-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 26

Seimo posėdžio darbotvarkėje neliko klausimo dėl amžino embrionų saugojimo

Antradienį Seimas planavo svarstyti Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisas, kuriomis siūloma atsisakyti prievolės amžinai saugoti embrionus. Visgi klausimas iš posėdžio darbotvarkės buvo išbrauktas.
Ultragarso nuotrauka
Ultragarso nuotrauka / 123RF.com nuotr.

Siūlymą išbraukti klausimą iš darbotvarkės posėdžio metu frakcijos vardu pateikė Liberalų sąjūdžio atstovas Andrius Bagdonas.

Seimas dėl siūlymo net nebalsavo ir išbraukė klausimą, nes vienas iš įstatymo projekto iniciatorių yra Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas.

Projektą inicijavo Seimo liberalas Arminas Lydeka ir šiuo metu jokiai frakcijai nepriklausanti Liberalų sąjūdžio lyderė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Jie antradienį Seimo posėdyje nedalyvauja, dėl to, anot A.Bagdono, klausimą iš darbotvarkės ir buvo pasiūlyta išbraukti.

„Frakcijoje aptarėme šį klausimą. Kadangi nėra teikėjų – nei Viktorijos Čmilytės-Nielsen, nei Armino Lydekos – nusprendėme, kad geriau būtų kitą dieną jį pateikti“, – 15min komentavo politikas.

Paklaustas, ar Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisos Seime turi pakankamą palaikymą, A.Bagdonas reiškė viltį, kad taip: „Aš labai tikiuosi, kad palaikymas bus.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Andrius Bagdonas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Andrius Bagdonas

Antradienį Seimo pirmininkė V.Čmilytė-Nielsen dalyvauja susitikimuose Berlyne, A.Lydeka yra komandiruotėje Strasbūre.

Neribotas embrionų saugojimas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos iniciatyva buvo įteisintas praėjusioje Seimo kadencijoje.

Dabartiniai valdantieji siekia šią tvarką keisti – embrionai būtų saugomi ne trumpiau kaip dvejus, bet ne ilgiau kaip 10 metų, nebent sutuoktiniai ar partneriai pageidautų šį terminą pratęsti.

Įstatymo projektu siūloma, kad pagalbinio apvaisinimo paslaugos ir vaisingumo išsaugojimo paslaugos būtų apmokamos vadovaujantis Sveikatos draudimo įstatymu.

Pagalbinio apvaisinimo, lytinių ląstelių banko paslaugomis galėtų pasinaudoti tiek pilnamečiai, tiek nepilnamečiai asmenys, jeigu esama sveikatos būklė ar galimi prognozuojami sveikatos sutrikimai, paskirtas gydymas kelia abejonių dėl asmenų tolesnio vaisingumo ir tas abejones patvirtina gydytojų konsiliumas.

Buvusi „valstietė“, dabar opozicinės Seimo Lietuvos regionų frakcijos narė Agnė Širinskienė siekia išlaikyti esamą tvarką ir užtikrinti, kad embrionai ir toliau būtų saugomi amžinai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Tai, anot jos, galėtų būti kompensuojama PSDF arba valstybės biudžeto lėšomis.

Dabar poros, kurių pagalbiniam apvaisinimui embrionai buvo sukurti, jų atsisakyti gali tik donuodami juos kitų porų pagalbiniam apvaisinimui.

Praėjusį metų spalį, balsuodamas dėl Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pakeitimų, Seimas pateikimo procedūros metus jiems pritarė: už projektą balsavo 70 parlamentarų, prieš buvo devyni, susilaikė 28.

Kaip tąkart balsavo kiekvienas parlamentaras, galite patikrinti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius