Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimo pirmininkė: institucijos turi stebėti nacionalinio stadiono statybų pokyčius

Nacionalinio stadiono projektą iš ligšiolinės jo koncesininkės ir statytojos – investicijų bendrovės „BaltCap“ – be konkurso perimant Arvydo Avulio valdomai nekilnojamojo turto bendrovei „Hanner“, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad situaciją turi stebėti institucijos, pavyzdžiui, Viešųjų pirkimų tarnyba.
BNS nuotr. Nacionalinio stadiono statybos
BNS nuotr. Nacionalinio stadiono statybos

„Tai yra Viešųjų pirkimų tarybos klausimas, tikrai ne Seimo. Tikiu, kad dėmesys tam klausimui skiriamas, naujas konkursas neskelbiamas buvo, dėl to ir nėra pastabų kritinių iš Viešųjų pirkimų tarnybos. Atitinkamos institucijos turi stebėti situaciją. Jei matys, kad kažkas daroma ne pagal tvarką, išsakyti tas pastabas“, – Žinių radijui trečiadienį sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Ji teigė suprantanti Vilniaus valdžios norą spręsti situaciją ir judėti į priekį.

„Situacija yra visiškai neordinarinė. Suprantu Vilniaus valdžios norą ją išspręsti ir judėti į priekį, nes tikrai tas projektas atrodo yra užkeiktas ir jau kelia ir šypseną, ir nuostabą, ir apgailestavimą“, – sakė Seimo pirmininkė.

VIDEO: Aurimas Perednis: ar tikrai reikia stadiono?

Praėjusį penktadienį pranešta, kad projektą iš „BaltCap“ perima „Hanner“. Vilniaus meras Valdas Benkunskas sakė, kad stadiono statybos kaina indeksuojama 40,4 proc. (be finansavimo ir operavimo kaštų), iš jų savivaldybė ir Vyriausybė padengtų 28,7 proc., o likusią dalį – 11,6 proc. – koncesininkė, kuri ją dengtų iš apyvartinių lėšų ir pelno.

Numatoma, kad dalį pabrangusių kaštų prisiims koncesininkė, trumpės komplekso išsimokėjimo grafikas taip sumažinant valdžios skolinimosi palūkanas. Be to, sutarta, kad stadionas bus didesnis ir su universalia arena, bet galutinė projekto kaina kol kas neskelbiama.

Projektas ėmė strigti paaiškėjus, kad jis gerokai pabrango ir „BaltCap“ kreipėsi į partnerius prašydamas indeksuoti statybų kainą. Fondas ne kartą tikino, kad buvęs „BaltCap Infrastructure Fund“ partneris Šarūnas Stepukonis, kuris įtariamas pralošęs milijonus eurų fondo lėšų, nepadarė žalos stadiono projektą įgyvendinančiai įmonei „Vilniaus daugiafunkcis kompleksas“.

Vilniaus savivaldybė ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerija su įmone „Vilniaus daugiafunkcis kompleksas“ yra pasirašę 280 mln. eurų bendros vertės 25 metų trukmės koncesijos sutartį, o statybas pernai rudenį jau pradėjo bendrovė „Naresta“.

Pagal ankstesnę sutartį miestas ir valstybė projektui skyrė 156 mln. eurų. Be jų įsipareigojimų, dar apie 120 mln. eurų pajamų per visą sutarties laiką koncesininkas turėtų gauti už suteiktas paslaugas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius