Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 05

Seimo opozicija įžvelgia valdžios klastą nustatant bazinį algos dydį

Seimo opozicija nuogąstauja, kad valdantieji kitąmet neplanuoja didinti atlyginimų valstybės tarnautojams ir pareigūnams. Tuo metu socialinės apsaugos ir darbo ministras ramina, kad dabar siūlomas bazinis dydis tėra formalumas, o tikrasis dydis bus pateiktas tradiciškai su kitų metų valstybės biudžetu.
Seimo posėdžių salė
Seimo posėdžių salė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Linas Kukuraitis antradienį Seimui pateikė įstatymo projektą, kad kitąmet pareiginės algos bazinis dydis, pagal kurį skaičiuojami atlyginimai pareigūnams, valstybės tarnautojams, politikams, valstybės ir savivaldybių biudžetinių įstaigų darbuotojams, būtų 170,79 euro.

Šiemet nustatytas 137 eurų bazinis dydis. Tačiau jeigu kitąmet įsigalios Vyriausybės siūlymas, kad visus mokesčius mokėtų pats darbuotojas, minėtas bazinio dydžio padidinimas nuo 137 iki 170,79 euro tik kompensuotų jo išlaidas, o realaus padidinimo „į rankas“ nebūtų.

„Čia yra tik techninis keitimas, kad nepaliktume labai didelės grupės žmonių, priėmę šitą paketą, su daug mažesniu atlyginimu nuo sausio 1 dienos, jeigu derybos nepavyktų dėl kitų sąlygų. Kad nekeltume įtampos visuomenėje buvo pateiktas ir šito bazinio dydžio patikslinantis projektas“, – aiškino ministras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kukuraitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kukuraitis

„Techniškai didiname, tačiau kartu su valstybės biudžetu bus teikiami konkretūs siūlymai dėl bazinio dydžio padidinimo taip, kaip bus suderėta su profesinėmis sąjungomis“, – tikino jis.

Tuo metu opozicija tai vadino gudravimu ir įžvelgė klastą, kad dabar patvirtinus bazinį dydį, vėliau prie jo nebus grįžta.

„Jūsų pristatymas kvepia tam tikru gudravimu“, – teigė konservatorius Rimantas Dagys.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rimantas Dagys
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rimantas Dagys

„Pritarę leistume ministrui negrįžti pas mus ir nedidinti bazinio dydžio, jeigu nesusitars su profsąjungomis“, – įspėjo konservatorė Gintarė Skaistė.

Socialdemokratas Algirdas Sysas priminė, kad pagal galiojantį įstatymą Vyriausybė iki liepos 1 dienos turi Seimui pateikti realų bazinį dydį, suderėtą su profesinėmis sąjungomis.

„Derybos vyksta, jeigu bus susiderėta per birželio mėnesį, skubos tvarka teiksime Seimui naują dydį“, – sakė L.Kukuraitis.

Pareiginės algos bazinio dydžio, taikomo 2019 metais, įstatymo projektas antradienį pateiktas kaip socialinio draudimo reformos dalis. Jam Seimas po pateikimo pritarė 56 parlamentarams balsavus už, 21 – prieš, 25 susilaikius.

Įstatymas dėl pareiginės algos bazinio dydžio nustatymo priimamas kasmet.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius