Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 30 /10:23

Bendražygiai K.Glavecką atmena kaip energingą ir laisvą politiką, „išradusį ekonomiką“

Seimo narys Kęstutis Galveckas atmintyje išliks kaip šviesus politikas, kuris savo gera energija užkrėsdavo visus aplinkui, sako Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Ilgametis K.Glavecko bendražygis Eugenijus Gentvilas sako prisiminsiantis jo valią ir ryžtą. Buvusi Seimo pirmininkė Irena Degutienė teigia, kad K.Glaveckas visada turėjo tvirtą nuomonę, buvo liberalas savo mąstysena.
Viktorija Čmilytė-Nielsen, Eugenijus Gentvilas ir Irena Degutienė
Viktorija Čmilytė-Nielsen, Eugenijus Gentvilas ir Irena Degutienė / 15min nuotr.

Žinia apie parlamentaro K.Glavecko netektį, pasak Seimo pirmininkės V.Čmilytės-Nielsen, buvo netikėta. Apie tai ji teigė sužinojusi penktadienį ryte.

„Mano atsiminimai apie K.Glavecką patys šviesiausi ir šilčiausi. Tai buvo vienas iš pirmųjų politikų, kuriuos sutikau atėjusi į politiką. Jis buvo labai ryškus, įdomus, šviesus ir savo energija užkrėsdavo visus aplinkui. Tie atsiminimai liks visą laiką“, – 15min komentavo ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Užuojautoje dėl K.Glavecko mirties Seimo pirmininkė teigė, jog K.Glaveckas buvo išskirtinė Lietuvos asmenybė, talentingas politikas, kuris paliko ryškų pėdsaką mūsų šalies istorijoje, politikoje ir ekonomikoje.

„Jaučiuosi dėkinga už jo prasmingą veiklą Seime, kartu reiškiu nuoširdžią užuojautą artimiesiems“, – nurodė ji.

K.Glaveckas Seime ne vieną kadenciją išdirbo V.Čmilytės-Nielsen vadovaujamo Liberalų sąjūdžio frakcijoje.

Žmogus, kurio verta įsiklausyti

K.Glavecko bendražygis E.Gentvilas sakė prisimenantis jį buvus linksmą, ryžtingą žmogų.

„Jei kas galvoja, kad jis išėjo iš mūsų frakcijos, tai buvo kokių piktumų, turiu pasakyti, kad nieko panašaus. Mes toliau bendravome. Tas vienas epizodas yra visiškai nereikšmingas, lyginant su visu laiku, kiek dirbome išvien“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Liberalų Sąjūdžio nuotr./Eugenijus Gentvilas
Liberalų Sąjūdžio nuotr./Eugenijus Gentvilas

„Nuo Sąjūdžio laikų, nuo Aukščiausiosios Tarybos. Jis visada buvo linksmas žmogus. Tačiau darbingas, protingas, ryžtingas. Pastaruoju metu Seime gal to nebebuvo – jis nebeužsikraudavo tiek daug atsakomybės naštos. Buvo toks laisvas ekonomikos profesorius.

Labai svarbu priminti, kad jis yra padaręs viską, kad Lietuvoje atsirastų Nacionalinė vertybinių popierių birža ir Lietuvos laisvosios rinkos institutas – nežinia, ar šie dalykai būtų atsitikę, jei ne K.Glaveckas“, – pabrėžė E.Gentvilas.

Parlamentaras akcentavo, kad visuomet įsiklausydavo į K.Glavecko žodžius.

Aš, kaip liberalas, visada išsižiojęs jo klausydavausi ir formavau savo ekonominę pasaulėžiūrą pagal K.Glavecką.

„Nors vienu metu ir buvome skirtingose partijose, žinojome, kad esame liberalai. Aš, kaip liberalas, visada išsižiojęs jo klausydavausi ir formavau savo ekonominę pasaulėžiūrą pagal K.Glavecką. Kaip mes pajuokaudavome su kolegomis, – tai žmogus, kuris išrado ekonomiką. Jis tikrai buvo tas, kurio reikėjo klausyti ir įsiklausyti“, – kalbėjo E.Gentvilas.

E.Gentvilas prisiminė, kad pašlijusi sveikata jo bendražygį kamavo jau gerokai anksčiau, tačiau šis ėmėsi ryžtingų pokyčių.

„Jis tikrai turėjo stiprią valią. Kai jis 2009 metais pamatė, kad turi problemų su sveikata, ėmėsi sveiko gyvenimo būdo, susitvarkė, atrodė sportiškas. Visa tai buvo paremta sąmoninga valia.

Buvo žmonių, kurie jam patarė nesirinkti Seimo nario kelio šią kadenciją, nesikrauti tos naštos ir pailsėti. Tačiau jis nusprendė kitaip“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Parlamentaras prisiminė, kad K.Glaveckas ligoninėje atsidurdavo dažnokai.

„Ta sveikata vis sutrikdavo. 2018 metų pavasarį, kaip tik per gimtadienį, aš jam skambinau pasveikinti. Jis tuo metu irgi buvo atsidūręs ligoninėje.

Gal, kaip tik, jo apsisprendimas dalyvauti Seimo rinkimuose buvo jam svarbus savęs realizavimo atžvilgiu.

Žinau, kad turėjo problemų su širdimi. Galbūt galėjo save tausoti, o gal, kaip tik, jo apsisprendimas dalyvauti Seimo rinkimuose buvo jam svarbus savęs realizavimo atžvilgiu. Negaliu pasakyti, kaip būtų geriau – eiti į Seimą jam, ar ne. Dabar jau niekas to nepasakys“, – apmaudžiai svarstė ilgametis K.Glavecko bendražygis.

K.Glaveckas – aktyvus išorėje, o dūšioje – jautrus

Buvusi Seimo pirmininkė I.Degutienė teigė, jog K.Glaveckas visada turėjo tvirtą nuomonę, buvo liberalas ne tik pagal politinę priklausomybę, bet savo mąstysena.

„Labai gaila žmogaus, kuris buvo labai aktyvus, labai pozityvus, protingas, tokių tikrai Seime labai trūksta ir trūks.

Kęstutis buvo kovotojas. Širdies problemų turėjo gan seniai, bet niekas neįtarė, kad jis turėjo problemų, Seime buvo vienas iš aktyviausių žmonių“, – apie buvusį kolegą sakė konservatorė I.Degutienė.

Pasak buvusios parlamento vadovės, K.Glaveckas „visada turėjo tvirtą nuomonę, poziciją, juo labiau, kad buvo profesionalus, šiuolaikiškas ekonomistas“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Irena Degutienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Irena Degutienė

„Labai aiškiai formuluodavo savo mintis ir pasakydavo tai, ką turėdavo pasakyti, tai buvo pavyzdys kitiems Seimo nariams, kolega, kuris, deja, šiandien išėjo“, – sakė I.Degutienė.

Aktyvią politiką nuo šios parlamento kadencijos palikusi konservatorė pažymėjo, kad K.Glaveckas buvo liberalas savo mąstysena, nors po pastarųjų Seimo rinkimų jis ir paliko Liberalų sąjūdžio frakciją.

„Nors jis šią kadenciją paliko Liberalų sąjūdį ir išėjo į Mišrią grupę, visada savo veiksmais, savo mąstysena buvo liberalas, liberalių pažiūrų politikas, kurių niekada neslėpė, ir savo darbe visada propagavo liberalias idėjas, ypač ekonomikos ir finansų srityje“, – sakė I.Degutienė.

„Dirbau su juo Biudžeto ir finansų komitete, kai jis buvo pirmininkas, buvo labai komunikabilus, tolerantiškas kitai nuomonei. Komitete atstovaujamos visos frakcijos, ir kartais nuomonės buvo gerokai skirtingos, bet visada leisdavo visiems ir kalbėti, ir pasisakyti, daug būdavo įvairiausių diskusijų ir niekada nebuvo uzurpavimo arba nenoro išgirsti kitą nuomonę iš Kęstučio pusės. Jis turėjo daug gerų organizacinių ir vadybinių, ne tik aukščiausio lygio profesinių gebėjimų“, – kalbėjo ilgametė politikė.

Ji sakė taip pat norinti pabrėžti žmogiškąją K.Glavecko pusę, sakė jį buvus rūpestingu tėvu, seneliu, taip pat jautriu kito nelaimei žmogumi.

„Užuojautą reiškiu jo žmonai Rūtai, dukroms, anūkams, nes ir tėvas buvo puikus, ir senelis, ir dažnai mes apie anūkus pasikabėdavo, ką mano anūkai veikia, ką jo veikia. Žmogus buvo ne tik politikas, bet ir senelis, kuris tikrai buvo rūpestingas ir nuoširdus“, – sakė I.Degutienė.

Jei išorėje atrodydavo aktyvus, kartais ir aštrus, dūšioj buvo labai jautrus žmogus.

„Dar vieną bruožą galėčiau atskleisti – jei išorėje atrodydavo aktyvus, kartais ir aštrus, dūšioj buvo labai jautrus žmogus, ir jei, neduok Dieve, kam nors Seime būdavo problemos, jis tikrai buvo vienas iš pirmųjų, kuris norėdavo ir padėdavo“, – prisiminė buvusi Seimo vadovė.

Netekome Lietuvos kūrėjo

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos vardu paskelbtoje užuojautoje pažymima, kad būdamas aktyvus politikas ir ekonomistas K.Glaveckas buvo tarp valstybės kūrėjų atstatant nepriklausomybę

„Lietuva neteko garbingo, visa širdimi jai tarnavusio žmogaus. Būdamas aktyvus politikas ir ekonomistas, K.Glaveckas pirmaisiais atkurtos Lietuvos nepriklausomybės metais kartu su bendražygiais kūrė mūsų valstybę“, – užuojautoje cituojama frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

Atmins kaip ryžtingą liberalių vertybių gynėją

Bendrą užuojautą dėl politiko netekties paskelbė ir Liberalų sąjūdis.

„Šiąnakt netekome Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputato, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro ir ilgamečio liberalų bendruomenės nario profesoriaus Kęstučio Glavecko.

Pažinojome Kęstutį kaip ilgametį politiką, didžiąją gyvenimo dalį paskyrusį savo šalies reikalams ir pelniusį Lietuvos žmonių pagarbą bei pasitikėjimą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas

Kartu Kęstutis buvo ir talentingas mokslininkas, savo darbais esmingai prisidėjęs prie ekonomikos mokslų raidos – paskelbė kelis šimtus mokslinių darbų Lietuvoje ir užsienyje, buvo žinomas knygų ekonomikos temomis autorius, vienas iš Lietuvos laisvosios rinkos instituto įkūrėjų“, – rašoma užuojautoje.

Joje taip pat teigiama, kad liberalų bendruomenės atmintyje K.Glaveckas išliks aktyvus ir ryžtingas liberalių vertybių gynėjas, tikėjęs pažangia ir modernia mūsų valstybės ateitimi.

„Reiškiame nuoširdžią užuojautą Kęstučio šeimai, artimiesiems, bičiuliams ir visiems, kuriems teko laimė pažinoti šią iškilią asmenybę“, – nurodė Liberalų sąjūdis.

Suėjo 72 metai

Žinią, kad Seimo narys K.Glaveckas mirė, penktadienį ryte 15min patvirtino Seimo vicepirmininkas Jurgis Razma.

Ketvirtadienį pranešta, kad mišriai Seimo narių grupei priklausęs K.Glaveckas yra ligoninėje, jo būklė buvo sunki.

K.Glaveckas gimė 1949 metų balandžio 30-ąją – kaip tik šiandien jam suėjo 72 metai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius