-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 09 28 /11:54

Seimas svarstys siūlymą įteisinti Lietuvos kariuomenės veterano statusą

Seimas svarstys siūlymą įteisinti Lietuvos kariuomenės veterano statusą.
Evakuacija iš Kabulo
Lietuvos kariai / Lietuvos kariuomenės nuotr.

Už tokias Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo pataisas antradienį po pateikimo balsavo 111 Seimo narių, susilaikė šeši parlamentarai.

Toliau projektą svarstys Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, į plenarinių posėdžių salę jis turėtų grįžti lapkričio pradžioje.

Lietuvos kariuomenės veteranu būtų laikomas profesinės tarnybos karys, karys savanoris ar kitas savanoriškos nenuolatinės karo tarnybos karys, ištarnavęs ne mažiau kaip 20 metų arba nepertraukiamai ne mažiau kaip 30 dienų dalyvavęs tarptautinėse operacijose ar specialiosiose misijose.

Šį statusą gautų ir kariai, buvę priversti palikti tarnybą dėl sveikatos sutrikimo, susijusio su pareigų vykdymu, taip pat – asmenys, nuo 1991 metų sausio 11 dienos iki 1993 metų rugpjūčio 31 dienos tarnavę krašto apsaugos sistemoje.

Vienas pataisų iniciatorių konservatorius Arvydas Pocius sako, kad įteisinus veterano statusą Krašto apsaugos ministerija parengtų pataisas, kaip pasirūpinti šių žmonių socialinėmis garantijomis.

Be to, pažymi iniciatoriai, šio statuso suteikimas parodytų pagarbą Lietuvos valstybės gynėjui ir suteiktų Lietuvos kariams galimybę dalyvauti NATO šalių karių veteranų organizacijose ir jų renginiuose.

Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo pataisas registravo grupė parlamentarų iš skirtingų valdančiųjų ir opozicinių frakcijų, didžioji dalis – konservatoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius