Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 16

Seimo vadovė nėra tikra dėl galimybių paso Seimo nariams: gali prieštarauti Konstitucijai

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen nėra tikra dėl Seimo statuto pataisų, kurios parlamentarams į Seimą leistų patekti tik su galimybių pasu.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Pasak Seimo vadovės, toks reguliavimas gali prieštarauti Konstitucijai.

„Tai yra diskusinis klausimas, man norėtųsi išgirsti teisės ekspertų nuomonę šiuo klausimu, nes, kiek man teko konsultuotis, visgi verdiktas yra toks, kad Seimo narių neįleidimas į balsavimo salę, remiantis galimybių pasu, galėtų prieštarauti Konstitucijai“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė V.Čmilytė-Nielsen.

Seimas ketvirtadienį svarstys Seimo statuto pataisas, kad per koronaviruso pandemiją parlamentarai į Seimo rūmus būtų įleidžiami tik su galimybių pasu. Projektas parlamente jau yra praėjęs pirmą stadiją – jam buvo pritarta po pateikimo.

Seimo pirmininkė sakė nežinanti konkretaus skaičiaus, keliems parlamentarams būtų užvertos durys į Seimą, jei bus patvirtintas toks reguliavimas, tik kad „tai būtų vienetai“.

Seimo pirmasis vicepirmininkas Jurgis Razma yra parengęs pataisas, kad šalyje paskelbus ekstremalią situaciją dėl užkrečiamosios ligos plitimo grėsmės arba paskelbus karantiną Seimo narys galėtų įeiti į Seimo rūmus pateikęs dokumentą, patvirtinantį asmens atitiktį Vyriausybės nutarime dėl ekstremaliosios situacijos arba karantino paskelbimo nurodytiems kriterijams.

Jeigu tokio dokumento neturintis parlamentaras nedalyvautų Seimo ar komitetų, komisijų posėdžiuose, būtų laikoma, jog posėdis praleistas be svarbios pateisinamos priežasties.

Taip pat pandemijos metu Seimo narys rinkėjus į susitikimus uždarose patalpose galėtų kviesti tik tuo atveju, jeigu turi tokį dokumentą.

Savo pataisą J.Razma aiškina tuo, kad šiuo metu Seimo narių patekimui į Seimo rūmus, susitikimams su rinkėjais nėra nustatyta specialių reikalavimų, kurie užtikrintų „saugias Seimo narių bei kitų Seimo rūmuose dirbančių asmenų darbo sąlygas“.

Seimo valdybai svarstant tvarką dėl galimybių paso reikalavimo iš lankytojų ir darbuotojų buvo aptarta galimybė jo reikalauti ir iš parlamentarų, tačiau konstatuota, kad valdyba neturi įgaliojimų parlamentarams užverti durų į jų darbo vietą.

Seimo pirmininkė V.Čmilytė-Nielsen tuomet teigė, kad pagal Seimo kanceliarijos Teisės departamento išvadą tokia tvarka dėl Seimo narių galėtų būti nustatoma tik pakeitus Seimo statutą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius