-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 25 /12:30

Seimo pirmininkė abejoja, ar į saviizoliaciją siunčiant Seimo narius nepažeidžiama Konstitucija

Koronavirusu užsikrėtusi Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen suabejojo, ar į izoliaciją siunčiant Seimo narius nėra pažeidžiama Konstitucija. Seimo pirmininkė ketina šiuo klausimu surengti teisės ir sveikatos ekspertų diskusiją. Taip pat V.Čmilytė-Nielsen apgailestauja, kad sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tik viešai ragino Seimą stabdyti darbus, o konkrečių pasiūlymų, kaip parlamentui dirbti, nepateikia.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Ar tai, kas vyksta šiuo metu metu dėl Seimo narių izoliacijos, neprieštarauja Lietuvos Konstitucijai? Joje aiškiai reglamentuota, kaip gali būti apribojami Seimo nario įgaliojimai. Jokių ministrų įsakymai to negali padaryti, juolab – valstybės institucija. Seimo narys privalo atlikti savo pareigas, nepriklausomai nuo to, kokios negandos purto šalį. Jo tarnystės Lietuvai negali riboti žemesnių instancijų sprendimai“, – feisbuke trečiadienį rašo Seimo pirmininkė, kuri pati šiuo metu dirba nuotoliniu būdu, nes yra užsikrėtusi koronavirusu.

Ar tai, kas vyksta šiuo metu metu dėl Seimo narių izoliacijos, neprieštarauja Lietuvos Konstitucijai? Joje aiškiai...

Posted by Viktorija Čmilytė-Nielsen on 2020 m. lapkričio 25 d., trečiadienis

Seimo pirmininkei daug klausimų kyla dėl to, kad liberalų politikai izoliacijoje verčiami būti net turėdami neigiamus testus, nors kitiems valstybės pareigūnams tokiu atveju izoliacijos terminas trumpinamas.

„Ir jiems sąlygas, kada palikti izoliaciją, diktuoja NVSC. Dar, beje, ir darydama klaidas, kaip pamatėme vakar, kuomet norėta izoliuoti dar tris politikus. Man ši situacija atrodo nenormali. Manau, yra ne vienas būdas, kaip užtikrinti saugų Seimo nario darbą, nekeliant pavojaus kitiems žmonėms Seime“, – teigė V.Čmilytė-Nielsen primindama antradienio situaciją, kai Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ir Seimo kanceliarija išplatino informaciją esą Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis, Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė, narys Tomas Vytautas Raskevičius ir Liberalų sąjūdį palikęs parlamentaras Kęstutis Glaveckas dėl COVID-19 pavojaus turėtų izoliuotis. Vėliau ši informacija buvo paneigta ir nurodyta, kad iš šių politikų izoliuotis turėjo tik K.Glaveckas, o jis buvo Seime.

A.Veryga Seimo pirmininkei pasiūlė kreiptis į KT

Laikinasis sveikatos apsaugos ministras A.Veryga nesiėmė vertinti, ar siunčiant parlamentarus į izoliaciją pažeidžiama Konstitucija.

„Vertinti Konstitucijos pažeidimus Lietuvoje gali tik viena įstaiga – Konstitucinis Teismas. Visa kita yra spekuliacijos, kas ką pažeidžia, ar nepažeidžia“, – trečiadienį žurnalistams komentavo A.Veryga.

Jei Seimo pirmininkė mato pagrindą kreiptis į Konstitucinį Teismą, tokią teisę ji turi, pridūrė ministras.

A.Veryga taip pat pabrėžė, kad Seimo pirmininkė „šviežiai pradėjo dirbti“ ir teigė norintis priminti, jog Seimo darbą organizuoja ne ministerija, o Seimo vadovybė.

„Sąlygos, rekomendacijos dėl darbo yra surašytos, ir tokių taisyklių, kur įmanoma laikytis atstumų, išvengti atstumų, reikėtų laikytis. Bent jau kiek aš mačiau Seimo valdybos sprendimus, yra tam tikri sprendimai priimti, laisvalaikio erdvės uždarytos“, – dėstė ministras.

Jis patikino, jog V.Čmilytė-Nielsen „gaus tuos atsakymus dėl testų įteisinimo“.

Seimo pirmininkė geriau tegu užsiima Seimo darbo organizavimu.

„Seimo pirmininkė geriau tegu susitelkia į Seimo darbą. Testais mes tikrai pasirūpinsim“, – šypteldamas komentavo A.Veryga.

V.Sinkevičius: reikia įrodymų

Konstitucinės teisės profesorius Vytautas Sinkevičius 15min teigė, kad kalbėti apie Konstitucijos pažeidimus būtų galima tik turint įrodymų, kad medikai galėjo būti pasitelkiami politinėje kovoje.

„Apie tai, ar žmogus serga, ar yra įtariamas, kad serga, ar turėjo kontaktų su sergančiu asmeniu ir dėl to turi izoliuotis, sprendžia medikai. Šiuo atveju medikai tikriausiai remiasi objektyviais duomenimis ir jie vadovaujasi aprašais, kurie patvirtinti sveikatos apsaugos ministro. Be to, tas siuntimas į izoliaciją nėra savitikslis. Tai būdas apsaugoti save ir kitus žmones, kad jie nebūtų užkrėsti.

Ar tie faktai, kurie atsiskleidė, kad siunčiami į izoliaciją buvo asmenys, kurie neturėjo būti siunčiami, buvo tyčia? Ar nebuvo naudojami medikai politiniams tikslams? Norint apie tai kalbėti, reikia turėti tvirtų įrodymų. Aš tokių įrodymų neturiu“, – sakė V.Sinkevičius.

Ar nebuvo naudojami medikai politiniams tikslams? Norint apie tai kalbėti, reikia turėti tvirtų įrodymų.

Kitu atveju, anot jo, dėl sveikatos priežasčių Seimo narių galimybės balsuoti gali būti apribojamos, nebent būtų priimtos pataisos dėl galimybės Seimo darbą organizuoti nuotoliniu būdu.

„Su skafandrais neleisi ateit balsuoti. Tie medikų ribojimai Seimo nariams yra tokie patys privalomi, kaip ir kitiems piliečiams. Ir jiems gali būti taikoma tokia pati atsakomybė“, – teigė V.Sinkevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas

Taigi K.Glaveckas, nepaisęs izoliacijos nurodymo ir antradienį buvęs Seime, turėtų būti nubaustas? „Jam galėtų būti taikoma vienoda atsakomybė, kaip ir visiems piliečiams“, – teigė ekspertas.

Seimo pirmininkei situacija kelia nerimą, todėl ji artimiausiomis dienomis planuoja organizuoti diskusiją su teisės ir sveikatos ekspertais.

„Seimas yra pagrindinė Lietuvos žmonių atstovybė. Kišimasis į jo darbą, eliminuojant Seimo narius, yra grėsmė Konstitucijai. Tai labai aiškiai turi suprasti ir ministrai, nesvarbu, laikinai jie eina pareigas, ar ne. Mes privalome gerbti svarbiausią šalies įstatymą ir nesukurti precedento, galinti paralyžiuoti darbą Parlamente“, – nurodo Seimo pirmininkė.

Taip pat, V.Čmilytės-Nielsen teigimu, toliau svarstomos galimybės Seimui dirbti nuotoliniu būdu. Apie tai Seimo valdybos nariai trečiadienį kalbėjosi su prezidentu Gitanu Nausėda.

VIDEO: G.Nausėda apie Seimo darbo tęstinumą COVID-19 sąlygomis

Seimo pirmininkė šią savaitę kreipėsi į laikinąjį sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą, prašydama pateikti pasiūlymus, kaip dirbti Seime, kai COVID-19 nustatomas vis daugiau parlamentarų.

„A.Veryga, akivaizdu, nenusiteikęs bendradarbiauti su Seimu, nes atsakymo į savo šios savaitės klausimą aš nesulaukiau. Tai taip pat nenormali situacija“, – vertina V.Čmilytė-Nielsen.

Šiuo metu koronavirusas nustatytas mažiausiai penkiems parlamentarams. Be V.Čmilytės-Nielsen teigiamus koronaviruso tyrimų atsakymus yra gavę liberalai Jonas Varkalys ir Viktoras Pranckietis bei konservatoriai Vytautas Juozapaitis ir Andrius Kupčinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius