Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 13 /13:45

„Rosatom“ tarpininkavęs Mindaugas Bastys išrinktas Seimo vicepirmininku

Seimas antradienį ėmėsi penktojo Seimo vicepirmininko rinkimų. Juo paskirtas socialdemokratas Mindaugas Bastys. Nors opozicija neslėpė nepalaikysianti M.Basčio, nes dar prisimena jo trejų metų senumo nuodėmes, M.Bastys paskirtas Seimo pirmininko pavaduotoju. Už jį slaptame balsavime pasisakė 70 Seimo narių, 29 buvo prieš, susilaikė 15, 11 biuletenių rasti sugadinti.
Mindaugas Bastys
Mindaugas Bastys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Prisistatydamas Seimui M.Bastys tikino ketinantis vadovautis Konstitucija ir Seimo Statutu.

„Manau, mes turime dirbti taip sutartinai, kaip ta širdis plaka 60 kartų per minutę. Visuomenė turi jausti tą plakimą“, – poetiškai kalbėjo M.Bastys.

Jis pabrėžė Seime dirbantis jau ketvirtą kadenciją.

M.Bastys tikino, kad jis pasirengęs atlikti bet kuriuos darbus, kurie jam bus patikėti.

„Gal bus patikėta parlamentinės kontrolės misija. Manau, kad ši sritis labai svarbi“, – sakė jis.

M.Bastys pripažino, kad prastai moka anglų kalbą. Dėl to Seimo pirmininko posto atsisakė ir pirmąja vicepirmininke tapusi „valstietė“ Rima Baškienė. M.Bastys sakė, kad geriausiai susikalbėtų rusų, lenkų, vokiečių kalbomis, o anglų – tik iš bėdos.

Neišvengė klausimo apie „Rosatom“

M.Bastys neišvengė klausimo dėl prieš trejus metus pas Seimo pirmininką Vydą Gedvilą atvesto „Rosatom“ dukterinės bendrovės „Rusatom Overseas“ viceprezidento Aleksandro Merteno.

Socialdemokratas aiškino, kad tokio susitikimo pageidavo A.Mertenas ir jis neatsisakęs jį suorganizuoti. M.Bastys neslėpė iki šiol manantis, kad tas susitikimas buvo naudingas Lietuvai.

„Ten buvo paliestas labai svarbus klausimas, būtent dėl Ignalinos atominės elektrinės uždarymo. Ten iš tikrųjų buvo nemažai problemų ir, kiek man yra žinoma, Europos Komisijos buvo pasiųstas auditas, įvertino, kaip yra uždaroma elektrinė. Manau, kad tas susitikimas taip pat davė tam tikrą impulsą, kad atominės elektrinės uždarymas būtų sklandesnis. Jei to nebūtų buvę, jūs puikiai suprantate, kad tai Lietuvai, visiems mokesčių mokėtojams, būtų kainavę ne vieną milijardą“, – aiškino M.Bastys

Jis tikino netarpininkavęs, tačiau suteikęs galimybę A.Mertenui su Seimo pirmininku susitikti akis į akį.

„Ten nebuvo jokių įsipareigojimų Lietuvai. Nebuvo padaryta jokios žalos“, – sakė M.Bastys.

Jis nekritikavo ir V.Gedvilo sprendimo su A.Mertenu susitikti po darbo ir viešai apie susitikimą nepranešus.

Suabejojo lojalumu Lietuvai

Tačiau konservatoriams kilo abejonių, ar ne dėl „Rosatom“ įtakos M.Bastys vėliau buvo prieš Visagino atominės elektrinės statybas.

Konservatoriai nutarė nebalsuoti už M.Basčio kandidatūrą į Seimo vicepirmininkus.

Frakcijos vardu kalbėjusi Rasa Juknevičienė tikino, kad negali palaikyti M.Basčio dėl jo polinkio į neskaidrią užkulisinę politinę veiklą.

„2013 metų vasaris. Pirmieji Vyriausybės darbo mėnesiai. Tai buvo buvo itin svarbus metas Lietuvai toliau siekiant energetinės nepriklausomybės. Kaip tik tais metais Rusijoje ir Baltarusijoje buvo apsispręsta gaminti reaktorius Astravo atominei. Ir kaip tik tuo metu Seimo narys Mindaugas Bastys organizuoja slaptą „Rosatom“ viceprezidento Aleksandro Merteno susitikimą aštuntą valandą vakaro su tuometiniu Seimo pirmininku Vydu Gedvilu. Iki šiol niekas nežino, apie ką buvo kalbėta, nes susitikimas nebuvo protokoluojamas, neliko jokios atmintinės, nebuvo informuota Užsienio reikalų ministerija“, – kalbėjo Seimo narė.

Iki šiol niekas nežino, apie ką buvo kalbėta, nes susitikimas nebuvo protokoluojamas, neliko jokios atmintinės, nebuvo informuota Užsienio reikalų ministerija, – kalbėjo R.Juknevičienė.

Pasak jos, šis M.Basčio veiksmas, nors ir pasiekė viešumą, tačiau niekaip nebuvo įvertintas.

„Niekas nežino, kiek buvo tokių ar panašių susitikimų organizuota, kurie nepakliuvo į viešumo objektyvą? Žinant skaidrumo aplinką Rusijoje, kyla natūralus klausimas, už kiek tokios draugystės, vedant „Rosatom“ vadovus sutemus per Seimo koridorius?“ – klausė ji.

Pasak konservatorės, balsavimas už M.Bastį reikštų, kad Seimo dauguma pritaria neskaidriems užkulisiniams veiksmams.

„Jie ne tik kad neįvertinami, bet už tokią veiklą suteikiama karjeros galimybė“, – sakė ji.

Siūlo vietoj A.Butkevičiaus

M.Bastys Seimo pirmininko pavaduotoju buvo pasiūlytas vietoj Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko Algirdo Butkevičiaus, kurio Seimasparlamento vicepirmininku skirti nepanoro.

Per pirmą naujojo Seimo posėdį renkant Seimo pirmininko pavaduotojus už A.Butkevičiaus kandidatūrą per slaptą balsavimą buvo 66 politikai, prieš – 53, 14 susilaikė.

Tuomet Seimas išsirinko pirmininką Viktorą Pranckietį ir keturis jo pavaduotojus – „valstiečius“ Rimą Baškienę ir Arvydą Nekrošių, socialdemokratą Gediminą Kirkilą ir konservatorę Ireną Degutienę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius