Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 26

Seimo narys Mantas Varaška ragina nebausti nei prostitučių, nei jų klientų

Seimo narys Mantas Varaška jau anksčiau yra registravęs Baudžiamojo kodekso pataisas, kuriomis siūlė nebausti prostitučių. Dabar jis žengia dar toliau. Parlamentaras teigia, kad dekriminalizavus prostitutes, reikėtų nebebausti ir prostitučių klientų – sekso pirkėjų.
Britai tkisi imtis ryžtingesnių priemonių prostitucijai kontroliuoti
Prostitucija / photos.com

Pasak Seimo nario, jei žmonės laisvanoriškai sutaria dėl sekso už pinigus, vienodai nebaudžiami turėtų būti abu tokio santykio dalyviai.

M.Varaška savo siūlymą paremia tų šalių, kur prostitucija laikoma legalia ūkine veikla, patirtimi.

Tačiau Seimo nariui kategoriškai nepritaria prostitučių socializacija užsiimančios organizacijos. Pasak jų, klientai Lietuvoje iki šiol realiai beveik ir nebuvo baudžiami (2010 m. nubausta 11 prostitučių klientų, 2011  m. tokia statistika nebevedama), todėl prostitucijos mastai Lietuvoje kasmet vis didėja.

Moterų gynimo organizacijos pabrėžia pritariančios, kad už prostituciją neturėtų būti baudžiamos moterys. Socialines paslaugas prostitutėms teikiančių centrų atstovės pabrėžia, kad prostitutės dažniausiai yra tik aukos, patyrusios prievartą arba pačios nesugebėjusios pasirinkti kito gyvenimo kelio dėl vaikystėje patirtų traumų ar ekonominių priežasčių.

Tačiau prostitučių paslaugų pirkėjų nebaudžiamumas reikštų tai, kad prostitucija Lietuvoje tampa legalia veikla, mano jos.

„Mes paliktume vyrui teisę pirkti moterį, pirkti kitą žmogų. Apie tai negali būti nė kalbos. Apie kokią ūkio veiklą kalbama? Aš tokios ūkio veiklos nepripažįstu. Tai būtų prostitucijos legalizavimas ir būtų amoralu rinkti mokesčius iš tokios veiklos“, – trečiadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė  Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centro atstovė Dalia Puidokienė.

Ji pabrėžė, kad Lietuva kovoje su prostitucija turėtų sekti Švedijos pavyzdžiu ir nebausti prostitučių, tačiau griežtinti bausmes tiek seksualinių paslaugų pirkėjams, tiek suteneriams.

Konferencijoje dalyvavusi Švedijos ambasadorė Sesilija Rutstriom-Ruin pažymėjo, kad prostitučių už jų veiklą Švedija nebebaudžia nuo 1999 m. Ji pripažino, kad įstatymo efektyvumu buvo abejojama ir Švedijoje, tačiau dabar jis pasiteisinęs ir duoda tik gerų rezultatų.

„Nebaudžiamos prostitutės kur kas dažniau liudija prieš savo išnaudotojus sutenerius ir suteikia informacijos, leidžiančios juos tinkamai nubausti“, – pagrindinį įstatymo pliusą įvardino Švedijos ambasadorė.

Lietuvos „Caritas“ atstovė Kristina Stonytė pažymėjo, kad šiuo metu Lietuvoje prostitucija verčiasi ne policijos fiksuojami keli šimtai, o tūkstančiai asmenų. Pažymima, kad vis dažniau prostitutėmis tampa nepilnametės mergaitės.

Be to, Klaipėdos prostitutėms padedančio centro atstovė teigė, kad visuomenės nuomonė esą prostitutėmis tampama savanoriškai, yra tik mitas.

„Apie 75 proc. moterų prostitučių dar vaikystėje patyrė seksualinį išnaudojimą. Apie 70 proc. jų buvo globos namų auklėtinės, 40 proc. patyrė kitokią prievartą. Tokie skaičiai kelia klausimų dėl jų gebėjimo laisvai pasirinkti“, – teigė ji. 

Primename, kad Seimo narys Mantas Varaška jau įregistravo Administracinių teisės pažeidimų kodekso ir Baudžiamojo kodekso pakeitimus, kuriais būtų panaikintos bausmės prostitutėms ir sugriežtinta atsakomybė suteneriams.

Šiuo metu prostitutėms Lietuvoje skiriama bauda nuo 300 iki 500 litų.

Asmeniui, kuris pelnosi iš kilo asmens prostitucijos, šiuo metu gali būti skirtas areštas arba laisvės atėmimas nuo dvejų iki ketverių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius