-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 02

Seimo opozicija surinko parašus po interpeliacija krašto apsaugos ministrui Juozui Olekui

Seimo opozicinės liberalų ir konservatorių frakcijos inicijuoja interpeliaciją krašto apsaugos ministrui Juozui Olekui. Po interpeliacija pasirašė 33 Seimo nariai, pranešė Liberalų sąjūdžio frakcija.
Juozas Olekas atsakinėja į Seimo narių klausimus
Juozas Olekas atsakinėja į Seimo narių klausimus / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pats J.Olekas BNS antradienio rytą sakė interpeliacijos teksto dar nematęs ir negalintis jo komentuoti.

Interpeliacijos iniciatoriai teigia, kad ministras netinkamai reagavo į Baltijos jūroje nuskendusio lėktuvo An-2 nelaimę: dingus lėktuvui „nenutraukė savaitgalio poilsio, negrįžo į darbą“, taip pat „nepanaudojo viso turimo sistemos potencialo siekiant tinkamai organizuoti tokiais atvejais itin svarbius ryšius su visuomene, neužmezgė ryšių su šoko ištiktais artimaisiais“.

15min.lt / Lauros Selėnienės nuotr./Nukritusiu orlaiviu skridusių pilotų artimieji
15min.lt / Lauros Selėnienės nuotr./Nukritusiu orlaiviu skridusių pilotų artimieji

Interpeliacijoje sakoma, kad pirmosiomis valandomis ir dienomis po to, kai buvo sužinota apie nelaimę, silpniausia grandimi tapo asmeniškai atsakingų Vyriausybės narių „neveiklumas, abejingumas ir nusišalinimas“.

J.Olekui interpeliacijoje pateikiami devyni klausimai. Ministro klausiama, kodėl jis neįsitraukė į An-2 paieškos ir gelbėjimo operacijos koordinavimą, teiraujamasi, ar jis priims atsakomybę už tai, kad „atsirado dar daugiau nepasitikėjimo valstybe ir sustiprėjo įsitikinimas, kad žmogus ir jo gyvybė valstybei nėra svarbu“.

„Ar prisiimate atsakomybę už tai, kad dėl Jūsų nusišalinimo ir neveiklumo gelbėjimo operacijos metu Lietuvos visuomenei susidarė vaizdas, kad Lietuvos krašto apsaugos sistema krizių įveikimo momentu yra prastai valdoma, o tai mažina Lietuvos žmonių pasitikėjimą visa krašto apsaugos sistema bei Lietuvos nedraugams leidžia tikėtis, kad ginkluoto konflikto sukeltos krizės atveju Lietuvos krašto apsaugos sistema bus valdoma taip pat prastai?“, – klausiama interpeliacijoje.

Opozicija pažymi, kad visuomenė tris dienas po nelaimės jūroje „krašto apsaugos ministro nematė apskritai, o tuo labiau nejautė lyderystės“.

Opozicija joje pažymi, kad visuomenė tris dienas po nelaimės jūroje „krašto apsaugos ministro nematė apskritai, o tuo labiau nejautė lyderystės“.

Be kita ko, prašoma ministro atsakomybės dėl kariuomenei priklausančių padalinių teritorijose vykusių „bendruomeninių ar partinių draugų švenčių“.

Iš Geteborgo į Klaipėdą skridęs lėktuvas An-2 su patyrusiais lietuviais pilotais virš Baltijos jūros dingo gegužės 16-osios popietę. Po trijų parų lėktuvas rastas Baltijos jūros dugne.

Dar po dviejų parų nustatyta, kad orlaivyje yra bent vieno piloto kūnas.

Kadrai iš filmuotos medžiagos/Lėktuvas An-2
Kadrai iš filmuotos medžiagos/Lėktuvas An-2

Pagal Seimo statutą, Vyriausybės narys, gavęs interpeliaciją, per dvi savaites turi pateikti raštišką atsakymą, kuris svarstomas Seimo posėdyje. Kitą dieną pateikiamas Seimo nutarimo projektas, kuriame turi būti pareikštas parlamento pritarimas arba nepritarimas atsakymui.

Jeigu Seimo nutarimo dėl interpeliacijos projekte ministro atsakymas pripažįstamas esąs nepatenkinamas ir pareikštas juo nepasitikėjimas, toks nutarimo projektas gali būti priimtas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma.

Jeigu Seimo nutarimas dėl interpeliacijos priimamas, ministras, kuriam pareikštas nepasitikėjimas, privalo atsistatydinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius