Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 23 /10:30

Seimo pirmininkas nemato reikalo trauktis VRK pirmininkei Laurai Matjošaitytei

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, ketvirtadienį sulaukęs visų opozicinių frakcijų raginimo pasiūlyti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkei iš pareigų trauktis pačiai, to daryti neketina. Penktadienį ryte susitikęs su L.Matjošaityte Seimo pirmininkas sakė buvęs įtikintas, kad VRK pirmininkė savo pareigas atlieka tinkamai.
Viktoras  Pranckietis ir Laura Matjošaitytė
Viktoras Pranckietis ir Laura Matjošaitytė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Aš paprašiau, kad ji aiškiai atsakytų į visus visuomenei kylančius klausimus. Po to mes priimsime ryžtingus sprendimus“, – po susitikimo sakė V.Pranckietis.

Seimo pirmininkas patikslino, kad L.Matjošaitytės bendravimas lems, ar ji galės toliau dirbti.

Pats V.Pranckietis tikino, kad į jam kilusius klausimus L.Matjošaitytė atsakė.

V.Pranckietis tikino, kad jam kilo klausimų dėl istorijos su „valstiečių“ pažeidimais nuoseklumo.

„Man dabar aišku, o ji atsakys pati“, – teigė Seimo pirmininkas.

Jis tikino, kad visiškai pasitiki L.Matjošaityte ir nesigaili savo sprendimo.

„Kai nominavau, buvo mėnuo laiko, specialiai neskubėjome priimti galutinio sprendimo dėl skyrimo tam, kad jei kas nors yra, būtų laiko iškelti į viešumą. Niekas nieko per tą laiką nepasakė netinkamo, todėl aš galvojau, kad tai yra visiškai skaidru ir neabejoju savo pasirinkimu“, – kalbėjo V.Pranckietis, paklaustas, kaip vertina nuomones, kad L.Matjošaitytė į pareigas buvo skirta mainais į tai, kad tyrimas dėl galimo neteisėto Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkimų kampanijos finansavimo būtų padėtas į stalčių.

VRK pirmininkė L.Matjošaitytė pati atsistatydinti neketina. Ji tikina kol kas tam nematanti pagrindo.

Ji tikino, kad tyrimą vykdė praėjusios kadencijos VRK nariai. Jų išvada buvo pateikta taip pat senos komisijos darbo laiku. Ji buvo registruota dokumentų valdymo sistemoje ir prieinama visiems VRK nariams. Taigi, pasak L.Matjošaitytės, nauja komisija jau neturėjo šios išvados svarstyti, nes tai galėjo padaryti ankstesnė komisija.

Tačiau dabar, pasak jos, gavus naujų duomenų, tyrimas atnaujintas ir bus atsakyta į visus klausimus.

„Taip, galbūt, pripažįstu, reikėjo tą išvadą nagrinėti anksčiau, bet dabar yra puiki proga į visus klausimus atsakyti kompleksiškai“, – sakė L.Matjošaitytė.

L.Matjošaitytė tikino, kad naujos sudėties komisija turėjo kitų skubių klausimų, todėl išvados nesvarstė.

VRK pirmininkė nurodė, kad tie skubesni klausimai buvo Marijampolės mero rinkimai ir prokurorų prašymas tirti Liberalų sąjūdžio pažeidimus.

Pasak jos, nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad „valstiečių“ ir „liberalų“ pažeidimai yra panašūs, tačiau taip iš tiesų nėra. Tokį vertinimą L.Matjošaitytė skelbia VRK dar nebaigus kompleksinio tyrimo dėl „valstiečių“.

„Liberalų atvejis yra išskirtinis tuo, kad VRK, iš STT gavusi informaciją apie galimus pažeidimus, konstatavo šiurkščius pažeidimus ir, pagal įstatymą, reikėjo išspręsti klausimą dėl valstybės asignavimų skirstymo, tai vėlgi komisija turėjo pirma atitinkamai pripažinti, ar pažeidimai buvo šiurkštūs, ir nuspręsti – skirti ar ne dotaciją.

Tuo tarpu ankstesnės darbo grupės išvadoje nebuvo nustatyti Rinkimų įstatymo pažeidimai. Skirtumas labai didelis“, – aiškino L.Matjošaitytė.

„Liberalų atveju VRK rėmėsi STT, prokurorų surinkta medžiaga ir tos medžiagos buvo daugiau ir leido aplinkybių visuma, medžiagoje pateikta, pripažinti šiurkščius Rinkimų įstatymo pažeidimus. Tuo tarpu aplinkybių visuma, nustatyta tiriant visus su LVŽS ir R.Karbauskiu susijusius skundus, neleido nustatyti pažeidimų“, – tęsė ji, atsakydama į klausimą, kokį skirtumą mato tarp pinigų judėjimo schemų šiose istorijose.

VRK darbo grupės išvadą dėl „valstiečių“ pažeidimų L.Matjošaitytė vadino partijai palankia.

Ji nepaaiškino, kodėl jos bent jau neperdavė Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI), kaip rekomendavo darbo grupė.

L.Matjošaitytė nemato priežasčių nuo „valstiečių“ pažeidimų tyrimo nušalinti ryšių su šia partija turinčio savo pavaduotojo Vincento Vobolevičiaus.

Pasak jos, VRK pirmininkės pavaduotojas galimus savo interesų konfliktus turi vertinti pats.

„Komisijos narys V.Vobolevičius buvo paskirtas ir deleguotas prezidentės. Man asmeniškai dėl jo nešališkumo tikrai nekyla jokių klausimų. Šiuo metu aš neturiu priežasčių teigti, kad jis galbūt galėtų priimti LVŽS palankius sprendimus“, – teigė L.Matjošaitytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius