Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 18

Seimas nori dirbti toliau – atmetė iniciatyvą organizuoti pirmalaikius rinkimus (papildyta komentarais, 14.24 val.)

Seimas ketvirtadienį atmetė opozicinės Darbo partijos iniciatyvą rengti pirmalaikius parlamento rinkimus.
Seimas
Seimas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Už parlamento paleidimą pasisakė 51 Seimo narys, prieš – 50, susilaikė 17 politikų. Balsuodami, ar nutarimo projektą reikia tobulinti, ar atmesti, dauguma pasisakė už atmetimą. 

Remiantis apklausomis, 90 proc. piliečių nepasitiki parlamentu. Mes turime pareigą tiems nepasitikintiems atsiskaityti, – tvirtino V.Gapšys.Iš valdančiųjų už pirmalaikius rinkimus pasisakė tik Tautos prisikėlimo partijos narys Arūnas Valinskas ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) narys Arimantas Dumčius. Jis vėliau prašė protokole užfiksuoti, kad norėjęs balsuoti prieš, bet susipainiojęs.

Seimo rinkimus siūlyta rengti vasario 13 dieną, tuomet antrasis rinkimų turas būtų vykęs su savivaldybių tarybų rinkimais vasario 27-ąją. Iniciatyvą pristatęs „darbietis“ Vytautas Gapšys tvirtino, kad parlamentas atsidūrė politinėje krizėje, o Vyriausybė taip pat nesugeba kovoti su sunkmečiu. 

„Remiantis apklausomis, 90 proc. piliečių nepasitiki parlamentu. Mes turime pareigą tiems nepasitikintiems atsiskaityti“,  – tvirtino V.Gapšys. 

Nemaža dalis jį klausinėjusių parlamentarų domėjosi, ar iniciatyvą rengti pirmalaikius rinkimus neremia tik tie Seimo nariai, kurie praėjusią savaitę balsavo prieš apkaltas Aleksandrui Sacharukui ir Linui Karaliui, tap bandydami pasitaisyti savo reputaciją.

V.Gapšys pareiškė, kad „pasitikėjimo krizė kilo dėl parlamento veiklos visumos.“

„Sąmoningai sakau, kad tai yra viso dvejų metų darbo rezultatas“,  – sakė „darbietis“. Esą galbūt rinkėjai pasitiki pavieniais Seimo nariais, tačiau reikia atkurti pasitikėjimą visa institucija.

TS-LKD frakcijos narys Algis Kazulėnas „darbiečių“ idėją vadino ciniškumo viršūne: „Jūsų nuomone, suirutės kėlimas – geriausia forma pasitikrinti pasitikėjimą?“

„Gerbiamieji kolegos iš opozicijos ir nutarimo iniciatoriai, jeigu yra tokia zuikio drąsa, tai padėkite mandatus ir parodykite pavyzdį“, – pareiškė liberalcentristas Artūras Melianas.

Gerbiamieji kolegos iš opozicijos ir nutarimo iniciatoriai, jeigu yra tokia zuikio drąsa, tai padėkite mandatus, – pareiškė A.Melianas.(Papildyta 14.24 val.) Seimui atmetus idėją rengti pirmalaikius rinkimus, valdančiųjų lyderiai vardino priežastis, kodėl, jų manymu, buvo iškelta ši iniciatyva.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė opozicinės Darbo partijos (DP) frakcijos iniciatyvą vadino bandymu po dūmu uždanga paslėpti partijos problemas. „Darbiečių“ „juodąja buhalterija“ domisi teisėsauga. „Jie turi savo problemų: baudžiamoji byla, teismas, ir paleisti dūmų uždangą buvo labai patogu. Pasinaudojant ta proga, buvo cituojama, kaip žmonės reaguoja, ir kad mums visiems reikia pasitikrinti. Tai veidmainiškas elgesys, neduodantis garbės Seimo nariams“, – po balsavimo žurnalistams sakė I.Degutienė.

DP atstovas V.Gapšys koalicijos lyderių poziciją vadino bandymu bandymu išsaugoti savo postus. „Aš tikėjau, kad Seimo nariai visgi išdrįs atsiskaityti prieš visuomenę, bet jei jie nedrįsta eiti į rinkimus – tegu drįsta kiekvienas atsistoti prieš rinkėjus ir pasakyti, kodėl taip buvo“, – sakė jis.

Premjeras Andrius Kubilius įžvelgė kitus DP elgesio motyvus. „Viena iš priežasčių – manau, sumaišties ar Seime, ar Lietuvos politiniame gyvenime galbūt norima daugiau vien dėl to, kad energetikos reikaluose yra didelių ir svarbių postūmių į priekį, ypač naujos atominės elektrinės statybos projekte“, – svarstė jis. Anot A.Kubiliaus, „taip sutapo“, kad DP atstovai Seime pradėjo rinkti parašus parašai dėl pirmalaikių rinkimų esą po to, kad kai Vyriausybė sulaukė rimtų pasiūlymų iš pretendentų tapti strateginiais investuotojais į Lietuvoje statomą naują atominę elektrinę.  

Pagal Konstituciją pirmalaikiai parlamento rinkimai gali būti rengiami Seimo nutarimu, jei už tai balsuotų ne mažiau kaip trys penktadaliai – bent 85 – Seimo narių. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius