Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 25 /13:49

Seimo neeilinė sesija žlugo dar kartą – posėdis truko keliolika minučių

Seimas ketvirtadienį grįžo tęsti opozicijos sušauktos neeilinės sesijos, nes praėjusią savaitę, Etikos ir procedūrų komisijos sprendimu, ji buvo nutraukta pažeidžiant procedūras. Tačiau numatyti klausimai nebuvo pradėti svarstyti. Seimas tik galutinai atmetė opozicijos siūlytą darbų programą ir dar kartą sugiedojo himną.
Neeilinė seimo sesija
Neeilinė seimo sesija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Sesija Seimas

Už tai, kad darbų programa būtų atmesta balsavo 68 Seimo nariai, o tobulinti programą siūlė 36 parlamentarai. 

Iškart po to Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė pasiūlė balsuoti dėl neeilinės sesijos pabaigos. Už tai, kad sesija būtų baigta balsavo 67 Seimo nariai,  36 buvo prieš, 2 susilaikė.

„Seimas nusprendė neeilinę sesiją baigti“, – konstatavo L.Graužinienė ir nė neleisdama opozicijai pasisakyti paskelbė, kad bus giedamas himnas. 

Posėdis tetruko apie keturiolika minučių.

Opozicija himno negiedojo

Opozicinė konservatorių frakcija, išskyrus Arimantą Dumčių ir Vidą Mariją Čigriejienę, himno negiedojo ir protestuodama paliko salę.

Konservatorė Rasa Juknevičienė aiškina, kad išeiti prieš skambant himnui buvo sutarta frakcijoje. 

„Frakcijoje prieš neeilinį Seimo posėdį sutarėme, kad nedalyvausime patyčiose prieš Lietuvos himną, jei valdantieji Tarybų Lietuvos stiliumi toliau manipuliuos Statutu ir neleis svarstyti svarbių su valdančiųjų korupcija susijusių klausimų. Dauguma taip ir padarėme“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašo parlamentarė siūlydama frakcijos sprendimo nesilaikiusius A.Dumčių ir V.Čigriejienę svarstyti partijos Priežiūros komitete.​

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė sako, kad buvo nemaloniai nustebinta opozicinių frakcijų atstovų poelgiu, kai paskelbus neeilinės sesijos pabaigą ir pradėjus giedoti valstybės himną dalis Seimo narių demonstratyviai paliko posėdžių salę.

„Tai akivaizdi nepagarba Lietuvos valstybės himnui, o toks elgesys nedera Lietuvos žmonių išrinktiems parlamentarams ir galimai pažeidžia įstatymus“, – mano Seimo vadovė.

Lietuvos Respublikos valstybės himno įstatyme yra nurodyta, kad „viešai giedant ar grojant Lietuvos valstybės himną, susirinkusieji stovi, reiškia pilietinę pagarbą“. Įstatyme taip pat numatyta, kad visi piliečiai privalo gerbti šalies himną, o už jo viešą pasityčiojimą baudžiama įstatymų nustatyta tvarka.

Parlamento vadovė L. Graužinienė kreipėsi į Seimo kanceliariją dėl posėdžio įrašo kopijos ir, įvertinusi gautą informaciją, neatmeta galimybės kreiptis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją dėl galimo įstatymų pažeidimo.

Kreipsis į Konstitucinį Teismą

Seimo opozicija dėl nutrauktos neeilinės sesijos kreipsis į Konstitucinį Teismą (KT), sako opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius.

„Seimas šiandien patvirtino savo darbotvarkę, kurioje buvo įtraukti visi numatyti klausimai, tačiau po pirmo klausimo (Seimo pirmininkė) L.Graužinienė nutarė užbaigti sesiją. Tai yra savavališkas sprendimas, buldozeriu pervažiuojant per visas konstitucines opozicijos teises, ir mes rašysime skundą Konstituciniam Teismui ir iš esmės ginsime konstitucines vertybes“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė A.Kubilius.

Seimo opozicinių frakcijų iniciatyva surinkus 48 parlamentarų parašus praėjusią savaitę buvo sušaukta neeilinė sesija, tačiau valdančiųjų balsais nepritarta pateiktai darbų programai. Už ją po pateikimo balsavo 31 Seimo narys, prieš buvo 21, susilaikė 44 parlamentarai.

Opozicija tokį grubų sesijos nutraukimą vadino valdančiųjų buldozeriu ir piktinosi šalyje vykstančia demokratijos erozija. Konservatoriai ir liberalai reikalavo, kad sesija būtų tęsiama, dėl to pasikalbėti pakvietė premjerą ir Seimo pirmininkę, kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

Ši nusprendė, kad procedūros iš tiesų buvo pažeistos, nes darbų programa, kuriai nebuvo pritarta, nebuvo iki  galo atmesta arba grąžinta tobulinti. 

Opozicija sušaukė neeilinę sesiją siūlydama pradėti apkaltos procesą Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje nuteistam šios partijos atstovui Vytautui Gapšiui, taip pat sudaryti laikinąją tyrimo komisiją aiškintis, kokia yra Darbo partijos prieš maždaug dešimtmetį neapskaitytų beveik 7 mln. eurų kilmė, pradėti parlamentinius tyrimus dėl galimos korupcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius