Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 02

Rusijos vicepremjeras V.Zubkovas: Seimo rezoliucija dėl Gruzijos gali provokuoti Tbilisį naujiems konfliktams

Seimo priimta rezoliucija, kuria pabrėžiamas Gruzijos teritorinis vientisumas ir raginamas rusų karių išvedimas iš šios šalies, provokuoja Tbilisį naujiems konfliktams, Vilniuje trečiadienį pareiškė Rusijos vicepremjeras Viktoras Zubkovas.
Rusijos vicepremjeras Viktoras Zubkovas
Rusijos vicepremjeras Viktoras Zubkovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Toks rezoliucijos projektas reiškia, kad žmonės nesupranta, ką rašo, arba provokuoja avantiūristišką Gruzijos poziciją panašiems konfliktams, kas yra nepriimtina Rusijai ir tarptautinei bendruomenei“, – po Baltijos jūros šalių viršūnių susitikimo Rusijos žurnalistams sakė V.Zubkovas, kurį cituoja „RIA Novosti“.

Į bendrą spaudos konferenciją po tarybos posėdžio Vilniuje V.Zubkovas neatėjo.
Pasak jo, Lietuvos parlamentarų rezoliucijoje „iškraipomi visi 2008 metų rugpjūčio faktai“. Rusijos vicepremjeras pabrėžė, kad Europos Sąjungos ekspertai pateikė savo išvadas, kas kaltas dėl konflikto, o Seimo rezoliucijoje apie tai neužsimenama.

„Nėra puiku, kad tokio atsakingo renginio išvakarėse yra priimamas toks dokumentas“, – sakė Vilniuje laukto, tačiau neatvykusio Rusijos premjero Vladimiro Putino pavaduotojas.
Tbilisio vadovybei 2008–ųjų rugpjūčio 7–ąją įsakius savo pajėgoms įžengti į Pietų Osetiją, kitą dieną Rusija atsakė kontrataka. Rusijos sausumos ir oro pajėgos išstūmė gruzinų karius iš Pietų Osetijos, o paskui kuriam laikui okupavo dideles Gruzijos teritorijos dalis.Rusijos vicepremjeras Viktoras Zubkovas tikriausiai pats netiki Vilniuje savo išsakyta versija.

Tarpininkaujant Europos Sąjungai, kovos baigėsi po penkių dienų, o po kelių savaičių Rusija pripažino Pietų Osetijos ir Abchazijos nepriklausomybę, bet Maskvos pavyzdžiu paskui pasekė tik Nikaragva, Venesuela ir Nauru.

Politologo komentaras. Politologas Kęstutis Girnius mano, jog Rusijos vicepremjeras Viktoras Zubkovas tikriausiai pats netiki Vilniuje savo išsakyta versija, kad Seimo rezoliucija, kuria pabrėžiamas Gruzijos teritorinis vientisumas ir raginamas rusų karių išvedimas iš šios šalies, provokuoja Tbilisį naujiems konfliktams.

Vis dėlto K.Girnius taip pat svarsto, kad ši rezoliucija yra nukreipta ne tik prieš Rusija, bet ir prezidentę Dalią Grybauskaitę.

„Rusija yra aiškiai nepatenkinta šita rezoliucija, turbūt nepatenkinta, kad ji buvo priimta, kai atsakingas jos atstovas yra Vilniuje. Bet, kad provokuos avantiūristiškos Gruzijos poziciją panašiems konfliktams, manau, jis pats netiki. M.Saakašvilis gavo tokią pamoką, kurios niekada neužmirš“, – BNS sakė politikos apžvalgininkas. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius