Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 09

Seimo rinkimai Šiauliuose: ar gali būti, kad šuns balsas į dangų nueis?

Šiauliai kartais vadinami Lietuvos rinkimų barometru – kaip balsuojama čia, toks būna ir bendras Lietuvos vidurkis. Panašu, kad ypač aktyvūs rinkimai gali atnešti daugybę permainų, tačiau vargu ar jie bus palankūs populistams, rėksniams bei skandalistams. Iš keletos apklaustųjų ryškūs šiauliečių favoritai – „valstiečiai“ ir „krikdemai“.
Seimo rinkimai Šiauliuose
Seimo rinkimai Šiauliuose / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Šiauliečiai Algimantas ir Aldona balsuoja vienodai – už konservatorius. Vyras įsitikinęs, kad šiai politinei jėgai priklauso didžiulis nuopelnas – Lietuvos energetinės nepriklausomybės sutvarkymas.

„Partijai vadovauja būtent tas, kuris ir gali ją suvaldyti – Gabrielius Landsbergis. Andrius Kubilius, kad ir keikiamas, bet daug padarė. Šioje partijoje mažiau skandalų ir plepalų. O tokių kaip Rolando Paulausko Liaudies partija visai neturėtų būti“, – griežtai kalbėjo vyras.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Aldona ir Algimantas – už pastovumą
Alvydo Januševičiaus nuotr./Aldona ir Algimantas – už pastovumą

Aldona norėtų, kad būtų galima ne tik iškelti į viršų sau patinkančius, bet ir nusmukdyti nepatinkančius: „Tokių yra pas konservatorius. Senus reikėtų stumti kuo žemiau, o kelti jaunus.“

Birutė ir Mykolas Žalnieravičiai šeimoje sutaria, kad reikia palaikyti jaunus politikus. Jaunus ir senose, ir naujose partijose. Poros palaikomos partijos skiriasi.

Peržiūrėti turinį naujame langeRinkimų aktyvumas

Birutė palaiko Valstiečių ir žaliųjų sąjungą. Taip pat jai patinka jauni ir apsišvietę liberalų atstovai: „Tarp mano pasirinktųjų yra Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skvernelis. Aš juos reitinguodama sukeičiau vietomis. Šiauliečiai šioje partijoje – nelabai.“

Alvydo Januševičiaus nuotr./Birutė ir Mykolas Žalnieravičiai – už pokyčius..
Alvydo Januševičiaus nuotr./Birutė ir Mykolas Žalnieravičiai – už pokyčius..

Mykolas teigia, kad geriausia yra, kai išryškėja viena politinė linija, todėl rinkosi konservatorius. Už protą reitingavo Ingridą Šimonytę, Rasą Juknevičienę, Jurgį Razmą ir Gabrielių Landsbergį. Vyrui patinka ir žmonos pasirinkimas.

Vida, Laimis ir Aurelijus – šiauliečių šeima – vieningai balsavo už „valstiečius“.

Pagrindinis motyvas – verkiant reikia pokyčių. „Gal kažkas pagerės ir bus mažiau geriančių“, – teigia moteris.

Aurelijus „valstiečius“ pasirinko tėvų visai nespaudžiamas. Jis taip pat pritaria savo artimiesiems, jog dabar valdančios partijos tarsi pasikeičia, tačiau valdžioje matome vis tuos pačius žmones.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Aurelijus, Vida ir Laimis balsuoja už jaunystę.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Aurelijus, Vida ir Laimis balsuoja už jaunystę.

Šeima vieningai mano, kad būtų protinga, jei būtų balsuojama už žmones, o ne partijas. Gal būtų daugiau painiavos, tačiau į Seimą kiekvieną išrinktų visuomenė, o ne partiniai laipteliai.

Matyt, kažką gero padarė, kad mus iš emigracijos sugrąžino.

Ramūnas su šeima balsavo už socialdemokratus. Kodėl? „Matyt, kažką gero padarė, kad mus iš emigracijos sugrąžino. Gyvenome ir dirbome Anglijoje trejus metus. Vėliau nusprendėme, kad vaikai turi užaugti Lietuvoje.“

Vyras yra Lietuvos kariuomenės savanoris jau 15 metų. Politika domisi ne iš televizoriaus: „Paskutinėmis dienomis netenka daug domėtis politika. Nuomonė susiformuoja palengva ir per ilgą laiką.

Tarnaudamas matau daugeliui nematomų dalykų, todėl ir renkuosi A.Butkevičiaus partiją. Darbo partija galėtų išnykti – pirmadienis parodys. Patiko ir Kristupo Krivicko politinis šou, tačiau jam televizija tinka labiau nei Seimas“.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Ramūnas – už tuos, kurie grąžino iš emigracijos.
Alvydo Januševičiaus nuotr./Ramūnas – už tuos, kurie grąžino iš emigracijos.​

Šiauliečių šeima atvyko balsuoti su pilnamete dukra ir būsimu žentu. Jaunuoliai puikiai sutaria dėl to, ko reikia Lietuvai, tačiau politinės pažiūros išsiskiria.

Birutė palaiko liberalus. Čia ji reitingavo Giedrę Mendozą Herrerą. Taip pat penketuke – Aušrinė Armonaitė bei dar keli jauni ir išsilavinę liberalai.

Jaunuoliai puikiai sutaria dėl to, ko reikia Lietuvai, tačiau politinės pažiūros išsiskiria.

Jos širdies draugas Gediminas palaiko konservatorius, tačiau iš pirmojo dešimtuko reitingavo tik I.Šimonytę.

Kiti palaikomieji partijos buvo nugrūsti į sąrašo galą, tačiau yra jauni ir perspektyvūs politikai.

Būsimo uošvio Roberto nuomonė panaši – jis taip pat už konservatorius su I.Šimonyte priešakyje: „Jaunimui nieko nenurodinėju, tačiau esu už konservatorius. Jie stabiliausi. Socdemų atspalvis nekoks nuo senų laikų. Nepalaikau šiandien atsiradusių ir rytoj išnyksiančių partijų ar koalicijų. Kokių galėtų nebūti? Darbo partijos.“

Mindaugas ir Armida Bražai teigia, kad per rinkimus reikia leisti naujiems žmonėms pabandyti. Jei nebalsuosi už naujus žmones, taip niekas niekada ir nepasikeis.

„Išbandėme vienokius ir kitokius. Dabar leisime Nagliui Puteikiui ir Kristupui Krivickui pasireikšti, jei pateks į Seimą. Žiūrėsime, kas iš to išeis. Reitingavau lyderius ir šiaulietį Vytautą Juškų“, – teigė Mindaugas.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Mindaugas ir Armida Bražai – lai pabando kiti.
Alvydo Januševičiaus nuotr./Mindaugas ir Armida Bražai – lai pabando kiti.

Vyras priminė, kad V.Juškus yra labai rimtas ir daug pasiekęs politikas: „Man patiko, kai jis buvo Šiaulių meru. Nežinau, kodėl jis išėjo iš socialdemokratų. Gal ir jis permainų užsimanė? Būtų labai gaila, jei Antikorupcinė koalicija pasirodytų esanti tik dar viena Darbo partija.“

Norisi subalansuoti politines svarstykles.

Armida palaiko vyrą ir balsuoja už tą pačią Antikorupcinę koaliciją, nors anksčiau šeima palaikydavo konservatorius. „Domėjomės visomis partijomis. Kai kurių kandidatų buvo gėda klausyti“, – sakė Armida.

Donatas ir jo šeima – už Valstiečių ir žaliųjų sąjungą: „Ta politinė jėga kalba apie blaivybę ir jos siekia. Daugelis kitų jėgų tai tik deklaruoja. Tikiuosi, kad netrukus alkoholis bus kontroliuojamas griežčiau. Tai būtų vakarietiška. Blaivybė nėra pagrindinis mano apsisprendimo motyvas.“

Vyras taip balsuoja ne iš keršto kitoms partijoms, o dėl to, kad „valstiečiai“ atitinka jo mąstymą. Dar viena priežastis – norisi subalansuoti politines svarstykles.

„Dabar iš tiesų valdžia nesikeičia – kad ir kokia iš pagrindinių partijų stotų prie vairo. Asmeniškai man „valstiečiai“ patiko dar nuo tų senų laikų“, – kalbėjo Donatas..

Alvydo Januševičiaus nuotr./Donatas – už atsvarą.
Alvydo Januševičiaus nuotr./Donatas – už atsvarą.

Iš vienmandatininkų jis palaikė su ta pačia politine jėga einantį Valerijų Simuliką: „Anksčiau už jį nebalsuodavau. Nieko tokio, kad jis perėjo kelias partijas. Jis sutaria su dabartiniais – požiūriai sutampa, o Seime bus daugiau pusiausvyros.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius