Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 10 /09:48

Seimo pirmininkas V.Pranckietis prakalbo apie apkaltą M.Basčiui

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teigia, kad Seime gali būti pradėta apkaltos procedūra socialdemokratui parlamentarui Mindaugui Basčiui, jei jis pats nepriims sprendimo trauktis iš Seimo vadovybės ir paties parlamento.
Viktoras Pranckietis
Viktoras Pranckietis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Geriausias būdas tai būtų jam pačiam apsispręsti. Šiaip neturėtų turbūt būti (Seimo nariu – BNS). Bet mes negalime jam diktuoti tokių sąlygų, nebent apkaltos proceso būdu.

Bet turėtume pakeisti Seimo statutą, kadangi Konstitucinis Teismas yra kvestionavęs straipsnį dėl apkaltos, jis dabar yra lyg ir negaliojantis, tai turime tokį teisinį kazusą, bet manau, kad artimiausiu metu išspręsime, nes apkalta man atrodo čia reikalinga, kadangi yra poreikis“, – BNS penktadienio rytą sakė V.Pranckietis.

M.Bastys penktadienio rytą BNS pareiškė, kad ketina trauktis iš Seimo vadovybės, tačiau parlamentaro mandato neatsisakys. Jis žada kreiptis dėl tyrimo į Generalinę prokuratūrą. Be to, nusprendė nesivaržyti Socialdemokratų partijos pirmininko rinkimuose gegužę.

Opozicinių konservatorių frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis teigė siūlęs penktadienį seniūnų sueigoje Seimo pirmininkui inicijuoti M.Basčio atleidimo iš Seimo vadovybės procedūrą. G.Landsbergis taip pat sakė matąs pagrindą rengti apkaltą M.Basčiui.

„Mano nuomone, Seimo pirmininkas turėtų inicijuoti M.Basčio atleidimą turint visą tą informaciją, kuri jau paskelbta ir viešoje erdvėje, bet Seimo pirmininkas pasirinko palaukti ir leisti M.Basčiui pačiam nuspręsti, ką daryti. Aš manau, kad tai netinkamas kelias. Čia reikalingas aiškus ir ryžtingas žingsnis turint tas visas žinias ir bendradarbiavimo faktus iš karto šveisti iš Seimo valdybos. Matau pagrindą ir apkaltai“, – BNS penktadienio rytą sakė G.Landsbergis.

Jis teigė artimiausiu metu ketinąs susitikti su valdančiųjų Valstiečių ir žaliųjų frakcijos vadovais bei aptarti galimus parlamento veiksmus M.Basčio atžvilgiu.

Didžiausios parlamentinės Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis sako, kad M.Bastys privalo trauktis iš Seimo vadovybės, tačiau iš Seimo trauktis neskubina.

„Pats faktas, kad Seimo vicepirmininkas negavo leidimo dirbti su slapta informacija ir ta informacija viešai paskelbta, rodo, kad jis negali tų pareigų eiti. O kiek yra pagrindo svarstyti kitus dalykus (apkaltos), reikia įsigilinti labiau, aš šiandien negaliu to teigti, tai ir Seimo nario paties apsisprendimo klausimas, ir reikėtų daugiau informacijos, bet aišku, kad jis negali būti Seimo pirmininko pavaduotoju“, – BNS sakė R.Karbauskis.

Ketvirtadienio vakarą Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis paragino M.Bastį trauktis iš Seimo vadovybės, kai socialdemokratas negavo leidimo dirbti su slapta informacija dėl jo asmeninių ryšių su Rusijos energetikos kompanijų, nusikalstamo pasaulio atstovais, buvusiu KGB darbuotoju ir Kremliui palankiu žurnalistu.

Seimo pirmininkui pateiktoje Valstybės saugumo departamento (VSD) medžiagoje aprašomi M.Basčio ryšiai su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.

VSD vertinimu, šie ryšiai daro M.Bastį pažeidžiamu ir keltų grėsmę jam patikėtos valstybės paslapties saugumui.

Konstitucinis Teismas (KT) vasarį yra paskelbęs, kad apkaltos procedūrą galima pradėti ir už nusikaltimus, kurie padaryti dar iki pradedant eiti atitinkamas pareigas, o dabartinė Seimo statuto redakcija prieštarauja Konstitucijai. Todėl šiuo metu minėtas Seimo statuto straipsnis yra negaliojantis, Seimas turėtų priimti jo pataisas.

Praėjusios kadencijos Seimo opozicija į KT dėl apkaltos procedūrų kreipėsi pernai, kai Lietuvos apeliacinis teismas tuometinį parlamentarą „darbietį“ Vytautą Gapšį išteisino dėl sukčiavimo, tačiau pripažino kaltu dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo. Apeliacinio teismo nuosprendis buvo susijęs su V.Gapšio veikla 2005–2006 metais, tuomet jis nebuvo Seimo narys ir nebuvo davęs priesaikos.

Vėliau parlamento opozicija inicijavo V.Gapšiui apkaltos procesą, tačiau po KT atsakymo, kad negali vertinti V.Gapšio veiksmų, kurie buvo atlikti iki jam duodant Seimo nario priesaiką, jo eiga sustojo. V.Gapšys dar po keleto mėnesių atsistatydino iš Seimo dėl teisėsaugos įtarimų paėmus 25 tūkst. eurų kyšį iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius