Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 23

Seimo opozicija apie sužlugdytą neeilinę sesiją: Č.Juršėnas taip nebūtų elgęsis

Valdantiesiems praėjusią savaitę sužlugdžius neeilinę sesiją Seimo opozicija žada kreiptis į Konstitucinį Teismą ir ragina parlamento vadovybę pasimokyti iš buvusio Seimo pirmininko ir vicepirmininko socialdemokrato Česlovo Juršėno, kaip gerbti opozicijos teises.
Andrius Kubilius ir Loreta Graužinienė
Andrius Kubilius ir Loreta Graužinienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Tai yra pamynimas bet kokių demokratijos principų, tai kas parašyta Konstitucijoje, neleista, kad įvyktų neeilinė sesija. Šiandien galiu prisiminti tik su teigiamomis mintimis Česlovą Juršėną, kuris turbūt niekada nebūtų leidęs tokių kuriozų, kokie įvyko dabar. Aš pati mokiausi iš Česlovo Juršėno ir jums rekomenduočiau pasidomėti, kaip turi vykti demokratiniai procesai Seime“, – antradienį per Seimo opozicijos susitikimą su Seimo pirmininke „darbiete“ Loreta Graužiniene ir premjeru socialdemokratu Algirdu Butkevičiumi sakė parlamento vicepirmininkė konservatorė Irena Degutienė.

Seimo džentelmenu kai kurių politikų vadintas Č.Juršėnas parlamentui vadovavo 1993–1996 metais, vėliau ėjo vicepirmininko pareigas. Jis laikytas Konstitucijos ir Seimo statuto žinovu. 2012 metais Č.Juršėnas pasitraukė iš aktyvios politikos.

Pati Seimo pirmininkės pareigas praėjusią kadenciją ėjusi I.Degutienė pareiškė, kad valdančioji dauguma opoziciją užčiaupė „buldozeriniu principu“, nes nepritarė jos pasiūlytai neeilinės Seimo sesijos darbų programai.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Irena Degutienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Irena Degutienė

L.Graužinienė tuo metu sirgo, Seimo posėdžiui pirmininkavo socialdemokratas Algirdas Sysas.

„Aišku, jūsų nebuvo, bet jūs galėjote kokius nors nurodymus duoti tuo metu pirmininkaujančiam socialdemokratui Algirdui Sysui, kuris elgėsi tikrai baisiau kaip kokioj Baltarusijoje. Ko gero, ten posėdžiai vyksta demokratiškiau negu šį kartą vyko“, – kalbėjo I.Degutienė.

Opozicija reikalauja, kad jos inicijuota neeilinė sesija būtų tęsiama.

Tuo metu L.Graužinienė tvirtino, kad išaiškinimą šiuo klausimu turi duoti Seimo Etikos ir procedūrų komisija, ji planuoja posėdžiauti trečiadienį.

„Rytoj renkasi Etikos ir procedūrų komisija, ji atsakinga už Seimo statuto išaiškinimą, ir jeigu buvo pažeista kuri nors procedūra vedant posėdį ir tai konstatuos Etikos komisija, aš kaip Seimo pirmininkė atitinkamai reaguosiu. Jeigu bus pasakyta, kad procedūros buvo išpildytos pagal Statutą, tada bus baigtas tas klausimas“, – opozicijai pranešė parlamento vadovė.

„Jeigu bus pasakyta, kad buvo pažeistos vienos ar kitos procedūros, ruoškitės ketvirtadienį tikrai bus posėdis“, – garantavo L.Graužinienė.

Ji akcentavo, kad Seimo nario mandatas laisvas, negalima priversti parlamentarų balsuoti už projektą, kuriam jie nepritaria.

Seimo opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius savo ruožtu teigė, kad valdantieji pasielgė neteisėtai, nes Konstitucijoje numatyta, jog trečdalis Seimo narių gali sušaukti neeilinę Seimo sesiją.

„Paskui visokie procedūriniai aiškinimai, kodėl valdantieji leido sau balsuoti „prieš“ ir tokiu būdu tariamai sustabdė tolesnę sesijos eigą, yra tiesiog bandymas surasti nepagrįstą pasiteisinimą. Sesija nutraukta neteisėtai, ji turi vykti dabar. Bet kuriuo atveju, jeigu ji nebus sušaukta, mes kreipsimės į Konstitucinį Teismą, gindami vieną iš principinių demokratinių vertybių“, – pabrėžė A.Kubilius.

Neeilinė Seimo sesija inicijuota surinkus 48 parlamentarų parašus. Į posėdį susirinkęs Seimas vasario 17 dieną nepritarė opozicijos pateiktai sesijos darbų programai. Už ją po pateikimo balsavo 31 Seimo narys, prieš buvo 21, susilaikė 44 parlamentarai.

Po šio balsavimo Seimas sugiedojo himną ir neeilinė sesija buvo baigta. Dalis dešiniųjų opozicinių frakcijų atstovų himną atsisakė giedoti.

Opozicija sušaukė neeilinę sesiją siūlydama pradėti apkaltos procesą Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje nuteistam šios partijos atstovui Vytautui Gapšiui, taip pat sudaryti laikinąją tyrimo komisiją aiškintis, kokia yra Darbo partijos prieš maždaug dešimtmetį neapskaitytų 24 mln. litų (beveik 7 mln. eurų) kilmė, pradėti parlamentinius tyrimus dėl galimos korupcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius