Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 24

Seimo senjorai: A.Vinkus jau pasiskiepijo nuo COVID-19, D.Kepenis persirgo, kiti vakcinų laukia

Lietuva nuo COVID-19 pradėjo skiepyti senjorus – 65-erių metų ir vyresnius asmenis. Tokių yra ir tarp Seimo narių. Vyriausias parlamentaras Antanas Vinkus sako, jog pirmąją COVID-19 vakcinos dozę jau gavo. Kvietimų atvykti į gydymo įstaigas ir pasiskiepyti laukia parlamentarai Kęstutis Glaveckas, Eugenijus Jovaiša, pasiskiepyti norėtų ir Rimantė Šalaševičiūtė. O štai Seimo narys Dainius Kepenis teigia, jog COVID-19 persirgo ir nesiskiepys. Nors esą nesiskiepytų, net jei ir nebūtų sirgęs.
Antanas Vinkus, Kęstutis Glaveckas, Eugenijus Jovaiša, Rimantė Šalaševičiūtė ir Dainius Kepenis
Antanas Vinkus, Kęstutis Glaveckas, Eugenijus Jovaiša, Rimantė Šalaševičiūtė ir Dainius Kepenis / 15min nuotr.

A.Vinkus: remiamės mokslu

78-erių Seimo „valstietis“ A.Vinkus 15min pasakojo, jog bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurtos COVID-19 vakcinos pirmąja doze sostinės Santaros klinikų Šeimos medicinos centre buvo paskiepytas vasario 19-ąją.

„Mes visą gyvenimą remiamės mokslu, medicinos praktika ir žmogišku įsitikinimu. Mano įsitikinimas, kad vakcinacija būtina šiame pandeminiame etape. Tai yra vienintelė mūsų viltis ir vienintelė galimybė gyventi be stresų ir be jokių komplikacijų“, – sakė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Vinkus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Vinkus

Eidamas nejaučiau jokios baimės.

A.Vinkus tikino, jog po skiepo jautėsi gana gerai, kiek skaudėjo dūrio vietoje.

„Eidamas nejaučiau jokios baimės. Buvau tvirtai įsitikinęs, kad turiu skiepytis, reikia skiepytis ir agituoju visus kitus skiepytis“, – ragino parlamentaras.

K.Glaveckas: reikia gintis nuo COVID-19

Vienoje Vilniaus gydymo įstaigoje registruotas 71-erių K.Glaveckas teigė, jog pats domėjosi vakcinacijos nuo COVID-19 galimybėmis, bet esą nieko nesužinojo.

„Aš pats paklausiau, sako, paskambinsim, kai ką nors turėsim“, – kalbėjo Mišrios Seimo narių grupės narys.

„Kai tik siūlys, skiepysiuosi, bet kad nieks nesiūlo“, – pridūrė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas

Kaip gali nesiskiepyti, kai ta bjaurybė užpuolė visus.

Paklaustas, kas jį motyvuoja skiepytis, Seimo narys atsakė, kad tai padaryti reikia.

„Kaip gali nesiskiepyti, kai ta bjaurybė užpuolė visus. Reikia nuo jos gintis – ir pačiam, ne tik kitus įkalbinėti skiepytis“, – dėstė K.Glaveckas.

E.Jovaiša – apie norą gyventi

Vilniuje nuo COVID-19 planuoja skiepytis ir 70 metų sulaukęs „valstietis“ E.Jovaiša.

„Sulaukėme skambučio iš poliklinikos, iš šeimos gydytojo su klausimu, ar jūs skiepysitės. Atsakėme „taip“, o dabar – jokios žinios. Nežinau, gal po 100 metų ir paskiepys“, – pasvarstė politikas.

Kokia jo motyvacija pasiskiepyti?

„Motyvacija yra labai aiški – išlikti, gyventi“, – trumpai atsakė E.Jovaiša.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Eugenijus Jovaiša
Luko Balandžio / 15min nuotr./Eugenijus Jovaiša

Motyvacija yra labai aiški – išlikti, gyventi.

R.Šalaševičiūtė paskiepytiems siūlo taikyti lengvatas

Jo kolegė frakcijoje 67-erių R.Šalaševičiūtė nuo COVID-19 žada skiepytis Vilniaus rajone.

Anksčiau skelbta, kad politikė sirgo koronavirusu, tačiau vėliau paaiškėjo, kad jai atlikto COVID-19 tyrimo atsakymas buvo klaidingai teigiamas.

R.Šalaševičiūtė 15min pasakojo nieko nežinanti apie vakcinacijos nuo COVID-19 tvarką Vilniaus rajone. Informacijos, anot jos, trūksta.

„Vilniaus miestas labai aiškiai ištransliavo informaciją, kaip bus daroma, visi gavo SMS žinutes, ar net telefoniniai skambučiai buvo. O apie Vilniaus rajono komunikavimą, kaip jie planuoja ir ką darys, informacijos neturiu. Tai – labai blogai“, – vertino politikė.

R.Šalaševičiūtė tikino, kad po to, kai labiau atlaisvės karantinas, o ji sulauks skiepo nuo COVID-19, saugiau ir drąsiau jausis susitikdama ir bendraudama su giminaičiais, svarstė, galbūt Seimas ilgainiui galės grįžti į įprastą darbą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimantė Šalaševičiūtė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimantė Šalaševičiūtė

Tai gal būtų stimulas tiems, kurie dar kažkiek abejoja.

Paskiepytieji nuo COVID-19, Seimo narės nuomone, turėtų sulaukti lengvatų ir galbūt tai skatintų labiau vakcinuotis.

„Mano nuomone, jeigu žmogus gavo du skiepus ir praėjo tam tikras laikas – savaitė ar dvi, nelygu kokį skiepą gavo, gal nebūtinai jis turėtų ir su kauke vaikščioti. <...> Ir tai gal būtų stimulas tiems, kurie dar kažkiek abejoja. Yra tokių, kurie ne tai, kad antivakseriai ir sako, kad mes nesiskiepysim, bet, pavyzdžiui, yra abejojantys“, – siūlė R.Šalaševičiūtė.

COVID-19 sirgęs D.Kepenis: mano imunitetas veikia

Tarp nenorinčių skiepytis nuo COVID-19 – 68-erių „valstietis“ D.Kepenis.

„Man paskambino iš poliklinikos, iš sveikatos centro, kur aš esu priregistruotas, <...> ir paklausė, ir aš jiems atsakiau. Atsakiau „ačiū jums už rūpestį ir dėmesį, bet aš savo vakciną aukoju tiems, kurie jos pasiilgę ir ja labai tiki“, – 15min komentavo Palangos gydymo įstaigoje registruotas politikas.

Jis tikino niekad nuo nieko nesiskiepijęs ir turintis stiprų imunitetą, apsaugantį nuo susirgimų.

Sauliaus Žiūros nuotr./Skiepai
Sauliaus Žiūros nuotr./Skiepai

„Kas man buvo besiūlę, aš niekuomet nesiskiepijau ir niekuomet niekuo nesirgau. Ir aš esu įsitikinęs, kad mano bendras, natūralus imunitetas, kurį gavau su mamytės pienu, veikia. Aš jį pastoviai palaikau savo sveika gyvensena <...>. Jis yra stiprus.

Man tik labai gaila, kad Lietuvos mokslininkai šiandien nemoka įvertinti to imuniteto stiprumo ir atsparumo“, – apgailestavo D.Kepenis.

Jis teigė esąs įsitikinęs, kad žmogus, kuris stiprina savo imunitetą, visomis ligomis perserga labai lengvai ar net nežinodamas.

„Aš esu linkęs persirgti COVID-19 ir įgyti antikūnų, ir atsparumą šiai ligai, kaip ir daugeliui kitų ligų, įgijau“, – kalbėjo Seimo narys.

Perklaustas, ar jis mano, kad pasigavęs COVID-19 sirgs nesmarkiai arba išvis be simptomų, D.Kepenis pripažino, kad šia liga jau persirgo.

„Aš netgi jau persirgau. Buvo trys dienos, buvo atsiradusi temperatūra ir kvapas dingęs“, – ligos simptomus vardijo jis.

Parlamentaras tikino, kad sirgo nesunkiai, kelias dienas laikėsi maždaug 37,5 temperatūra, o į Seimą tuo metu esą nėjo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Kepenis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Kepenis

Buvo trys dienos, buvo atsiradusi temperatūra ir kvapas dingęs.

„Seime nesilankiau, ir aš ramus, kad tikrai nieko neužkrėčiau. O ar mane kas nors užkrėtė... Nes tie žmonės, kurie sirgo, aplink mane sėdėjo“, – svarstė D.Kepenis.

Ar siekdamas įsitikinti, kad turi ilgalaikį imunitetą prieš COVID-19, jis darysis antikūnų tyrimą?

Politikas leido suprasti, kad ne.

„Kam man gaišinti medikų laiką. Kokio velnio aš ten jiems turiu trukdyti gyvenimą. Persirgau ir persirgau“, – atsakė D.Kepenis.

Masinė vakcinacija – balandžio pabaigoje ar gegužę

Nuo COVID-19 paskiepijus vyresnio amžiaus Lietuvos gyventojus po to seks sergančiųjų lėtinėmis ligomis, tų, kurie gydomi psichiatrijos ligoninėse, svarbias visuomenei funkcijas atliekančių asmenų ir likusių gyventojų vakcinacija.

Pastarieji, pagal Sveikatos apsaugos ministerijos paskelbtą planą ir vakcinų pristatymo grafikus, turėtų būti pradėti vakcinuoti balandžio pabaigoje ar gegužę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius