Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2020 03 30 /16:30

Seimo komitetas atideda balsavimą dėl kandidatų į KT teisėjus ir LAT vadovės

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) atideda balsavimą dėl trijų Konstitucinio Teismo (KT) ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininkės paskyrimo.
Temidė
Temidė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Seime antradienį planuotas slaptas balsavimas dėl šių kandidatūrų, bet TTK nusprendė jų nesvarstyti ir be pagrindinio komiteto išvados klausimas keliasi neapibrėžtai ateičiai.

TTK vadovė „valstietė“ Agnė Širinskienė sako, kad sprendimą komitetas priims tik gyvai susitikęs su kandidatais.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

„Komitetas tiesiog išbraukė iš darbotvarkės ir praktiškai bendru sutarimu, tik vienas komiteto narys susilaikė, nes manome, kad yra nepriimtina ir nuotoliniu būdu svarstyti, ir nematome kažkokios skubos“, – BNS sakė A.Širinskienė.

„Teismų veikla yra tikrinta ir tikrai nėra laikas šiuo metu tokius sprendimus svarstyti“, – teigė komiteto vadovė.

Seimas antradienį po pertraukos renkasi į plenarinius posėdžius. Darbotvarkėje buvo numatyta balsuoti dėl trijų naujų KT teisėjų, į šias pareigas siūlomi KT kanclerė Ingrida Danėlienė, advokatė Giedrė Lastauskienė ir LAT teisėjas Algis Norkūnas.

Taip pat buvo numatytas balsavimas dėl laikinosios LAT vadovės Sigitos Rudėnaitės skyrimo teismo pirmininke.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sigita Rudėnaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sigita Rudėnaitė

Dėl šių kandidatūrų privalomas slaptas balsavimas. Ruošiantis balsavimui karantino sąlygoms planuota, kad kiekviena frakcija eitų balsuoti atskirai paskirtu laiku, parlamentarams būtų išduodamos pirštinės.

Klausiama, ar teisėjų paskyrimas nukeliamas iki karantino pabaigos, A. Širinskienė teigė, kad nebūtinai, tik svarbu, kad su kandidatais būtų susitikta gyvai.

„Jei darysime posėdį akis į akį, gal ir anksčiau (nei baigsis karantinas – BNS) apsvarstysime, bet tai tikrai nėra prioritetas šiuo metu, nes rytoj svarstysime Vyriausybės ypatinga skuba teikiamus projektus, baudų griežtinimus“, – sakė komiteto pirmininkė.

„Vienas dalykas, terminas jau yra praleistas, bet aš asmeniškai pažeidimo nematau, nes žmonių gyvybė yra svarbesnė vertybė už bet kokius terminus, kurie numatyti įstatymuose. Kitas dalykas, turime labai atsakingai žiūrėti, ir aš džiaugiuosi, kad komitetas labai atsakingai pažiūrėjo į teisėjų skyrimą, nes kai kuriuos iš jų skiria devyneriems metams“, – teigė A.Širinskienė.

Seimas dėl koronaviruso nutraukęs posėdžius nespėjo paskirti trijų naujų Konstitucinio Teismo teisėjų. Konstitucinio Teismo pirmininko Dainiaus Žalimo bei teisėjų Gedimino Mesonio ir Vyto Miliaus kadencija baigėsi kovo 19 dieną.

Balsavimą dėl naujų teisėjų paskyrimo parlamentas planavo kovo viduryje, tačiau paskutiniuose vykusiuose posėdžiuose svarstė tik su ekstremaliąją padėtimi dėl koronaviruso susijusius įstatymus.

Juos priėmęs dėl karantino parlamentas padarė dviejų savaičių pertrauką, kai nesirinko į posėdžius. Artimiausi posėdžiai planuojami antradienį ir trečiadienį.

Konstitucija numato, kad Konstitucinis Teismas kas treji metai atnaujinamas vienu trečdaliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius