Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 22

Seimo politikai neranda sutarimo dėl tiesioginių merų rinkimų

Seimo politikai dar kartą įrodė niekaip nerandantys sutarimo dėl tiesioginių merų rinkimų, o tai iš esmės laidoja viltis, kad dabartiniai parlamentarai priims atitinkamas pataisas Konstitucijoje, antradienį rašo dienraštis „Vilniaus diena“.
Savivaldos rinkimai
Rinkimai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prieš kelias dienas grupė Seimo narių įregistravo dar vieną pataisą Konstitucijoje dėl tiesioginių merų rinkimų įteisinimo. Ją pasirašė 37 Seimo nariai. To pakanka, kad pataisa būtų teikiama parlamentarams svarstyti.

Tarp pasirašiusių šį projektą yra net 17 Seimo narių, kurie anksčiau pasirašė ir visiškai kitokią Seimui jau pateiktą pataisą, įteisinančią tiesioginius merų rinkimus. Tai socialdemokratas Algimantas Salamakinas, liberalas Laimontas Dinius, liberalcentristas Vytautas Bogušis, Vilniaus mero Artūro Zuoko žmona Agnė Zuokienė ir jo bendražygis Žilvinas Šilgalis bei kiti Seimo nariai.

Pagal V.Kurpuveso pataisas, kurias savo parašais parėmė net 100 tautos išrinktųjų, tiesiogiai išrinktas meras nepriklausytų savivaldybės tarybai. Pastaroji išsirinktų savo vadovą.

Kaip pažymi dienraštis, skirtumas tarp dviejų įregistruotųjų Konstitucijos pataisų yra esminis. Pirmosios pataisos, parengtos Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininko Vytauto Kurpuveso iniciatyva, numato, kad tiesiogiai išrinktas meras yra savivaldybės vykdomosios valdžios vadovas – toks, koks dabar yra administracijos direktorius, tik su šiek tiek platesnėmis teisėmis.

Pagal V.Kurpuveso pataisas, kurias savo parašais parėmė net 100 tautos išrinktųjų, tiesiogiai išrinktas meras nepriklausytų savivaldybės tarybai. Pastaroji išsirinktų savo vadovą.

Socialdemokratės Mildos Petrauskienės iniciatyva parengtos Konstitucijos pataisos numato atvirkštinį variantą. Pagal jas tiesiogiai išrinktas meras priklausytų savivaldybės tarybai, būtų jos vadovas, o vykdomosios valdžios institucija vietiniu lygmeniu išliktų administracijos direktorius.

Panašiai keisti Konstituciją siūlo ir keli Seimo nariai, jie pateikė savo pasiūlymus V.Kurpuveso parengtam pataisų projektui. Pagal šešių liberalcentristų pasirašytą pasiūlymą nebūtų gerai, jeigu tiesiogiai išrinktas meras taptų tuo, kas dabar yra savivaldybės administracijos direktorius. Todėl šie politikai iš esmės atkartojo M.Petrauskienės pateiktą pasiūlymą dėl Konstitucijos keitimo.

Anot „Vilniaus dienos“, tai, kad Seimo nariai pasiskirstę į kelias dalis dėl tiesiogiai išrinkto mero statuso, reiškia, kad nė vienas iš pateiktų pasiūlymų greičiausiai nesurinks kvalifikuotos daugumos, reikalingos priimti Konstitucijos pataisą. Todėl politinės ir teisinės diskusijos apie tai, ar tiesiogiai išrinktas meras turi priklausyti savivaldybės tarybai, ar tapti atskira vykdomąja institucija, prasidėjusios jau prieš dešimtmetį, ir toliau stabdys šios idėjos įgyvendinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius