-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 06

Seimui bus pristatyta būsimosios Vyriausybės programa

Paskirtasis premjeras Saulius Skvernelis Seime pristatys septynioliktosios Vyriausybės programą. Joje bene didžiausias dėmesys skiriamas socialiniams klausimams: visokeriopa parama šeimai, įvaikinimo skatinimas, vaiko teisių apsauga, kova su smurtu, gimstamumo didinimas.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Gimstamumas, kurio mažėjimas nors ir stabilizavosi bei pastaraisiais metais netgi pradėjo augti, tesiekia 1,70 vaiko, tenkančio vienai moteriai ir, vertinant Europos mastu, Lietuva išlieka tarp mažiausią gimstamumą turinčių valstybių. Tam, kad kartų kaita būtų užtikrinta, būtina pasiekti 2,1 vaiko siekiantį gimstamumo rodiklį“, – rašoma programoje.

Vyriausybė pasiryžusi mažinti alkoholio ir tabako prieinamumą, iki 20 metų didindama amžių, kurio sulaukus galima įsigyti stipriųjų svaigalų, drausdama jų reklama, steigdama specializuotas alkoholio parduotuves.

Atsižvelgiant į šalies finansines galimybes, žadama iki liepos 1-osios 40 eurų didinti pensijas, o „Sodros“ skolą nedelsiant perkelti į valstybės biudžetą, taip sustabdant palūkanų už ją mokėjimą.

Planuojama, kad už korupcinius nusikaltimus nuteistiems asmenims mažiausiai dešimt metų turėtų būti draudžiama eiti bet kokias viešai renkamas pareigas. Politinės ir teisėjų korupcijos byloms tirti norima įtvirtinti ypatingojo prokuroro statusą.

„Netoleruosime politinės korupcijos atvejų. Vertybinius principus laikydami aukštesne vertybe nei koaliciniai susitarimai, reikalausime, kad bet kokie įtarimai korupcija būtų nedelsiant tiriami, o politines jėgas, atsisakančias tai daryti ar dangstančias savus įtariamus korupcija asmenis, atsisakysime laikyti pagarbos ir pasitikėjimo vertais partneriais“, – rašoma programoje.

Septynioliktoji Vyriausybė taip pat žada mažinti valstybės įstaigų skaičių, Seimo rinkimus rengti metų pradžioje, įteisinti elektroninį balsavimą, Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijas perkelti į Kauną, neleisti parlamentarams eiti ministrų pareigų, siekti įteisinti dvigubą pilietybę.

Programoje kalbama ir apie savivaldybių teritorinio suskirstymo optimizavimą, nes Lietuvos savivaldybės esą vienos stambiausių tarp Europos Sąjungos valstybių.

„Naujų savivaldybių steigimas, esamų jungimas ir kitoks teritorinis pertvarkymas turi vykti tiktai pačių vietos gyventojų ar savivaldybių tarybų iniciatyva“, – pabrėžiama dokumente.

Pristačius Vyriausybės programą Seime, su ja detaliai susipažins parlamento frakcijos ir komitetai. Tam numatyta skirti savaitę.

Planuojama, kad gruodžio 13 dieną parlamentarai balsuos, ar pritaria Vyriausybės programai. Siūlymų programai teikti negalima.

Jeigu Seimas paprasta balsų dauguma pritars programai, prisieks ir pradės pareigas eiti naujieji ministrai su premjeru.

Septynioliktąją Vyriausybę po Seimo rinkimų sudarė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga bei Lietuvos socialdemokratų partija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius