Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 25

Seimo pirmininkė siūlo mažinti parlamentinei veiklai skirtas išlaidas, o jų leidimo tvarką griežtinti

Seimo pirmininkė Irena Degutienė, sudariusi grupę parlamentinių išlaidų naudojimo tvarkai koreguoti, siūlo ir mažinti šias išlaidas, ir griežčiau reglamentuoti naudojimą.
Irena Degutienė
Irena Degutienė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Manau, visi tie nesusipratimai su automobilių nuoma kilo todėl, kad nebuvo reglamentuota, o kas nedraudžiama, tas galima, taip paprastai būna gyvenime. To draudimo nebuvo, tarkim, kiek procentų nuo parlamentinių lėšų galima leisti“, – po susitikimo su savo pavaduotojais penktadienį žurnalistams sakė I.Degutienė.

Ji teigė mananti, jog būtų optimalu nustatyti, kad minėtoms išlaidoms per mėnesį siekiant apie 3 tūkst. litų, automobilio nuomai skirti ne daugiau 40 proc. šios sumos.

Paskelbus antrojo ketvirčio parlamentinei veiklai skirtų išlaidų ataskaitas, paaiškėjo, kad daugiau kaip pusė parlamentarų didžiąją savo pinigų dalį išleidžia transportui.Seimo vadovė teikia frakcijoms apsvarstyti ir siūlymą sumažinti šias išlaidas, nuo 1,5 iki 1 vidutinio mėnesio darbo užmokesčio (VMDU) dydžio sumos, tokiu atveju jos mažėtų nuo 3,2 iki 2,1 tūkst. litų.

Tačiau, kaip tvirtino I.Degutienė, net jei frakcijos nepritartų dar vienam mažinimui, ši suma sunkmečiu, tikėtina, sumažėtų savaime, krentant vidutiniam mėnesio atlygiui.

Taip pat, pasak I.Degutienės, „reikėtų labai tiksliai iš viso parašyti, ką gali pirkti, ko negali pirkti, kad nebūtų vėl tokių kuriozų su servisais ir panašiai“.

Ji patvirtino pati teiksianti pataisą, kad būtų dar perpus sumažintos parlamento vadovo reprezentacinėms išlaidoms skiriamos lėšos – nuo 2 VMDU šiuo metu iki 1 VMDU.

Sudaryta darbo grupė, kuri penktadienį valdybos sprendimu dar išplėsta, be Etikos ir procedūrų komisijos vadovų Algimanto Salamakino ir Visos Marijos Čigriejienės bei Audito komiteto vadovės Loretos Graužinienės į ją įtraukiant Etikos ir procedūrų komisijos narį Julių Dautartą, komisijos sekretoriato vadovę Birutę Pūtienę ir I.Degutienės patarėją teisės klausimais Egidijų Rumbutį. Savo siūlymus darbo grupė turi pateikti iki spalio 15 dienos.

Paskelbus antrojo ketvirčio parlamentinei veiklai skirtų išlaidų ataskaitas, paaiškėjo, kad daugiau kaip pusė parlamentarų didžiąją savo pinigų dalį išleidžia transportui.

87 Seimo nariai nuomoja automobilius. Bene daugiausia – 9071 litą – už automobilio nuomą per antrąjį metų ketvirtį sumokėjo „darbietis“ Saulius Bucevičius. Per 8000 litų atsiėjo „prisikėlėlių“ Astos Baukutės, Vinco Babiliaus, liberalcentristų Vytauto Bogušio ir Armino Lydekos, konservatorės Vidos Marijos Čigriejienės automobilių nuoma.

Vidutiniškai po 2000–3000 litų per ketvirtį Seimo nariai dar sumoka už degalus, mašinų remontą, draudimą.

Dalis parlamentarų transportui išleidžia beveik visus 10,7 tūkst. litų, trims mėnesiams skirtų parlamentinei veiklai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius