-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 01 /2021 12 02

Seime – sujudimas dėl leidimo nuomotis mašinas: aiškėja, kas tai pasiūlė

Trečiadienį Seimo valdyba be diskusijų palaimino sprendimą, kuris leis parlamentarams vėl nuomotis automobilius. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen komentare 15min teigė, kad tokia iniciatyva atėjo iš Seimo Etikos ir procedūrų komisijos, kuriai vadovauja „valstietė“ Aušrinė Norkienė. Ši politikė 15min to neneigė, tačiau pabrėžė, kad galutinis sprendimas – valdybos. „Jeigu jie priėmė sprendimą, tegul būna ir atsakingi už jį“, – teigė „valstietė“.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Apie tylomis pakeistą tvarką trečiadienio vakarą feisbuke paskelbė „valstietė“ Agnė Širinskienė.

„Seimo nariai gavo kalėdinių dovanėlių. Naujų automobilių iš kanceliarinėms išlaidoms skirtų lėšų. Bent jau tokia žinia šiandien „parėjo“ iš Valdybos ir buvo išplatinta į visų pašto dėžutes“, – teigė ji.

Automobilių nuomą už mokesčių mokėtojų lėšas, kaip nereikalingą privilegiją, „valstiečiai“ panaikino 2016 metais atėję į valdžią.

Tačiau 15min turimas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos Seimo valdybai adresuotas dokumentas rodo, kad didžioji dalis „valstiečių“ tam pritarė.

„LVŽS frakcijoje buvo atlikta apklausa, kurioje dalyvavo 22 frakcijos nariai. 19 frakcijos narių buvo už, o 3 frakcijos nariai pasisakė prieš“, – teigiama laiške valdybai, parašytame lapkričio 16 dieną.

Galės nuomotis, bet tik netaršias

Seimo valdyba posėdyje svarstė Seimo narių lėšų su parlamentine veikla susijusioms išlaidoms skyrimo, naudojimo ir atsiskaitymo už jas tvarkos aprašo pakeitimus.

Pagal iki dabar galiojusią tvarką, kas liečia parlamentaro transportą, mokesčių mokėtojų lėšomis galima buvo apmokėti eksploatavimo, techninio aptarnavimo, remonto, draudimo, transporto priemonių (dviračių, paspirtukų, automobilių) dalijimosi platformų paslaugų, taksi paslaugų (išskyrus tarpmiestinius maršrutus), viešojo transporto bilietų įsigijimo išlaidas.

Trečiadienį valdyboje pritarta, kad parlamentarams būtų apmokama ir transporto priemonių (degalų nenaudojančių transporto priemonių, mažai aplinką teršiančių transporto priemonių su elektros pavara (įskaitant hibridines transporto priemones) ar kitų transporto priemonių, atitinkančių Euro 6 standarto reikalavimus) nuoma, išskyrus išperkamąją.

Pagal šį sprendimą, transporto priemonių nuomai Seimo nariai galėtų naudoti ne daugiau kaip 50 procentų per mėnesį su Seimo nario parlamentine veikla susijusioms išlaidoms skiriamų lėšų sumos.

Iš viešai skelbiamo valdybos posėdžio įrašo matyti, kad klausimą pristatė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Dėkui, pritarta bendru sutarimu

„Esate susipažinę su tuo projektu, esame apie jį kalbėję, ar turite pastabų, klausimų? Nematau pakeltų rankų, ar galime jam pritarti bendru sutarimu? Dėkui, pritarta bendru sutarimu“, – posėdyje kalbėjo ji.

Posėdyje dalyvavo ir šį sprendimą palaikė konservatoriai Jurgis Razma, Paulius Saudargas, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, „valstietis“ Jonas Jarutis, socialdemokratas Julius Sabatauskas, „darbietis“ Andrius Mazuronis.

V.Čmilytė-Nielsen: klausimas galėjo palaukti geresnių laikų

Kaip teigiama Seimo pirmininkės atstovės 15min pateiktame komentare, klausimus, susijusius su Seimo narių veiklos aprūpinimu ir garantijomis, kuruoja pavaduotojas Jonas Jarutis, jis galėtų detaliau pakomentuoti šį klausimą. 15min su J.Jaručiu kol kas susisiekti nepavyko.

„Į valdybą kreipėsi Etikos ir procedūrų komisija (pirmininkė A. Norkienė), ji buvo pagrindinė pasiūlymo rengėja“, – teigia Seimo pirmininkė.

Anot jos, reaguojant į šią iniciatyvą, kaip ir kiekvieną kartą, kai kalbama apie parlamentinių lėšų naudojimą, kreiptasi į frakcijas dėl nuomonių ir pasiūlymų pateikimo. Frakcijos pritarė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Kaip vertinu priimtą sprendimą? Aš šia galimybe nesinaudosiu, kaip ir iki šiol, parlamentinių lėšų beveik nenaudoju. Dėl automobilių nuomos sprendė visos frakcijos, opozicinės taip pat, todėl priimu tai kaip Seimo narių valią. Man asmeniškai šis sprendimai neatrodo labai reikalingas, suprantu, kad visuomenė jį priims greičiausiai neigiamai. Vertinant tai, manau, klausimas galėjo palaukti geresnių laikų“, – sakė ji.

Kad iniciatyva atėjo iš Etikos ir procedūrų komisijos, 15min aiškino ir Seimo valdybai priklausantis socialdemokratas Julius Sabatauskas.

Jo teigimu, valdyba šiais klausimais visada konsultuodavosi su Etikos ir procedūrų komisija. „Dabar kaip ir iš jų išėjo šita iniciatyva“, – sakė jis, patikinęs, kad kas konkrečiai tai pasiūlė nežinantis.

A.Norkienė: tegu jie prisiima tą atsakomybę

„Oi, kaip jie įdomiai manipuliuoja tie valdybos nariai. Jeigu jie priėmė sprendimą, tegul būna ir atsakingi už jį“, – išgirdusi, jog J.Sabatauskas sako, jog iniciatyva dėl automobilių nuomos gimė jos vadovaujamoje komisijoje, 15min sakė A.Norkienė.

Ji aiškino, kad komisijoje šis klausimas svarstytas, nes komisija gauna nemažai paklausimų dėl lėšų, skirtų parlamentinei veiklai, naudojimo. Etikos ir procedūrų komisija kontroliuoja, kad lėšos būtų naudojamos tinkamai.

„Iš tokių visokių niuansų mes ir sudėliojome tokį siūlymą, kaip jis turėtų skambėti. Bet sprendimus, žinoma, priėmė valdyba, tegu jie prisiima tą atsakomybę“, – sakė ji.

2016 metais „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis labai kritikavo galimybę parlamentarams nuomotis mašinas, ypač paaiškėjus, kad nemažai jų pagudravo – rinkosi išperkamąją nuomą ir pasibaigus kadencijai automobilius įsigijo už likutinę vertę.

Apie tai paklausta A.Norkienė teigė: „Jeigu jūs prisimenate, mes panaikinome su išperkamąja nuoma“.

„O dabar ji taip pat yra negalima. Iš tikrųjų yra taip: realus gyvenimas parodė, kad tie Seimo nariai, kurie rinkti ne Vilniuje, ne iš aplinkinių apylinkių, jie turi važiuoti į darbą ir tai yra tikrai jų darbo priemonė atvykti į darbą ir grįžti atgal pas šeimą. Jei neturi antro automobilio šeima, jis gali turėti galimybę ją bent jau nuomotis. Jis gali važiuoti ir savo automobiliu, jeigu turi tokią galimybę“, – argumentus, kodėl to reikia, dėstė „valstiečių“ atstovė.

A.Norkienės teigimu, vertinant, kam Seimo nariai leidžia pinigus, pažeidimų pastaruoju metu randama mažai.

Keičiasi laikas, keičiasi mentalitetas

„Vis gerėja, aš manau, kad visi įprato, visi žino. Keičiasi laikas, keičiasi mentalitetas, aš manau, kad patys Seimo nariai tinkamai išleidžia tas lėšas“, – kalbėjo ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Norkienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Norkienė

LVŽS atstovė A.Širinskienė ketvirtadienį 15min sakė kad balsavimas frakcijoje dėl galimybės vėl nuomotis automobilius frakcijoje vyko raštu, todėl ji nežinojo, kaip balsavo kiti frakcijos nariai. Politikė apgailestavo, kad frakcijai nepavyko išlikti nuosekliai šiuo klausimu.

„Aš nepritariu, nes 2016 metais mes apsisprendėme kitaip (...) nelabai suprantu dėl kokių motyvų buvo galima persigalvoti“, – 15min sakė ji.

A.Širinskienė prisiminė, kad 2016-aisiais „valstiečiams“ keičiant tvarką kai kurie Seimo senbuviai esą išsigandę lakstė pas „valstiečius“ ir įrodinėjo, kad to daryti nereikia, o tuo metu valdybos nariai galėjo bet kada naudoti automobilius su vairuotojais.

Noras vairuoti už mokesčių mokėtojų nuomotas transporto priemones buvo atgimęs 2019 metais, tačiau kilus triukšmui valdyba tokį sprendimą atšaukė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius