-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 02

Seimo „valstiečių“ populiarumas: dalis politikų – nematomi žmonės

Jei apie politiką nerašo žiniasklaida, jo tarsi nėra. Vadovaujantis tokia tiesa, nematomais žmonėmis galima vadinti nemenką dalį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos Seime, nors jie didžiojoje politikoje jau praleido daugiau nei metus. Per 40 „valstiečių“ nuo priesaikos davimo įvairiose žiniasklaidos priemonėse buvo minimi mažiau kaip 1 tūkstantyje žinučių. Palyginimui – „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis buvo minimas 13,4 tūkst. žiniasklaidos pranešimų, tačiau populiarumu ir čia jį aplenkė premjeras Saulius Skvernelis.
Seime - Darbo kodekso pataisų priėmimas
K.Bacvinka (centre) – vienas mažiausiai populiarių LVŽS frakcijos narių / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Šiuos duomenis 15min gavo iš Lietuvos žiniasklaidos stebėsenos ir tyrimų bendrovės „Mediaskopas“.

15min skaičiavo visų „valstiečių“ frakcijos narių paminėjimus spaudoje, interneto žiniasklaidoje, radijuje ir televizijoje nuo jų priesaikos dienos – 2016 metų lapkričio 14-osios.

Iškart po to, kai LVŽS laimėjo Seimo rinkimus, kalbėta, kad apžavėti R.Karbauskio ir S.Skvernelio rinkėjai į Seimą duris atvėrė dešimtims niekur negirdėtų žmonių, kurių pagrindinis darbas – klusniai balsuoti už partijos pirmininko idėjas.

Praėjus daugiau kaip metams galima įsitikinti, kad šios kalbos nebuvo laužtos iš piršto.

Įdomu yra tai, kad nemaža dalis Seimo „valstiečių“, „Mediaskopo“ duomenimis, dažniausiai minėti naujienų agentūrų ELTA ir BNS skiltyse, kuriose talpinami pranešimai spaudai, o ne žurnalistų straipsniuose ar televizijos reportažuose.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lauras Stacevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lauras Stacevičius

Mažiausiai iš visos LVŽS frakcijos žiniasklaidoje nuo kadencijos pradžios minėtas Kauno Dainavos apygardoje išrinktas Lauras Stacevičius – daugiau kaip per metus jis paminėtas 191 pranešime.

Tačiau L.Stacevičiaus vardas ir pavardė buvo sutinkamas ne portalų straipsniuose, o naujienų agentūros BNS spaudos centro skiltyje, kurioje dedami pranešimai spaudai. Jis paminėtas 17 pranešimų.

Regioniniuose laikraščiuose L.Stacevičius taip pat negalėjo pasigirti populiarumu, iš viso jis minėtas vos 13 kartų: laikraštyje „Utenis“ – 2 kartus, „Kauno dienoje“ – taip pat 2, „Utenos dienoje“ – vos kartą.

Su šiuo parlamentaru 15min susisiekti nepavyko.

P.Valiūnas: mes darbus darome tyliai

„Valstietis“ Petras Valiūnas taip pat negali pasigirti populiarumu, jį žiniasklaida minėjo 205 kartus, daugiausia – naujienų agentūra ELTA, 13 pranešimų. Dzūkijos apygardoje išrinktą parlamentarą tiek pat kartų minėjo ir Alytaus laikraštis „Alytaus naujienos“, parlamentaro vardą ir pavardę galima rasti 8 laikraščio „Dainavos žodis“ straipsniuose.

P.Valiūnas turi paaiškinimą, kodėl apie jį nerašo Dzūkijos spauda – Alytaus meras yra politinis priešininkas. Alytaus meru šiuo metu dirba buvęs policijos komisaras Vytautas Grigaravičius, rinkimuose dalyvavęs su visuomeniniu komitetu „Alytaus piliečiai“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Petras Valiūnas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Petras Valiūnas

Paklaustas, ar meras paveikia vietos žiniasklaidą, P.Valiūnas atsiduso: „Žinoma, kad veikia. Ir renginius, kur organizuoju, ir susitikimus su ministrais, nelabai kas ir pamini, bet nieko tokio, yra padėjėja, kuri Seimo kontrolieriaus padėjėja dirbusi 14 metų, tai mes darbus darome tyliai. Ne tame esmė, kad savo veidelį rodysi, man atrodo, darbus reikia daryti, o ne šmėžuoti.“

Paklaustas, kokį savo pagrindinį darbą išskirtų kaip svarbiausią, P.Valiūnas teigė, jog daugiausia dirbo apygardoje.

„Jei opozicijoje būčiau, daug šnekėčiau, nes aš daug šneku. Bet kadangi savų negali kritikuoti... Suprantat, tokia situacija“, – kodėl nesulaukė žiniasklaidos dėmesio, svarstė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Rastenis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Rastenis

„Valstietis“ Vytautas Rastenis žiniasklaidoje minėtas 216 kartų, daugiausia – „Švenčionių krašte“ – 17 kartų, laikraštyje „Nauja vaga“ – 15 kartų.

Įdomu tai, kad šis parlamentaras Ignalinos savivaldybės tinklalapyje buvo minimas dažniau, nei regioniniuose laikraščiuose ar nacionalinėje žiniasklaidoje.

Paklaustas, kodėl galėjo būti neįdomus žurnalistams, V.Rastenis nedaugžodžiavo: „Na, čia klausti reikėtų ne manęs, nežinau, kodėl, atsakymo neturiu (…) Nežinau, nežinau, kokių žingsnių ar darbų (pritrūko – aut.), lyg tai visur dalyvauju, ir komitetuose, ir posėdžiuose.“

Kiek populiaresnis už kolegas – Kauno Garliavos apygardoje išrinktas Kęstutis Bacvinka, paminėtas 258 žiniasklaidos pranešimuose, tiesa, dažniausiai – ELTA pranešimų spaudai skiltyje (24), 19 kartų parlamentarą minėjo portalas Delfi.

„Valstietis“ Petras Nevulis taip pat vienas mažiausiai žiniasklaidą dominusių šios partijos atstovų Seime.

Iš viso nuo pernai lapkričio vidurio jis minėtas 266 kartus, daugiausia – 32 kartus, Panevėžio laikraštyje „Tėvynė“, taip pat šio miesto portale „Jūsų Panevėžys“. Tuo metu didžiuosiuose nacionaliniuose portaluose jis minėtas vos po keletą kartų.

Šilutėje į Seimą išrinktas Alfredas Stasys Nausėda visoje žiniasklaidoje minėtas 276 kartus, 11 kartų portale Delfi, „Respublikoje“ – 10 kartų „Ūkininko patarėjuje“ – 9. Šilutės spauda apie savo rajono Seimo narį rašė 14–26 kartų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Juozas Varžgalys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Juozas Varžgalys

Ukmergės apygardoje išrinktas Juozas Varžgalys minėtas 279 kartus. Ukmergės laikraštis „Gimtoji žemė“ apie jį rašė daugiausia, tiesa, tik 29 straipsniuose.

„Ukmergės žiniose“ yra 19 straipsnių, kuriuose buvo minimas šis Seimo narys, laikraštyje „Ukmergė“ jis tepaminėtas kartą. Nacionalinės žiniasklaidos jis beveik nedomino, o dažniausiai politiko vardas ir pavardė sutinkami ELTA pranešimų skiltyje – 27 kartus.

Kaune į Seimą išrinktas Gediminas Vasiliauskas iš viso daugiau kaip per metus minėtas 287 kartus, daugiausia – 47 kartus, ELTA pranešimų spaudai skiltyje, antras šaltinis – BNS spaudos centras, taip pat dedantis atsiųstus pranešimus spaudai. Tuo metu „Kauno dienoje“ parlamentaras iš šio miesto minėtas vos 7 straipsniuose.

Jaunoji parlamentarė Rūta Miliūtė taip pat patenka į mažiausiai žiniasklaidą dominusių Seimo „valstiečių“ dešimtuką.

301 kartą visoje žiniasklaidoje minėta parlamentarė taip pat populiariausia buvo naujienų agentūrų pranešimų spaudai rubrikose. Regioninė spauda ja nesidomėjo – „Kauno diena“ daugiau kaip per metus R.Miliūtę paminėjo dviejuose straipsniuose, Panevėžio laikraštis „Sekundė“ – tik kartą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rūta Miliūtė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rūta Miliūtė

Kaune išrinkta Aušra Papirtienė minėta tik šiek tiek daugiau – 308 kartus, vėlgi – daugiausia ELTA pranešimų spaudai skiltyje. 15min parlamentarę minėjo 28, Delfi – 18 kartų. „Kauno dienoje“ ji minėta 11 kartų.

S.Skvernelis žiniasklaidą domino labiau

Premjerą S.Skvernelį daugiau kaip per metus nacionalinė žiniasklaida minėjo apie 20 tūkst. pranešimų. Daugiau kaip pusė šių paminėjimų buvo internetinėje žiniasklaidoje, daugiausia apie premjerą rašė didieji portalai.

Daugiau kaip per metus R.Karbauskis buvo minimas 13,4 tūkst. žiniasklaidos pranešimų, taip pat daugiausia internetinėje žiniasklaidoje. Dažniausiai R.Karbauskį minėjo Delfi – per 1,2 tūkst. žinučių, 15min „valstiečių“ lyderį paminėjo 860 straipsnių. Tiesa, regioninėje spaudoje R.Karbauskis nėra toks populiarus, kaip būtų galima pagalvoti. Daugiausia jis minėtas „Kauno dienoje“ – 83 straipsniuose.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis

Populiarumu žiniasklaidoje „valstiečių“ lyderiui ir premjerui šiek tiek nusileidžia sveikatos apsaugos ministras ir Seimo narys Aurelijus Veryga, kurį per tą patį laiką Lietuvos žiniasklaida minėjo beveik 8,6 tūkst. pranešimų. Regioninėje spaudoje A.Veryga minėtas 561 kartą, daugiausia – „Kauno dienoje“ – 59 kartus.

Žemės ūkio ministras ir „valstiečių“ frakcijos narys Bronius Markauskas minėtas 4283 pranešimuose, Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas Povilas Urbšys – 2755, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Vytautas Bakas – 2476, Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė 2452, ūkio ministras ir parlamentaras Virginijus Sinkevičius – 2175, Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša – 1952, Tomas Tomilinas – 1515, Stasys Jakeliūnas – 1405, Kęstutis Mažeika – 1257, Naglis Puteikis – 1212 pranešimuose.

Kitų Seimo „valstiečių“ populiarumas žiniasklaidoje atrodo taip:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius