-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 02 /11:36

Seimo narys Petras Gražulis atsisakė duoti parodymus

Antradienį ryte parlamentaras Petras Gražulis, kaip specialusis liudytojas, buvo apklausiamas Generalinėje prokuratūroje (GP), tačiau bendrauti su teisėsauga jis atsisakė.
Petras Gražulis
Petras Gražulis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ponas Gražulis šiandieninės apklausos metu atsisakė duoti parodymus

Antradienį P.Gražulis į GP būstinę sostinės Rinktinės gatvėje atvyko apie 10 val.

Pakeliui parlamentaras žurnalistams pareiškė, kad ši byla – priešrinkiminė provokacija jo atžvilgiu. Seimo narys teigė, kad prokuratūra jam primena jaunystę.

„Tai provokacija, primenanti sovietinius laikus. Prokuratūra daro šou su STT ir prezidente“, – teigė parlamentaras.

P.Gražulis komentavo, jog teisėsauga jį įtaria Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovų papirkimu, su parlamentaru siejamoje įmonėje galimai aptikus listerijos bakteriją ir bandant dėl to išvengti nuobaudų.

Listerijos tyrimas ir šiuo metu toje įmonėje neatliekamas, nes nei vienas teisės aktas to nereikalauja. Jokio reikalo informuoti visuomenę nebuvo

„Tie patys kaltinimai: listerija, nuodijimas žmonių, po to papirkimas, mano įtaka Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybai“, – po apklausos sakė P.Gražulis.

Generalinės prokuratūros atstovė Rita Stundienė po apklausos pranešė, kad P.Gražulis atsisakė duoti parodymus.

„Čia yra politika“

Iš STT išplatintos informacijos galima manyti, jog teisėsauga įtaria, kad „Judex“ vadovai, norėdami, kad įmonė išvengtų nuobaudų, kurios paprastai yra taikomos aptikus darbų saugos, pakavimo, ženklinimo, higienos ar kitus pažeidimus, savo neteisėtų tikslų siekė papirkdami įvairius atsakingus specialistus arba asmenis, galinčius tokiems specialistams daryti poveikį.

„Kada Europos Sąjunga įvedė sankcijas Rusijai, o Rusija davė atsakomąjį žingsnį – įvedė sankcijas Europos Sąjungai ir Lietuvai. Ir kadangi šis produktas nebuvo draudžiamų įvežti produktų sąraše, tai Rusijos veterinarinė tarnyba pradėjo ieškoti kitų pažeidimų, kad tik neįleistų šitos produkcijos. Buvo apsilankyta pas veterinarijos tarnybos vadovą J.Milių. Ir kaip buvo pasakyta: čia yra politika“, – aiškino P.Gražulis.

VIDEO: Parodymus duoti atsisakęs P.Gražulis: tai – priešrinkiminė provokacija

Neoficialiomis žiniomis, teisėsauga aiškinasi įtarimus, kad VMVT ar jai pavaldžios institucijos galėjo gauti iš kitų kompetentingų žinybų informacijos apie listerijos (Listeria monocytogenes) rūšies bakterijos užkratą kai kuriuose „Judex“ gaminiuose, tačiau šį faktą esą nuslėpė ir, įtariama, nesiėmė veiksmų.

„Aš noriu pasakyti, kad listerija nėra pavojinga produktuose, kurie reikalauja būti termiškai apdoroti. Ši rūšis produktų valgoma termiškai apdorota – jų niekas žalių nevalgo. Aš noriu šiandien patvirtinti, kad listerijos tyrimas ir šiuo metu toje įmonėje neatliekamas, nes nei vienas teisės aktas to nereikalauja. Jokio reikalo informuoti visuomenę nebuvo“, – sakė P.Gražulis.

Mandato neatsisakys

Pats parlamentaras teigė, kad „čia yra ne korupcijos, o politinė byla“, todėl atsisakyti Seimo nario mandato jis nesvarsto.

„O jeigu aš padėjau įmonei išvežti produkciją į Rusiją, jeigu aš toks galingas – tai aš tik savim džiaugiuosi. Kiek vyriausybė skiria milijonų, kad rastų rinkas kitose šalyse ir didėtų eksportas? Sveikintinas dalykas. Jeigu aš turių kokių pažįstamų ir matau, kur galima ką išvežt, tai, be abejonės, pasitariu. Ir ponas Milius vienas iš tų žmonių, kaip sako, atvėrė rinkas ne vienai kompanijai“, – sakė Seimo narys.

Tuo tarpu apklausos metu Generalinės prokuratūroje parlamentaras buvo gerokai mažiau iškalbingas. Pokuratūros atstovės teigimu, jis nepanoro bendrauti su ikiteisminį tyrimą kontroliuojančiais pareigūnais ir atsisakė duoti parodymus.

„Šiandien P.Gražuliui buvo įteikti kratos protokolų nuorašai, taip pat jam buvo įteiktas prokuroro nutarimas apklausti jį specialiuoju liudytoju, tačiau ponas Gražulis šiandieninės apklausos metu atsisakė duoti parodymus“, – po apklausos sakė Generalinės prokuratūros atstovė R.Stundienė.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius