Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 10 16

Seimo opozicija kaltina premjerą sulaužius priesaiką, tarsis, kokių veiksmų imtis

Seimo opozicija kaltina premjerą Saulių Skvernelį melavus atsakant į klausimus apie Vyriausybės pasitarimo garso įrašo sunaikinimą ir kaltina jį sulaužius priesaiką.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Opozicinių konservatorių, liberalų, socialdemokratų frakcijų ir Mišrios grupės lyderiai planuoja pradėti teisines ir politines konsultacijas dėl ministro pirmininko atsakomybės.

Antradienį keturių opozicinių frakcijų vadovai ir maždaug keturios dešimtys parlamentarų pasirašė pareiškimą dėl galimo S.Skvernelio „įvykdytų Lietuvos įstatymų pažeidimų bei galimo priesaikos sulaužymo“.

Saulius Skvernelis išsisukinėjo ir tinkamai neatsakė į Seimo narių raštu pateiktus klausimus.

„Šiandien plenarinių posėdžių salėje ministras pirmininkas Saulius Skvernelis išsisukinėjo ir tinkamai neatsakė į Seimo narių raštu pateiktus klausimus, melavo, ir visokeriopai vengė atskleisti prašomą informaciją apie sunaikinto Vyriausybės pasitarimo įrašo aplinkybes bei tokiu būdu neįvykdė savo konstitucinės pareigos būti atskaitingu Lietuvos Respublikos Seimui“, – teigiama opozicijos rašte.

Anot jo autorių, Vyriausybės vadovas spalio 3 dieną per Vyriausybės pasitarimą asmeniškai užblokavo susisiekimo ministro teiktą iniciatyvą neatlygintinai teikti Registrų centro duomenis žiniasklaidos atstovams, taip pat atsisakė tenkinti žurnalistų prašymą pateikti Vyriausybės pasitarimo garso įrašą.

„Tokiu būdu ministras pirmininkas Saulius Skvernelis šiurkščiai pažeidė Visuomenės informavimo įstatymą, apribodamas informacijos laisvę ir teisę gauti informaciją iš valstybės institucijų bei sudarydamas sąmoningas kliūtis žurnalistams atlikti profesinę pareigą“, – rašo opozicijos nariai.

Anot jų, atsisakydamas pateikti minėtą Vyriausybės pasitarimo įrašą Seimo nariams, premjeras pažeidė ir Teisės gauti informaciją iš valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų įstatymą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Taip pat turime pagrįstų įtarimų, kad ministras pirmininkas Saulius Skvernelis davė neteisėtą ir įstatymus pažeidžiantį nurodymą Vyriausybės kanceliarijos darbuotojams skubiai sunaikinti žiniasklaidos ir Seimo narių prašomą Vyriausybės pasitarimo garso įrašą. Tokie veiksmai gali būti prilyginti įkalčių slėpimui, norint neatskleisti visuomenei svarbios informacijos, susijusios su Konstitucijoje įtvirtintomis pamatinėmis žiniasklaidos laisvėmis ir teisėmis“, – teigiama Seimo narių pareiškime.

Dėl to parlamentarai konstatuoja, kad S.Skvernelis pažeidė mažiausi du įstatymus ir galėjo sulaužyti duotą priesaiką.

„Toks elgesys demokratinėje ir teisinėje valstybėje negali būti toleruojamas. Todėl Seimo opozicinės frakcijos ir Mišrios Seimo narių grupės atstovai inicijuoja skubias teisines ir politines konsultacijas dėl Ministro Pirmininko atsakomybės“, – rašoma pareiškime.

Pats Vyriausybės vadovas tvirtina, kad Vyriausybės pasitarimų garso įrašas nebuvo pateiktas žurnalistams ir politikams, nes to nenumato jokie teisės aktai.

Jis tikino nežinojęs, kad garso įrašas būna sunaikintas, kai jis pasirašo posėdžio protokolą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seime
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seime

Vyriausybės pasitarime spalio 3 dieną svarstytas klausimas dėl Registrų centro duomenų teikimo žurnalistams. Atidėjus sprendimą, žurnalistai pareikalavo pateikti pasitarimo garso įrašą, bet Vyriausybėje jis buvo sunaikintas.

Antradienį S.Skvernelis buvo iškviestas į Seimą atsakyti parlamentarų raštu užduotus klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius