Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 28

Seimo rinkimai 2016: kokios dabartinės koalicijos galimybės būsimuose Seimo rinkimuose?

Jei Darbo partija ir „Tvarka ir teisingumas“ per kitus Seimo rinkimus pademonstruos prastus rezultatus, maksimaliai išaugs vaivorykštinės koalicijos tikimybė, teigia politikos apžvalgininkas Vytautas Bruveris. „Tam pirmiausiai ruošiasi Liberalų sąjūdis, taip pat ir Socialdemokratų partija“, – LRT Radijo laidoje „LRT Aktualijų studija“ kalbėjo V.Bruveris.
Viktoras Uspaskich
Viktoras Uspaskich / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Greičiausiai lemiamas faktorius bus Darbo partijos (DP) ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ (TT) rezultatai. Jei jiems bus taip prastai, kaip yra dabar, jie greičiausiai neperkops 5 proc. barjero ir maksimaliai išaugs vaivorykštinės koalicijos tikimybė, kuriai kai kurios jėgos, pirmiausia Liberalų sąjūdis (LS) ir Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), ruošiasi“, – komentavo dienraščio „Lietuvos rytas“ politikos apžvalgininkas V.Bruveris.

Pasak apžvalgininko, konservatorių vadovybėje esą taip pat vyksta panašių diskusijų, o politinė realybė gali būti tokia, kad kitos veiksmingos koalicijos, išskyrus vaivorykštinę, sudaryti nebus įmanoma: „Praktine ir pragmatine tokios koalicijos galimybe tikiu, bet jos efektyviu ar bent šiek tiek suderintu darbu – netikiu, nes yra per didelis tiek istorinis, tiek asmeninis antagonizmas.“

Politologas Vytautas Dumbliauskas mano, kad per būsimus Seimo rinkimus lyderiai turėtų būti socialdemokratai ir liberalai. 

Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas politologas Vytautas Dumbliauskas mano, kad per būsimus Seimo rinkimus lyderiai turėtų būti socialdemokratai ir liberalai.

„Tik klausimas, kiek LS išsilaikys ant bangos – ar tų metų, likusių iki rinkimų, užteks ir banga nepradės leistis. Situacija klostosi įdomi, nes viešojoje erdvėje pasirodė svarstymų, jog LS lyg ir nieko prieš į koaliciją eiti su socialdemokratais. Taigi kitąmet gali būti pakankamai įdomiai perbraižomas nusistovėjęs politinis žemėlapis“, – LRT Radijo laidoje kalbėjo politologas.

V.Bruveris neatmeta, kad socialdemokratai ir liberalai gali sudaryti koaliciją ir be konservatorių: „Ypač jei paaiškės, kad konservatoriai stipriai „apsišovė“ sužaisdami triuką su Vytauto Landsbergio anūku. Manau, kad taip gali būti ir konservatoriai gali pakartoti tą patį, ką jie padarė Vilniuje su Mykolu Majausku. Šis dalykas gali pasikartoti visos Lietuvos mastu su Gabrieliumi Landsbergiu. Savo pozicijas, kurias dar turėjo, gali dar labiau susilpninti. Bet, žinoma, jei Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai bus trečioji tarp stipriausių šalies politinių jėgų, jos ignoruoti ar visai nustumti nuo valdžios nebus įmanoma.“

Politikos apžvalgininkas V.Bruveris neabejoja, kad kitų metų Seimas bus labai margas ir nenuspėjamas, mat „neaišku, ar kuri nors politinė jėga, net ir formali rinkimų laimėtoja pagal vietų skaičių, galės griežti pirmuoju smuiku.“

„Vis dėlto įsivaizduoju, kad tiek dešinysis flangas – konservatoriai su liberalais – turėtų eiti kaip vienas blokas, nepaisant vis didėjančių rietenų, tiek socialdemokratai su visais įmanomais savo satelitais, kurių vis tiek bus Seime, iki paskutiniųjų stengsis sudaryti valdančiąją koaliciją atskirai. Ta vaivorykštė gali būti kraštutiniu atveju, jei visos kitos koalicinės galimybės bus tiek vienam, tiek kitam blokui išsemtos“, – tikina V.Bruveris.

Visuomeninių komitetų reikia dešiniesiems?

Politikos užkulisiuose po savivaldos rinkimų sklido kalbos, kad į 2016-ųjų Seimą gali kandidatuoti iš visuomeninių rinkimų komitetų suformuota nauja politinė jėga.

„Akivaizdu, kad po savivaldos rinkimų yra tam tikras kapitalas, į kurį tikrai turėtų krypti kai kurių politikų akys, pirmiausia, žinoma, iš dešiniojo flango. Konservatoriams ir liberalams, jei jie nenori galvoti apie vaivorykštinį variantą po Seimo rinkimų, reikia trečio partnerio. Visuomeniniai komitetai – vienas iš geriausių pretendentų šiam vaidmeniui“, – sako V.Bruveris.

Savo ruožtu politologas V.Dumbliauskas primena, kad naujos politinės jėgos prieš kiekvienus Seimo rinkimus atsiranda nuo 2000-ųjų: „2000-aisiais buvo Naujoji sąjunga, 2004-aisiais atsirado Darbo partija, 2008-aisiais – Tautos ir prisikėlimo partija, o 2012-aisiais – Drąsos kelias. Taigi 2016-ieji turėtų nenutraukti tos tradicijos ir panašu, kad ji bus tęsiama. Greičiausiai ta papildoma jėga būtų reikalinga dešiniesiems.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius