-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 08 /17:05

Seimo pirmininko, VRK vadovės ir A.Širinskienės spjūvis jaunimui: jokių diskusijų – nebent ekskursija po Seimą

Kovo 8-ąją turėjusi įvykti jaunimo organizacijų „Žinau, ką renku“, "Baltosios pirštinės", Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) ir Atviros Lietuvos fondo diskusija „Išbandymas rinkimams: kaip su(si)grąžinti visuomenės pasitikėjimą“ neįvyko. Ją atšaukti privertė valstiečių Seimo narės Agnės Širinskienės ir Vyriausiosios rinkimų komisijos vadovės Lauros Matjošaitytės atsisakymas dalyvauti.
Laura Matjošaitytė ir Viktoras Pranckietis
Laura Matjošaitytė ir Viktoras Pranckietis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Likus kelioms valandoms iki planuotos diskusijos laiko A.Širinskienė pranešė, kad nedalyvaus diskusijoje, nes „nežinojo, kad joje dalyvaus Rita Miliūtė ir Edmundas Jakilaitis“. Renginyje, be jų, turėjo dalyvauti liberalas Eugenijus Gentvilas, konservatorius Gabrielius Landsbergis ir naujienų portalo 15min aktualijų skyriaus redaktorė Liepa Želnienė.

Organizatorių teigimu, kito atstovo Lietuvos valstiečių žaliųjų frakcija Seime nepasiūlė. Nenurodė ir argumentų, kodėl R.Miliūtės ar E.Jakilaičio dalyvavimas būtų sutrukdęs Seimo narei išsakyti jos argumentus.

Iškart po šio atsisakymo, diskusijos rengėjai sulaukė žinios ir iš valstiečiams nepalankios komisijos išvados nuslėpimu kaltinamos VRK vadovės L.Matjošaitytės pareiškimo, kad ji negali dalyvauti, nes „turi kitų darbų“. Kito atstovo VRK taip pat nepasiūlė.

Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio komanda jau anksčiau buvo informavusi, kad nemato prasmės dalyvauti diskusijoje, nes „viskas jau ir taip aišku“. Vietoje atsakymų Seimo pirmininkas pasiūlė jaunimui ekskursiją Seime.

Diskusijos reklama
Diskusijos reklama

Jaunimo atsakas: „LVŽS ir VRK atstovai parodė visišką nepagarbą jaunimui ir visuomenei“

Lietuvos Jaunimo organizacijų taryba išplatino pranešimą, kurį pavadino „Skaidrūs rinkimai. Baikit – nemanau“. Jame teigiama, kad abejonės dėl VRK veiklos po šio pabėgimo iš diskusijos tik dar labiau sustiprėjo.

Pranešime nurodoma, kad politikų deklaruojami atvirumo visuomenei ir dialogo pažadai lieka neišpildyti, o abejonės dėl VRK veiklos skaidrumo – neišsklaidytos.

Diskusija „Išbandymas rinkimams: kaip sugrąžinti visuomenės pasitikėjimą“ buvo atšaukta iki renginio pradžios likus mažiau nei valandai, nes paskutinę minutę dalyvauti atsisakė LVŽS atstovė Agnė Širinskienė ir VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė, nurodo organizatoriai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė

Nors apie diskusijos dalyvius, anot pranešimo, LVŽS frakcija buvo informuota derinant jų atstovo dalyvavimą renginyje ir informacija apie renginį buvo viešai skelbiama nuo pirmadienio, prieš pat renginį organizatoriai gavo žinutę dėl LVŽS atstovės Agnės Širinskienės atsisakymo dalyvauti diskusijoje: „Laba diena, turiu blogą žinią – Agnė nebuvo įspėta, jog moderuos Edmundas, dalyvaus Miliūtė – kaip LRT tyrimo komisijos narei tai būtų galimas interesų konfliktas, todėl negalės dalyvaut“. Kito atstovo į diskusiją LVŽS frakcija nepasiūlė.

Iškart po LVŽS atsisakymo, anot organizatorių, VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė pranešė, kad diskusijoje dalyvauti negali, kaip rašoma jos laiške, dėl „didelio užimtumo“. Iš vakaro su pirmininke buvo derinamos diskusijos temos ir galimi klausimai. Kito VRK atstovo pirmininkė taip pat nepasiūlė.

Visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės“ vadovė Marija Šaraitė teigia: „Turime pripažinti, kad pastarųjų savaičių įvykiai, susiję su VRK, kėlė ir toliau kelia visuomenės nepasitikėjimą rinkimais, o šiandien neįvykęs dialogas yra aiškus ženklas, kad viešumas ir skaidrumas lieka tik deklaracija“.

„Nepateisinama, jog neatliepiama į jaunų žmonių norą aktyviai domėtis tuo, kas vyksta. Iki šiol itin mažas jaunų žmonių aktyvumas rinkimuose gali padidėti tik tada, kai politikai mus vertins kaip lygiaverčius visuomenės narius“, – pranešime cituojama kita diskusijos organizatorė, „Žinau, ką renku“ koordinatorė Aušrinė Diržinskaitė.

Seimo pirmininkas pasiūlė ekskursiją

Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio komanda jau anksčiau informavo, kad nemato reikalo dalyvauti šioje diskusijoje, kadangi viešojoje erdvėje šiems klausimams jau skirta pakankamai daug dėmesio, o aktyviam jaunimui siūlo ateiti į ekskursiją po Seimą.

„Šiandieninis politikų ir valdininkų elgesys yra didelis žingsnis atgal, kuomet jaunam žmogui buvo pasakyta, kad jo balsas nieko nereiškia. Visuomet atsigręžiama į jaunus žmones, kai reikia indėlio į pilietines iniciatyvas, pokyčius valstybėje, bet negaudamas atgalinio ryšio jaunimas ims abejoti savo pilietinės pareigos reikalingumu šioje valstybėje“, – teigia Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT), organizuojančios kampaniją „Man ne dzin“ prezidentas Antanas Mikalauskas.

Diskusijos organizatoriai – „Žinau, ką renku“, „Man ne dzin“, „Baltosios pirštinės“, – mano, kad LVŽS ir VRK atstovai parodė visišką nepagarbą jaunimui ir visuomenei, nuvertindama jų pilietinį sąmoningumą iki ekskursijų po Seimą.

E.Gentvilas: „VRK pirmininkė kartu su „valstiečiais“ priešaky degina visos VRK reputaciją“

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas pritaria jaunimui ir stebisi, kad valdantieji ir VRK pirmininkė toliau naikina šios svarbios institucijos reputaciją.

„Atvirumą privalanti demonstruoti VRK, o tiksliau – jos pirmininkė, atsuko nugarą jaunimo organizacijai ir visuomenės atstovams – tiems, kurie nėra politizuoti ir neatstovauja jokios politinės jėgos. Kartu su „valstiečiais“ VRK pirmininkė nusivalė kojas į visuomenės interesą žinoti, tokiu būdu dar labiau mažindama visuomenės pasitikėjimą jos sugebėjimais užtikrinti viešumą, skaidrumą ir nešališkumą kitais metais vyksiančių rinkimų metu“, – Liberalų sąjūdžio išplatintame pranešime spaudai cituojamas E.Gentvilas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

Jis atkreipia dėmesį, kad eilinį kartą sutampa VRK pirmininkės L. Matjošaitytės ir valdančiosios partijos veiksmai. Nuo pradžių buvo žinoma, kad diskusijoje dalyvaus ir žurnalistai, tad apsimesdama tos informacijos nežinanti A.Širinskienė paprasčiausiai meluoja.

„VRK pirmininkė kartu su „valstiečiais“ priešaky degina visos VRK reputaciją. Ši institucija turi būti atvira, drąsiai atsakinėti į klausimus, paaiškinti ir papasakoti visuomenei, o ypač – aktyviam jaunimui, apie tai, kaip vyksta rinkimai. Tačiau jaunimui to paprašius jie tėškė antausį. Gulbė nebylė, atrodo, nebyli ne tik su Prezidente, bet ir su visa visuomene“, – stebisi E.Gentvilas.

A.Širinskienė: „Širinskienė nieko neišsigando“

Socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje A.Širinskienė teigia tikrai neišsigandusi diskusijos, tačiau nenorėjo dalyvauti joje dėl moderatoraus E.Jakilaičio asmens. Jos teigimu, dalyvavimas LRT veiklą tiriančioje komisijoje ir dalyvavimas diskusijoje galėjo būti interesų konfliktas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

„Širinskienė nieko neišsigando. Nėra ko bijoti. Situacija ta, kad dirbu LRT veiklą tiriančioje komisijoje. Jos tyrimo objektu yra ir verslininko E.Jakilaičio įmonių dokumentai. Manau, kad būtų neetiška ir dviprasmiška dalyvauti diskusijose, kurias veda su tyrimu susiję asmenys“, – rašė Seimo narė.

„Tas diskredituotų ir LRT komisijos darbą. Labai gerbiu LiJOT, iniciatyvos “Žinau ką renku„ ir kitų organizacijų pastangas skaidrinant rinkimų sistemą ir visada mielai dalyvausiu jų rengiamose diskusijose“, – pridūrė ji.

L.Ulevičius: „Visam tam cirkui moderuoti pasirenkamas ne kartą viešus ad hominem įžeidimus skelbęs asmuo“

Valstiečių ir žaliųjų frakcijos Seime komunikacijos koordinatorius Liutauras Ulevičius socialiniuose tinkluose pareiškė, kad tikslus dalyvių sąrašas buvo skelbiamas tik likus dienai iki diskusijos.

Be to, valstiečiams užkliuvo organizatorių objektyvumas ir lėšų gavimo šaltiniai. Jo manymu, šios organizacijos ir viešosios įstaigos nebūtų užtikrinusios diskusijos sąžiningumo.

„Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas: „Tyla ir neatsakinėjimas į klausimus veda į dar didesnę aklavietę“

„Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas teigė, kad politikų dienos planai, žinoma, gali keistis, tačiau VRK vadovės nenoras paaiškinti kai kurių sprendimų ar išsklaidyti virš jos tvyrančio įtarimų debesies yra problemiškas.

„Viliuosi, kad VRK pirmininkė pradės geriau bendrauti su žiniasklaidos ir visuomenės atstovais, nes šiuo metu susidaro įspūdis, kad ji atsitvėrusi tylos siena. Tai tik paskatina žmones spekuliuoti, dėl kokių priežasčių nėra bendraujama, kodėl neatsakoma į užduodamus klausimus“, – sakė S.Muravjovas.

Tomo Gaubio nuotr./Sergejus Muravjovas
Tomo Gaubio nuotr./Sergejus Muravjovas

Jo manymu, geriausias būdas išsklaidyti visas abejones būtų atviras pasakojimas, kaip gimė komisijos sprendimas, kodėl tam tikram tyrimui nebuvo skirtas deramas dėmesys.

„Tik tokiu būdu turi būti kuriamas santykis su žiniasklaidos ir visuomenės atstovais“, – pastebėjo jis.

S.Muravjovo teigimu, naujosios kadencijos Seimo atstovai gana aktyviai įsitraukia į pokalbius.

„Kalbant apie VRK istoriją ir dabartinę padėtį... Tyla ir neatsakinėjimas į klausimas veda į dar didesnę aklavietę ir dar labiau padidina žmonių abejones dėl itin svarbios institucijos veiklos skaidrumo. Skatinčiau bet kurios įstaigos vadovą nelaukti ir siekti išsklaidyti bet kokį nerimą dėl jų įstaigos veikimo ir jo pagrįstumo“, – teigė „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius