-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 29

Seimui ketinant balsuoti dėl valstybinių vaistinių, oponentai žada kreiptis į KT ir EK

Valdantiesiems antradienį planuojant apsispręsti dėl valstybinių vaistinių steigimo, kai kurių ligoninių vadovai pertvarkų kol kas sako neplanuojantys, nes jos būtų brangios, o privačių vaistinių atstovai bei Seimo opozcija įspėja, kad priėmus pataisas prašys prezidento jas vetuoti, kreipsis į Konstitucinį Teismą ir Europos Komisiją.
Vaistinė
Vaistinė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Valdantieji, žadantys susivienyti Farmacijos įstatymo pataisų priėmimui, tikina, kad tokios vaistinės pagerins vaistų prieinamumą, didės konkurencija ir mažės vaistų kaina. Tuo metu opozicija, atvirkščiai, tikina, kad konkurencija sumažės, bus švaistomos sveikatos sistemos lėšos.

Jei pataisos bus priimtos, valstybines vaistines nuo kitų metų sausio bus galima steigti ne tik ligoninėse, bet ir poliklinikose ar ambulatorijose. Jose būtų prekiaujama ir internetu.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovas Ramūnas Karbauskis BNS pripažino, kad valdantieji nusiteikę pataisas priimti. Tam reikia, kad balsavime dalyvautų ne mažiau kaip 71 parlamentaras.

„Surinksime visus įmanomus Seimo narius, bandysime balsuoti. Suprantame, kad opozicija ištrauks korteles, kad neįvyktų balsavimas“, – BNS teigė „valstiečių“ lyderis.

Pasak jo, valstybinių vaistinių steigimas nebus privalomas: „Tikrai ne visur jos bus, Įstaigos pačios sprendimus priiminės. Neabejoju, kad jos bus klinikose, didesnėse ligoninėse (...) Kas ten steigs tą vaistinę mažoje ambulatorijoje? Nebus ten tokių vaistinių mažose įstaigose“.

R.Karbauskis mano, kad galėtų atsirasti apie kelios dešimtys tokių vaistinių. Jis neigė, kad jų steigimui lėšų bus numatyta biudžete.

Opozicija anksčiau yra žadėjusi, jei Seimas leis steigti tokias vaistines, prašyti prezidento jas vetuoti, o jeigu to nebus padaryta, bus prašoma Konstitucinio Teismo išaiškinimo.

Konservatorius Jurgis Razma BNS nurodė, kad antradienį opozicija ketina balsavime nedalyvauti. Konservatoriai jau yra Seimą privertę šio projekto svarstymą išbraukti iš posėdžių darbotvarkės.

„Yra pakankama konkurencija farmacijos sektoriuje, didelis vaistinių tinklas, o su valstybiniu verslu žinome, kaip kartais atsitinka: prasideda išlaidavimai, interesų kažkokių atsiranda, o žmogui tai stebuklų neatneš, kainos nemažės, nebent jos bus su paslėpta dotacija“, – kalbėjo jis.

Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė BNS aiškino, kad valstybinių vaistinių įteisinimas nepaskatins jų ir privačių vaistinių lygiavertės konkurencijos. Ji abejoja, ar toks tinklas bus efektyviai valdomas.

„Ji bus ribota ir iškreipta. (...) Valstybė visiškai kišasi į verslą“, – teigė K.Nemaniūtė-Gagė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kristina Nemaniūtė - Gagė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kristina Nemaniūtė - Gagė

Ji prognozuoja, kad valstybinių vaistinių atsiradimas paskatintų nedidelių vaistinių bankrotą arba pasitraukimą iš gydymo įstaigų. Ji, be to, klausė, kokiomis lėšomis bus išlaikomos tokios vaistinės ir kiek tai kainuos valstybei.

„Jeigu tai PSDF (Privalomojo sveikatos draudimo fondo – BNS) lėšos, kyla klausimas, ar neturėtume juos skirti gydytojų, slaugytojų atlyginimų didinimui, didesniam kompensuojamų vaistų sąrašui“, – teigė ji.

Jei Seimas priims pataisas, K.Nemaniūtė-Gagė sakė prašysianti prezidento jas vetuoti bei inicijuosianti kreipimąsi į Konstitucinį Teismą ir Europos Komisiją.

Respublikinės Panevėžio ligoninės direktoriaus pavaduotojas infrastruktūrai Mindaugas Čipinys BNS sakė, kad ligoninės vadovybė neskaičiavo, kiek kainuotų ligoninės vaistinės pritaikymas „klientams iš išorės“.

Utenos ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinos reikalams Sergejus Naumkinas BNS teigė, kad būtų iššūkis pertvarkyti vidinę ligoninės vaistinę, kurioje dabar vaistai skirti tik šios medicinos įstaigos reikmėms.

„Būtų labai didelis sunkumas pertvarkyti vaistinę ir užtikrinti darbą, nes turime ribotą personalą ir darbo jis turi pakankamai su vaistais, kurie reikalingi skyriuose. Patalpos per mažos, mes patys tik tik išsiverčiame. Pertvarkymas pareikalautų papildomo darbo organizavimo, investicijų“, – BNS teigė S.Naumkinas.

Pasak Vilniaus miesto klinikinės ligoninės direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai ir ūkiui
Algimanto Vakarino, kol nesibaigs patalpų nuomos sutartis su privačia vaistine, apie pertvarkas kalbos nebus.

„O antras dalykas – neturime daugiau patalpų, neįsivaizduoju, kaip techniškai pertvarkyti: reikia kasos aparatą statyti, personalą surinkti, nes ir dabar mūsų vaistinė nedirba per naktį, padaryti patogią žmonėms įeiti infrastruktūrą. Papildomas funkcijų išplėtimas susijęs su finansais“, – svarstė jis.

Seimas papildomai dar turės balsuoti dėl liberalo Jonas Liesio siūlymo valstybinių vaistinių steigimą leisti ne nuo kitų metų sausio, o nuo 2023 metų. Pasak parlamentaro, iki to laiko reformai būtų tinkamiau pasiruošta, nes dabar sveikatos resursai nukreipti pandemijos suvaldymui.

Lietuvos gydymo įstaigose veikia apie 230 didžiųjų tinklų vaistinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius