-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 15

Seimo pirmininkas V.Pranckietis pripažintas veikęs savanaudiškai: ar už tai jam gresia apkalta?

Valdantieji, remdamiesi etikos sargų išvada, gali siekti suorganizuoti Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio apkaltą, sako socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas. Tačiau „valstiečių“ atstovė Agnė Širinskienė neigia tokius planus. Esą jei kas ir turi spręsti dėl apkaltos V.Pranckiečiui, tai nebent opozicija.
Viktoras Pranckietis
Viktoras Pranckietis / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Trečiadienį Seimo Etikos ir procedūrų komisija balsų dauguma nusprendė, kad balsavimą dėl nepasitikėjimo paskubinęs V.Pranckietis „veikė ne tautos, o savo asmeniniais interesais, naudodamasis savo kaip Seimo pirmininko statusu asmeninei naudai gauti“.

Taip pat komisija pripažino neteisėtu Seimo pirmininko sušauktą neplanuotą Seimo valdybos posėdį, valdybos paskelbtą nenumatytą Seimo posėdį, o kartu ir pirmąjį balsavimą dėl V.Pranckiečio atstatydinimo.

Nenumatytas Seimo posėdis ir jame priimti sprendimai, etikos sargų teigimu, buvo neteisėti, nes „posėdis buvo neteisėtų veiksmų rezultatas, o taip pat vyko prieš aiškiai išreikštą iniciatorių valią“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

Sako, kad Konstituciją pažeidė, bet apkaltos neplanuoja

Vertindamas Seimo etikos sargų sprendimus, socialdemokratas G.Paluckas darė prielaidą, kad jie gali tapti pagrindu pradėti V.Pranckiečio apkaltos procesą.

„Prie ko veda visi šitie dalykai, aš manau, kad ponui V.Pranckiečiui norėtų – pagal Etikos ir procedūrų komisijos išvadą, kad jis sulaužė savo konstitucinę priedermę ir taip toliau – organizuoti apkaltą. Tai aš matau tokius požymius iš to, kas šią savaitę vyko“, – penktadienį „Žinių radijui“ komentavo jis.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos pirmininkė „valstietė“ A.Širinskienė paneigė tokius planus.

„Aš manau opozicija, kadangi už jį atsakomybę prisiėmė, turėtų spręsti, ar jie mato pagrindą apkaltai, ar ne. Man tik gaila, kad Seimo pirmininkas Konstituciją, mano nuomone, pažeidinėti pasiryžęs ir toliau“, – 15min komentavo ji, turėdama omeny V.Pranckiečio sprendimą neskirti naujo Seimo valdybos nario.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

A.Širinskienė patikino, kad valdantieji neketina inicijuoti Seimo pirmininko apkaltos: „Dėl to, kas yra dabar Etikos ir procedūrų komisijoje priimta, tai tikrai nieks nesvarstė iš mūsų.“

V.Pranckietis neigė veikęs sau

Siūlyti pradėti Seimo nario apkaltos procesą gali Etikos ir procedūrų komisija, turinti įrodymų, kad parlamentaras galimai šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir (ar) sulaužė priesaiką, arba ne mažiau kaip 36 Seimo nariai.

Sprendimą dėl V.Pranckiečio veiklos trečiadienį priėmę etikos sargai jo apkaltos galimybės nesvarstė.

Pats Seimo pirmininkas neigė veikęs asmeniniais interesais.

„Niekada neveikiau savo asmeniniam interesui, tikslui ar naudai“, – etikos sargų sprendimą komentavo jis.

Spalį V.Pranckiečio iniciatyva įvyko Seimo valdybos posėdis, kurio metu nuspręsta skelbti neeilinį parlamento posėdį dėl nepasitikėjimo juo.

V.Pranckiečio atleidimo siekė valdantieji, tačiau balsavimą ketino organizuoti kitą dieną, tikėdamiesi surinki reikiamus balsus.

Neeilinį Seimo posėdį valdantieji boikotavo, tad balsavime dėl Seimo pirmininko atšaukimo iš pareigų pasisakė tik keli parlamentarai, balsavimas žlugo.

Seimo pirmininkas pareigas išsaugojo ir po antrojo balsavimo, kai poziciją išsakė ir valdantieji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius