Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimo pirmininkė siūlys frakcijoms performuoti Etikos ir procedūrų komisiją

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen kreipsis į parlamentines frakcijas siūlydama iš naujo sudaryti Etikos ir procedūrų komisiją.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tokio pavedimo ji sulaukė penktadienį iš Seimo valdybos.

Pirmojo Seimo vicepirmininko konservatoriaus Jurgio Razmos teigimu, dabartinė Etikos komisijos sudėtis neatitinka statute nustatyto pasiskirstymo pagal frakcijas. Be to, kilo abejonių dėl kai kurių jos narių etikos.

„Ar netikslinga būtų iš naujo suformuoti Etikos komisiją, nes vis dėlto jos sudėtis dabar neatitinka statuto, kai kurie komisijos nariai yra patys sulaukę priekaištų dėl tam tikrų įsigijimų už parlamentines lėšas“, – penktadienį per Seimo valdybos posėdį sakė J.Razma.

V.Čmilytė-Nielsen teigė, kad artimiausiu metu kreipsis į parlamento frakcijas, klausdama nuomonės dėl naujos Etikos ir procedūrų komisijos sudarymo.

„Etikos ir procedūrų komisija yra svarbi komisija, bet ji šiek tiek iš dalies diskredituota kai kurių pastarųjų įvykių ir taip pat yra objektyvus dalykas, kad jos sudėtis neatitinka Seimo statuto, tai yra (frakcijų) proporcijos neatitinka statuto. Pasikeitimai joje reikalingi“, – penktadienį žurnalistams sakė parlamento vadovė.

Anot jos, dabartinėje situacijoje logiškiau būtų performuoti visą komisiją nei keisti atskirus jos narius.

„Manau, kad tai būtų logiškas sprendimas ir leistų atverti baltą lapą“, – tvirtino V.Čmilytė-Nielsen.

Jos teigimu, tai svarbu ir dėl to, kad penktadienį Seimo valdyba numatė jai papildomų funkcijų.

„Kodėl dar tai svarbu? Tarkime, kalbant apie parlamentines išlaidas, Etikos ir procedūrų komisijos kontroliuojanti rolė yra dar padidinta, tai yra komisija turės teisę ir pareigą iš esmės kiekvieną Seimo narį patikrinti per kadenciją, – būtų atsitiktine tvarka atrinktas Seimo narys ir kiekviena jo patirta išlaida, apmokėta iš parlamentinių lėšų, būtų labai nuodugniai sukontroliuota, paviešinta“, – sakė Seimo pirmininkė.

Pagal Seimo statutą, Etikos ir procedūrų komisiją sudaro 11 narių. Šiuo metu jų yra dešimt.

Taip pat nustatyta, kad Seimo daugumai priklausantys parlamentarai į komisijos narius siūlo penkis opozicijos atstovus, o šie – šešis valdančiosios daugumos narius.

Be to, visuomenininkas Andrius Tapinas, nagrinėdamas parlamentinei veiklai panaudotas lėšas, atkreipė dėmesį, kad Etikos komisijos narys Sergejus Jovaiša per kadenciją pirko penkis kompiuterius ir penkis telefonus, jis taip pat kėlė klausimą dėl brangios konservatoriaus Antano Matulo, socialdemokratės Dovilės Šakalienės įsigytos kompiuterinės technikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius