-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 09 09

Seimo pirmininkė: nelietuviškų pavardžių rašymas antrame paso puslapyje turėtų būti įteisintas

Seimo pirmininkė Irena Degutienė sako, kad parlamentas turėtų pritarti asmenvardžių rašybai nelietuviškais lotyniškais rašmenimis antrajame paso puslapyje.
I.Degutienė
I.Degutienė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Parlamento vadovė pabrėžė, kad leisti pagrindinius pavardžių įrašus nelietuviškais rašmenimis draudžia Konstitucija.

„Yra alternatyvus projektas, koks yra įgyvendintas kaimyninėje Latvijoje, galimybė vardus ir pavardes rašyti nelietuviškais rašmenimis ne pirmajame, o antrajame puslapyje. Tai yra tas kompromisinis variantas, kuris tikrai turėtų būti priimtas“, – interviu „Lietuvos ryto“ televizijai sakė I.Degutienė.

Seimo pirmininkė pabrėžė, kad įteisinti pagrindinius įrašus dokumentuose nelietuviškais rašmenimis būtų galima tik pakeitus Konstituciją. Vyriausybės sprendimą parengti atitinkamą projektą, kurį Seimas pernai atmetė, I.Degutienė pavadino „neatsakingu poelgiu“.

Lietuvos lenkų politikai ir juos remiantys politikai Varšuvoje kritikuoja Lietuvą, kad ji neįgyvendino pažadų įteisinti pavardžių rašybą originaliai, naudojant ir tokias lenkiškas raides kaip „w“, kurių nėra lietuvių kalbos abėcėlėje.

Komentuodama naująjį Švietimo įstatymą, I.Degutienė sakė, kad jis yra palankesnis tautinėms mažumoms nei daugelyje kitų Europos šalių galiojančios normos, tačiau pripažino, kad „galima diskutuoti“, ar neverta pratęsti pereinamojo laikotarpio, kada tautinės mažumos turės laikyti vienodą lietuvių kalbos egzaminą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius