo perduotas Vilniaus migracijos tarnybos pareigūnams.

Įkūrė firmą, bet algų nemoka

„Buvo toks į mūsų akiratį pakliuvęs. Mes jį apklausėme ir įpareigojome per nustatytą laiką išvykti iš Lietuvos", – paklaustas apie G.Gevorkyaną, sakė Vilniaus migracijos tarnybos vadovas Gintaras Bagužis.

Jis sakė, kad turi man dar vieną pasiūlymą, kad nori dar pasinaudoti mano paslaugomis. Sakė, iškviečiame daugiau žmonių iš Gruzijos, nes jie nori į Vakarus išvažiuoti. Esą už kiekvieną tokį iškvietimą galima gaut du tūkstančius dolerių.Migracijos tarnybos pareigūnai greitai nustatė, kad gruzinas į Vilnių atvyko tarpininkaujant Seimo nariui R.Ačui. O ir pats G.Gevorkyanas tąkart tvirtino, kad mūsų šalyje „vysto verslą su Seimo nariu Remigijumi Aču ir buvusiu prezidentu Rolandu Paksu".

Pareigūnai taip pat išsiaiškino, kad užsienietis Lietuvoje lankosi ne pirmą kartą. Dar 2006 m. rugsėjo 26 d. jis Kaune įkūrė bendrovę, kurios įstatinis kapitalas – 10 tūkst. litų. Vienintelis bendrovės akcininkas ir direktorius yra tas pats G.Gevorkyanas. Pastaruoju metu bendrovės darbuotojai į oficialias institucijas rašo vieną raštą po kito informuodami, kad įmonėje jau kurį laiką nemokamos algos, valstybei nemokami jokie mokesčiai.

„Buvau Tailande. Migracijos tarnybos viršininkas man paskambino gruodžio 31 d., iki Naujųjų likus kelioms valandoms. Jis paaiškino, kad su tuo gruzinu yra bėdų. Sakė, kad tokiu atveju užsieniečiu turi rūpintis tas, kas jį iškvietė. Iškvietęs žmogus turi apmokėti ir užsieniečio kelionę namo. Iš karto pasakiau, kad sumokėsiu, tegul tik palydi iki lėktuvo. Grįžęs į Lietuvą nuėjau į Migracijos tarnybą ir tą patį pakartojau. Gruzinas, matyt, labai nenori  išvažiuoti, bet aš savo žodinį sutikimą esu davęs, patvirtinau, kad bilietą apmokėsiu. Jei taip pasakiau, tai galima įkelti jį į lėktuvą ir tegul skrenda. Bet, matyt, Migracijos tarnyba labai liberaliai žiūri. Juk tai nereiškia, kad aš turiu gruziną iki lėktuvo nuvežti. Jeigu jis taip elgiasi,  jis gali bet kada pasprukti. Žmogus piktybiškai elgiasi, prišnekėti, kaip suprantu, jis gali visko ir bile ko", – piktinosi R.Ačas.

Bandė pabėgti nuo pasieniečių

Tuo tarpu gruzinas, Migracijos tarnyboje pažadėjęs per nustatytą laiką išvykti iš Lietuvos, nė negalvojo tesėti savo pažado. Sausio viduryje pareigūnai patikrino duomenų bazę ir nustatė, kad G.Gevorkyanas ir toliau vaikščioja po Vilnių. Užsienietis tą pačią dieną buvo sulaikytas nuomojamame bute.

Aš suprantu, kad kai kurie taip ir nori. Atvažiuoti, pasilikti, gauti laikiną leidimą gyventi Lietuvoje, o paskui svajoja ir pilietybę gauti. Turėtų būti griežčiau su jais elgiamasi. Šitas atrodė toks kostiumuotas padorus vyras. Tai yra didelė pamoka ateičiai, kad ne visada galima pasitikėti žmonėmis.Atsidūręs areštinėje gruzinas iš pradžių tvirtino, kad turi pinigų ir pats sumokės už bilietą namo. Vėliau jis persigalvojo ir pradėjo tvirtinti, kad niekur nenori išvykti. G.Gevorkyanas iki išsiuntimo iš Lietuvos buvo apgyvendintas pasieniečių saugomame Užsieniečių registravimo centre Pabradėje. Sekmadienį jis bandė pabėgti.

Kaip informavo Valstybės sienos apsaugos tarnyba, teritorijos perimetrą saugantys VSAT pareigūnai pastebėjo, kad iš pastato, kuriame gyvena šalyje sulaikyti nelegalai, antro aukšto iššoko vyras. Bėglys buvo greitai sulaikytas. Paaiškėjo, kad pro langą iššoko G.Gevorkyanas. Šokdamas pro langą vyras susižeidė. Gruzinas su konvojumi buvo pristatytas į Vilniaus Raudonojo Kryžiaus ligoninę. Čia užsieniečiui nustatytas rankos lūžis. Ranką sutvarsčius ir sugipsavus, vyrą pasieniečiai vėl parvežė į Pabradę.

„Aš suprantu, kad kai kurie taip ir nori. Atvažiuoti, pasilikti, gauti laikiną leidimą gyventi Lietuvoje, o paskui svajoja ir pilietybę gauti. Turėtų būti griežčiau su jais elgiamasi. Dar būdamas  verslininku aš esu daręs iškvietimų ir baltarusiams, ir savo draugams iš Maskvos, ir tiems patiems gruzinams, tarp jų net vienas generolas buvo.  Aš tuos žmones gerai pažįstų ir problemų niekada nebūdavo. Šitas atrodė toks kostiumuotas padorus vyras. Tai yra didelė pamoka ateičiai, kad ne visada galima pasitikėti žmonėmis. Su tokiais dalykais iki šiol nebuvau susidūręs. Dabar jau žinosiu, kad reikia būti atsargesniam", – atgailauja R.Ačas.

Išsiuntimas – dienų klausimas

Lietuvos įstatymai žmogui, į šalį pasikvietusiam užsienietį ir tinkamai juo nepasirūpinus ar svetimšaliui laiku neišvykus namo, numato kelių tūkstančių litų administracinę baudą.

„Ar dėl šios istorijos bus siekiama surašyti protokolą Seimo nariui, dar nenuspręsta. Šis klausimas dar nenagrinėtas, apie tai bus galvojama vėliau", – 15min.lt informavo Vilniaus migracijos tarnybos vadovas G.Bagužis.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas spaudai Rokas Pukinskas 15min.lt ketvirtadienį informavo, kad šiuo metu vyksta G.Gevorkyano išsiuntimo iš šalies procedūra. „Liko išspręsti techninius klausimus. Kitaip tariant, nupirkti bilietus ir įsodinti į lėktuvą. Užsienietis neprieštarauja ir už bilietus sumokės pats. Jo grąžinimas į tėvynę – dienų klausimas", – sakė R.Pukinskas.

Kol gruzinas dar Lietuvoje, jo paliktomis problemomis rūpinasi ne tik Migracijos tarnyba ar pasienio pareigūnai. Ketvirtadienį Užsieniečių registravimo centre Pabradėje G.Gevorkyaną aplankė Darbo inspekcijos atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius