Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 29

Seimui gresia neeilinė sesija

Valdančioji koalicija pasiryžusi paankstinti būsimojo užsienio reikalų ministro priesaiką.
A.Ažubalis
A.Ažubalis / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Penktadienį numatytas prezidentės Dalios Grybauskaitės ir kandidato į užsienio reikalų ministrus Audroniaus Ažubalio susitikimas. Jei prezidentė palaimins konservatoriaus A.Ažubalio kandidatūrą į užsienio reikalų ministrus, savo veiklą naujajame poste jis greičiausiai pradės vasario viduryje.

Seimo Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) frakcija pradėjo rinkti parašus dėl neeilinės parlamento sesijos sušaukimo. Vienas pagrindinių jos klausimų – A.Ažubalio priesaika, po kurios jis teisėtai galės perimti Užsienio reikalų ministerijos (URM) vairą. Anksčiau planuota, kad ministras prisieks pavasario sesijos pradžioje – kovo 10–ąją. Be vadovo URM liko antradienį (sausio 26 d.), kai prezidentė iš pareigų atleido atsistatydinimo prašymą įteikusį ministrą Vygaudą Ušacką. Šiuo metu URM laikinai vadovauja krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

Renka parašus

TS–LKD frakcijos seniūnas Jurgis Razma neslėpė, kad iniciatyva dėl neeilinės sesijos sušaukimo priklauso būtent jam. „Matydamas ir vertindamas situaciją, jaučiu atsakomybę“, – teigė politikas. Pasak jo, artėja jubiliejinė Kovo 11–oji, kai į Lietuvą atvyks nemažai garbingų užsienio svečių. „Tokiomis aplinkybėmis geriau, kai ministerija turi nuolatinį vadovą. Visus vizitus reikia išnaudoti įvairiems dalykiniams susitikimams“, – sakė J.Razma.

Anot TS–LKD frakcijos seniūno, iki šiol pavyko surinkti maždaug pusę neeilinei sesijai sušaukti reikalingų parlamentarų parašų. Pagal Konstituciją neeilinę sesiją šaukia Seimo pirmininkas ne mažiau kaip trečdalio – 47 iš 141 – Seimo narių siūlymu.

Kol kas neapsispręsta, kokiomis vasario dienomis sesija galėtų vykti – vasario 9–11–ąją ar 23–25–ąją. „Dėl datos turėsime tartis su koalicijos partneriais“, – teigė J.Razma. Į sesijos darbotvarkę taip pat ketinama siūlyti įtraukti klausimus, kurių nepavyko išspręsti paskutinę pratęstosios sesijos dieną, kai Seimo opozicija esą dėl pažeistų savo teisių paliko plenarinių posėdžių salę.

Laukia vizitai

Dviem ministerijoms laikinai vadovaujanti R.Juknevičienė taip pat mano, kad URM privalėtų kuo greičiau turėti naują vadovą. Jau vien dėl to, kad laukia nemažai svarbių užsienio vizitų, susijusių su Europos Sąjungos reikalais, kur užsienio reikalų ministro dalyvavimas būtinas. Nuo vizitų braška ir pačios R.Juknevičienės vasario mėnesio darbotvarkė. Ministrei teks vykti į Turkiją, Vokietiją, Ispaniją. Paklausta, ar už vadovavimą dviem ministerijoms jai mokamas dvigubas atlyginimas, politikė juokdamasi paaiškino, kad URM jos sąskaita sutaupys keletą tūkstančių litų.

Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininko pavaduotojas Justinas Karosas teigė suprantąs, kodėl valdantieji skubina naujojo ministro priesaiką. „Be ministro sunku verstis, numatyta daug protokolinių renginių, kur jo dalyvavimas būtinas“, – sakė J.Karosas.

TS–LKD frakcija dar nenusprendė, kuris iš trijų jos narių, dirbančių Seimo URK, – Vilija Aleknaitė–Abramikienė, Egidijus Vareikis ar Emanuelis Zingeris, užims komiteto vadovo kėdę. Pasak J.Razmos, visi minimi kandidatai turi vienodas galimybes. Neoficialiai kalbama, kad realiausias kandidatas yra E.Zingeris.

Svarbiausia – Konstitucija

Prezidentė iki šiol neatskleidė, ar pritars A.Ažubalio kandidatūrai į užsienio reikalų ministrus. Kaip pagrindinį reikalavimą būsimajam ministrui D.Grybauskaitė įvardijo Konstitucijos laikymąsi. „Konstitucijos 84 straipsnis sako, kad pagrindinius užsienio politikos sprendimus daro prezidentas ir tik kartu su Vyriausybe vykdo užsienio politiką“, – priminė D.Grybauskaitė.

Pagrindinis motyvas, dėl kurio prezidentė pareiškė nepasitikinti V.Ušacku – ministras esą su ja nederino užsienio politikos.

Deleguoti A.Ažubalį į TS–LKD priklausantį užsienio reikalų ministro postą partijos prezidiumas nusprendė pirmadienio vakarą. Antradienio rytą premjeras Andrius Kubilius šią kandidatūrą oficialiai pateikė prezidentei.

52 metų TS–LKD narys A.Ažubalis Seime dirbo 1996–2000 metais ir nuo 2004–ųjų dirba iki šiol. Seimo URK A.Ažubalis vadovauja nuo 2008–ųjų lapkričio mėnesio. Žurnalisto išsilavinimą turintis politikas taip pat dirba Europos reikalų komitete ir Atominės energetikos komisijoje, vadovauja Seimo delegacijai NATO Parlamentinėje asamblėjoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius