Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 24 /17:30

Seimo Sveikatos reikalų komitetas laimino Klaipėdos ligoninių jungimą

Penktadienį Klaipėdoje posėdžiavę ir uostamiesčio ligonines lankę Seimo Sveikatos reikalų komiteto nariai pritarė užmojams sujungti uostamiesčio gydymo įstaigas į bendrą darinį. Taip Lietuvoje atsirastų trečia universitetinio lygio ligoninė. Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys tai pavadino istoriniu žingsniu.
Klaipėdos universitetinė ligoninė
Klaipėdos universitetinė ligoninė / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Komitetas į Klaipėdą atvyko vietos tarybos narių kvietimu. Buvo aplankytos uostamiesčio gydymo įstaigos, bendrauta su jų vadovais, medikais, Klaipėdos tarybos nariais, Klaipėdos universiteto vadovais.

Komiteto nariai nusprendė, kad Klaipėdoje turi atsirasti universitetinio lygmens gydymo įstaiga, kaip Santaros Vilniuje ar Kauno klinikos.

Ministras A.Dulkys teigė, kad „priimtas principinis sprendimas, kad reikia žengti istorinį žingsnį“. Reforma lemtų, kad Klaipėdos universitetinė, Jūrininkų ir Vaikų ligoninė taptų vienu dariniu. Svarstoma, kad jam priklausytų ir Palangos reabilitacinė ligoninė bei „Gintaro“ sanatorija.

Posėdžio išvakarėse Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas teigė, kad bus aiškinamasi, kokia yra galimybė steigti Klaipėdos universiteto ligoninę.

Jis pažymėjo, kad bus apsvarstyta galimybė jungti ligonines, o Klaipėdos universitetas virstų dalininku. Tačiau kol kas įstatymai nenumato tokios galimybės aukštojo mokslo įstaigai, nevykdančiai trijų pakopų gydytojų studijų.

Taip, A.Matulo teigimu, būtų galima pritraukti didesnį finansavimą įrangai, infrastruktūrai.

Apžiūrėję ligoninęs komiteto nariai įsitikino, kad joms reikalingos investicijos. Tos gydymo įstaigos, kurių steigėjas – ministerija, o ne savivaldybė, neišvengiamai gaudavo didesnė finansavimą. „Mes norime tą klaidą ištaisyti. Yra galimybė iš Europos Komisijos gauti apie 800 mln. eurų sveikatos pertvarkai Lietuvoje. Mes šiandien ir pasiūlėme Klaipėdai: jeigu jūs norite, kad Sveikatos ministerija, Vyriausybė, įrašytų Klaipėdos kraštą permainoms, tada galima pretenduoti į didžiulius pinigus“, – pažymėjo A.Matulas. Anot jo, vien infekcinių ligų gydymo infrastruktūrai būtų skiriama apie 11 mln. eurų.

Klaipėdos universitetinės ligoninės nuotr./Seimo Sveikatos komiteto nariai apie galimą reformą kabėjosi su Klaipėdos universitetine ligonine.
Klaipėdos universitetinės ligoninės nuotr./Seimo Sveikatos komiteto nariai apie galimą reformą kabėjosi su Klaipėdos universitetine ligonine.

Sveikatos ministras Arūnas Dulkys teigė, kad reikia galvoti „ne apie darbo vietų išsaugojimą, o apie paciento kelią, kad jo kelias būtų trumpiausias“.

Teigiama, kad tokio naujo sveikatos priežiūros paslaugų centro steigėjai galėtų būti Sveikatos apsaugos ministerija ir Klaipėdos universitetas. Kitą savaitę Seime turėtų būti priimti ir atitinkami teisės aktai.

Klaipėdos universitete šiuo metu vykdomos slaugos specialistų studijos, todėl komiteto pirmininkas Antanas Matulas yra registravęs Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo pataisas, kad universitetinės ligoninės dalininke gali būti aukštoji mokykla, vykdanti medicinos ar slaugos studijas.

Klaipėdos universitetas Artūras Razbadauskas pažymėjo, kad uostamiesčio Alma Mater jau 20 metų turi Sveikatos mokslų fakultetą, kuriame žiūrima į sveikatos priežiūros specialistų rengimą kaip į holistinį, t. y. visą apimančią sveikatą.

Šiuo metu Lietuvoje veikia trys universiteto ligoninės statusą turinčios asmens sveikatos priežiūros įstaigos: Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos, Vilniaus universiteto ligoninė Žalgirio klinikos ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius