-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 14

Seimo narys Valdas Skarbalius siekia sumažinti PVM tarifą klausos implantams bei klausos aparatams

Birželio 14 d. Seimo Darbo partijos frakcijos narys Valdas Skarbalius užregistravo Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo siekiama nustatyti lengvatinį 5 proc. PVM tarifą klausos implantams ir jų sudedamosioms dalims bei klausos aparatams.
Valdas Skarbalius
Valdas Skarbalius / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Pasak įstatymo projekto iniciatoriaus V. Skarbaliaus, sumažinus PVM tarifą, klausos implantus bei klausos aparatus galėtų įsigyti didesnis klausos negalią turinčių asmenų skaičius.

„Paradoksas, kad dabar klausos atstatymo priemonė skiriama tik vienai ausiai, priemonę antrajai, su taikomu net 21 proc. PVM, žmogus turi pirkti pats, savo lėšomis. Dėl to dauguma neįgaliųjų atsisako visiško klausos atkūrimo abiems ausims, kas suteiktų visišką klausos komfortą bei galimybę didesniam asmenų skaičiui integruotis į visavertį socialinį gyvenimą. Nuo tos dienos, kai atsirado kochleariniai implantai, žmonės neišgali jų nusipirkti su 21 proc. PVM. Perka tik valstybė, tačiau tik vienai ausiai ir su kur kas mažesniu – 5 proc. PVM. Tiesa, yra numatytos išimtys, kada kompensuojamos abi klausos atstatymo priemonės, tačiau tos išimtys labai retos“, – teigia V. Skarbalius.

Šiuo metu lengvatinis PVM tarifas taikomas tik toms medicinos priemonėms, kurių įsigijimo išlaidos visiškai ar iš dalies kompensuojamos Sveikatos draudimo įstatymo nustatyta tvarka. Klausos implantas (kochlearinis implantas, BAHA implantas, klausos sistema) ar klausos aparatas skiriami tik vienai ausiai, o norint įsigyti savo lėšomis klausos atkūrimo priemonę antrai ausiai, ji apmokestinama taikant standartinį 21 proc. PVM tarifą.

Išskirtiniais atvejais gydytojų konsiliumas gali skirti kochlearinį implantą, BAHA implantą ar klausos sistemą ir kitai ausiai. Šių medicinos pagalbos priemonių įsigijimo išlaidos vienam pacientui kompensuojamos vieną kartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius