-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 15

Seimo vadovas neleido parlamentarams svarstyti etikos sargų išvados dėl žurnalistų darbo

Opozicinė Seimo socialdemokratų frakcija siūlė į ketvirtadienio posėdžio darbotvarkę įtraukti klausimą dėl etikos sargų išvados apie žiniasklaidos darbo ribojimą. Tačiau parlamento vadovas net neteikė šio siūlymo Seimui balsuoti.
A.Valinskas
A.Valinskas / 15min.lt/Irmanto Gelūno nuotr.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK) trečiadienį nusprendė, kad ribojimus žiniasklaidai įvedusi Seimo valdyba savo įgaliojimų neviršijo. Kad valdybos sprendimai, kaip priimti viršijant įgaliojimus, būtų atšaukti balsavo 4 komisijos nariai, 5 buvo prieš, vienas susilaikė.

Pagal Seimo statutą frakcijos gali apskųsti Seimo valdybos sprendimus Seimui, jeigu manoma, kad jie pažeidžia ar riboja Seimo nario, frakcijos ar komiteto teises arba priimti viršijant valdybai suteiktus įgaliojimus. Tokius skundus nagrinėja ir sprendžia Seimas, išklausęs Etikos ir procedūrų komisijos išvadas.

Kadangi etikos sargai tarė savo žodį, į komisiją šiuo klausimu kreipęsi socialdemokratai siūlė klausimą įtraukti į ketvirtadienio posėdžio darbotvarkę, kad galutinį verdiktą pateiktų Seimas.

Posėdžiui pirmininkavęs parlamento vadovas aiškino, kad šis klausimas jau išspręstas, nes EPK nusprendė, jog įgaliojimai neviršyti, tad Seime šis klausimas jau nebesvarstytinas.

Socialdemokratų frakcijos seniūnui Zigmantui Balčyčiui pacitavus Statuto straipsnį, kuriame numatyta, kad etikos sargų išvadą svarsto Seimas, posėdžio pirmininkas atrėmė, jog seniūnų sueigoje siūlymų dėl šio klausimo nebuvo.

Posėdio pirmininkas pasakė, kad klausimą bus galima įtraukti į antradienio posėdžio darbotvarkę kitą savaitę, o paskui pridūrė: „Galbūt.“

Gruodį Seimo valdyba pakeitė žurnalistų akreditavimo taisykles, nustatydamas kvotą – ne daugiau kaip trys žurnalistai iš vienos redakcijos. Taip pat priimta kitų sprendimų, kuriais apribotos vietos, kuriose galima filmuoti, fotografuoti – nenurodytose vietose kalbinti, filmuoti ir fotografuoti galima tik gavus Seimo nario sutikimą. Vėliau kvotos atšauktos, tačiau kiti ribojimai palikti.

Numatyta, kad žurnalistai, kurie nesilaiko Visuomenės informavimo įstatymo, Žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso, akreditavimo tvarkos, Seimo rūmų vidaus tvarkos reglamento, Seimo kanceliarijos leidimų sistemos funkcionavimo tvarkos, gali būti įspėti, jų akreditacija gali būti mėnesiui sustabdyta, nutraukta metams, vienos dienos leidimas atšauktas, pusei metų arba metams apribotas jo išdavimas.

Lapkričio viduryje darbą pradėjusio naujos kadencijos Seimo valdyba nutarė patvirtinti patalpų, į kurias draudžiama įsinešti filmavimo kameras, fotoaparatus, garso įrašymo techniką, rengti interviu, filmuoti, fotografuoti, sąrašą. Valdyba taip pat pavedė Seimo kanceliarijai pažymėti nustatytas patalpas specialiuoju ženklu.

Pasak daugelio žiniasklaidos priemonių atstovų, tokios nuostatos trukdo žurnalistams atlikti savo darbą ir prieštarauja Konstitucijai bei įstatymams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius