Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 01

Seimo vicepirmininkas Algis Čaplikas: pergalė Stokholmo arbitraže – tik tarpinė, karas su „Gazprom“ nebaigtas

Stokholmo arbitraže atmestos Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ pretenzijos Lietuvai tėra tarpinė pergalė, karas su rusų dujų milžine dar nebaigtas, teigia Seimo vicepirmininkas liberalcentristas Algis Čaplikas.
Algis Čaplikas
Algis Čaplikas / Luko Balandžio nuotr.

„Čia yra tarpinė mūsų pergalė, tuo reikia pasidžiaugti, bet tai nėra galutinė mūsų pergalė“, – trečiadienį Žinių radijui sakė politikas.

„Manau, kad karas dar nesibaigė (...) Turint reikalą su tokiais energetiniais monstrais kaip „Gazprom” nemanau, kad viskas taip paprastai baigsis. Juoba kad mes kalbame ne apie vieną milijoną litų ir ne apie du milijonus litų“, – teigė parlamentaras.

Kita vertus, A.Čaplikas tvirtino, kad gamtinių dujų pertvarkos Lietuva ėmėsi per daug skubiai.

„Mano akimis žiūrint, kiek per staigi gamtinių dujų pertvarka nedavė galutinės naudos vartotojui. Svarbu, kad žmogui būtų geriau. Mums skubėti nereikėjo, vieni pirmųjų rovėmės kaip nuogi į dilgėles, tačiau kol kas mums nesiseka taip, kaip turėtų būti. O turėtų būti pigesnės kainos“, – kalbėjo Seimo vicepirmininkas.

Stokholmo arbitražas antradienį atmetė Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ pretenzijas Lietuvai. Energetikos ministro Arvydo Sekmoko teigimu, arbitražo sprendimas dar kartą rodo, kad klausimus dėl „Lietuvos dujų“ veiklos ir trečiojo Europos Sąjungos energetikos paketo dujų sektoriuje įgyvendinimo „Gazprom“ turėtų spręsti ne arbitražu, o geranoriškų derybų metu.

Rusijos dujų monopolininkas siekė, kad Energetikos ministerijos veiksmai teisme, inicijuojant bylinėjimąsi prieš „Lietuvos dujas“ ir jos vadovybę, būtų pripažinti kaip pažeidžiantys „Lietuvos dujų“ akcininkų sutartį, kompensuojant dėl to patirtus nuostolius.

Lietuva pagal trečiąjį ES energetikos paketą ir pernai priimtas Gamtinių dujų įstatymo pataisas ketina iki 2014 metų spalio pertvarkyti „Lietuvos dujas“, atskiriant dujų perdavimo, tiekimo ir skirstymo veiklas. „Gazprom“, kuris dėl to neteks magistralinių dujotiekių kontrolės, priešinasi šiam Lietuvos siekiui ir skundžia Lietuvą tarptautiniams arbitražams, be to, Energetikos ministerija inicijavo bylą Lietuvos teisme dėl „Lietuvos dujų“ veiklos.

„Gazprom“ yra vienintelis dujų tiekėjas Lietuvai ir valdo apie 38 proc. akcijų bendrovėje „Lietuvos dujos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius