Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 04

Seimo rinkimų stebėtojai: tautinių mažumų partijoms galėtų būti netaikomas 5 proc. slenkstis, būtinas patekti į Seimą

Lietuvos Seimo rinkimų pirmąjį turą stebėję tarptautiniai ekspertai pareiškė neabejojantys rinkimų demokratiškumu, bet pateikė rekomendacijų dėl apygardų ribų, partijų finansavimo ir tautinių mažumų.
Valdemaras Tomaševskis
Valdemaras Tomaševskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Žmogaus teisių ir demokratinių institucijų biuro (ODIHR) paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad per rinkimų kampaniją buvo gerbiamos visos pagrindinės laisvės, kandidatai rinkimuose galėjo laisvai dalyvauti, o rinkėjai sužinoti apie programas.

Ekspertai pabrėžė, kad rinkimų komisijos laikomos nešališkomis, o rinkimų kampanijų finansavimas detaliai reglamentuotas ir stebimas, žiniasklaida vaidino lemiamą vaidmenį kandidatų kampanijose.

Tačiau stebėtojai atkreipė dėmesį, kad gerosios tarptautinės praktikos neatitinka nuostatos, leidžiančios, jog apygardose rinkėjų skaičius skirtųsi iki 20 procentų.

„Vienmandačių apygardų ribos turėtų būti peržiūrėtos, kad būtų užtikrinta balso lygybė tarp apygardų“, – rašoma ataskaitoje.

Ekspertai taip pat tvirtina, kad iki šiol neįgyvendintas Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimas, kuriame neproporcingu paskelbtas draudimas iki gyvos galvos kandidatuoti į Seimą per apkaltą pašalintam politikui.

Ataskaitos autorių nuomone, turėtų būti nustatyti partijos nario mokesčio dydžiai. Ekspertai rekomendavo įstatyme numatyti galimybę rinkėjui apskųsti galutinius rinkimų rezultatus tiesiogiai teismui.

Stebėtojų nuomone, tautinių mažumų partijos galėtų būti netaikomas 5 proc. slenkstis, būtinas patekti į Seimą.

„Galėtų būti svarstomas mažesnis slenkstis tautinių mažumų partijoms, kad būtų sustiprintas jų atstovavimas teisėkūroje“, – rašoma dokumente.

ODIHR misija Lietuvoje viešėjo spalio 1-19 dienomis, jai vadovavo Švedijos diplomatas Rolfas Ekeusas.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas pasidžiaugė, kad stebėtojai sutiko, jog Lietuvoje rinkimai buvo demokratiški.

„Yra malonu, kad rinkimai Lietuvoje vertinami gerai, atitinkantys demokratinius standartus“, – BNS penktadienį sakė jis.

Z.Vaigauskas nekomentavo atskirų ataskaitos pastabų ir pasiūlymų. Pasak jo, tai pirmiausia reikia aptarti su suinteresuotoms valstybės institucijoms, politinėms partijoms, visuomeninėms organizacijoms.

„Mes nekomentuojame kol kas. Norime susipažinti, apmąstyti visus tuos dalykus. (...) Iš principo galvojame rengti pasitarimus, aptarinėti visus tuos dalykus, nes tų pasiūlymų, pastabų yra nemažai“, – kalbėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius