Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 12

Seimo pirmininkė: 85 balsų dėl pirmalaikių rinkimų nebus

Seimo pirmininkė konservatorė Irena Degutienė iniciatyvą dėl pirmalaikių rinkimų iškėlusią opozicinę Darbo partijos frakciją sako „žaidžiant dvejopą žaidimą“.
Seimas
Seimo posėdžių salė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis premjeras Andrius Kubilius „darbiečių“ organizuotą parašų rinkimą dėl Seimo paleidimo sako esant „desperatiškais veiksmais“.

„Tas iniciatyvas organizuoja tie veikėjai, kurie vakar akivaizdžiai balsavo prieš apkaltą, pademonstravo, kad jiems Konstitucija ir Konstitucinis Teismas nėra svarbūs. Dabar matau tam tikrą desperaciją, patys suvokia, kad pasielgė gėdingai, tai dabar bando aiškinti, kad gėdingai atrodo visas Seimas. Tai desperatiški kai kurios opozicijos fariziejiški veiksmai – patys elgiasi gėdingai, o paskui sako, kad visas Seimas atrodo gėdingai“, – situaciją vertino premjeras.

Parlamento vadovė tvirtina, kad „darbiečių“ deklaracija siekti pirmalaikių rinkimų yra tik „dūmų uždanga“, nes akivaizdu, jog už tokį nutarimo projektą nebūtų surinkta pakankamai balsų.

„Šiuo atveju matau labai daug klastos ir, jei vakar labai emocionaliai reagavau ir maniau, kad toks Seimas nebegali dirbti, šiandien esu prieš pirmalaikius rinkimus, nes tai bus dar viena dūmų uždanga. Tam, kad įvyktų toks procesas, reikia 85 Seimo narių balsų ir aš, matydama šiandienę situaciją Seime, aiškiai matau, jog balsų nebus“, – penktadienį žurnalistams sakė I.Degutienė.

„Vėl yra politikavimas ir politinis žaidimas, kokie mes supratingi, tai jei tokie supratingi šiandien, kodėl tokie nesupratingi buvote vakar, kai reikėjo balsuoti ir balsuoti tam, kad nei L.Karalius, nei A.Sacharukas nebūtų likę Seime. Dvejopi standartai, dvejopi žaidimai ir dar labiau piktinama visuomenė“, – aštrių žodžių „darbiečiams“ negailėjo I.Degutienė.

Opozicinė Darbo partijos frakcija penktadienį paskelbė rinksianti parlamentarų parašus dėl pirmalaikių Seimo rinkimų.

Darbo partijos seniūno Vytauto Gapšio teigimu, svarstant L.Karaliaus ir A.Sacharuko klausimą, paaiškėjo, kad yra daug Seimo narių, kurie be priežasties praleido posėdžius ar balsavo už savo kolegas, todėl jiems būtina pasitikrinti tautos pasitikėjimą.

„Mes jiems norime suteikti tokią galimybę ir pradedame rinkti parašus dėl pirmalaikių Seimo rinkimų. Akivaizdu, kad Seimą ištiko krizė. Toks parlamentas, koks yra dabar, toliau dirbti negali“, – DP pranešime teigia V.Gapšys.

Diskusija dėl dabartinės kadencijos Seimo galimybių dirbti toliau kilo, kai ketvirtadienį per apkaltos balsavimą Seimo nariai išsaugojo ne savo vardu kelis kartus balsavusio A.Sacharuko mandatą, o iš posėdžius praleidusio L.Karaliaus jį atėmė.

Opozicinė Darbo partija apsisprendė dėl kolegų mandatų panaikinimo balsuoti laisvai.

„Tie patys Seimo nariai, kurie agitavo, kad neatimtų mandato iš Seimo narių, tie patys Seimo nariai po balsavimo apgailestavo, kaip čia Seimas netinkamai pasielgė. Iš tikrųjų šį kartą esu labai nusivylusi kai kuriais Seimo nariais ir frakcijomis, ypač opozicinėmis, kuriomis pasitikėti absoliučiai negali, nes susitariama vienaip, elgiamasi kitaip“, – kalbėjo I.Degutienė.

Už tai, kad A.Sacharukas būtų pašalintas iš parlamento, ketvirtadienį balsavo 80 Seimo narių, kad L.Karalius – 89 parlamentarai. Norint panaikinti mandatą reikėjo ne mažiau kaip 85 balsų.

Viešai balsuosiančios už apkaltą deklaravo valdančiosios daugumos ir opozicinė Socialdemokratų frakcija, tačiau akivaizdu, kad ne visi frakcijos nariai laikėsi tokios deklaracijos.

DP teigimu, taupant valstybės lėšas pirmalaikius Seimo rinkimus galima būtų rengti su savivaldybių tarybų rinkimais, kurie turi vykti kitų metų vasario pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius