Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 23

Seimui nelengva panaikinti transporto lengvatas

Seimui ketvirtadienį nepavyko iš pirmo karto panaikinti transporto lengvatų.
Seimo posėdis
Seimo posėdis / Redo Vilimo/BFL nuotr.
Temos: 2 Mokytojai Seimas

Seimas planavo priimti įstatymo pataisą, kuria numatoma, kad iš valstybės biudžeto nebus kompensuojamos išlaidos transportui mokytojams, gydytojams ir slaugytojams, socialiniams darbuotojams ir jų padėjėjams, socialiniams pedagogams ir jų padėjėjams, auklėtojams ir jų padėjėjams, kultūros ir meno darbuotojams. Įstatymo pataisa numato, kad išlaidos transportui gali būti padengiamos iš savivaldybių biudžeto.

Lengvatas numatoma palikti tik kaimuose ir miesteliuose gyvenantiems mokiniams bei vaikų globos įstaigų gyventojams.

Opozicija: lengvatos turi būti

Šiam įstatymo projektui priešinosi Seimo opozicija.  „Lengvatų sistema egzistuoja JAV, Skandinavijos šalyse, Vokietijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje. Ji egzistavo ir tarybiniais laikais:  gydytojai bei mokytojai galėjo naudotis lengvatomis. Visi gavote Lietuvos savivaldybių asociacijos viešą laišką, kuriame išdėstoma aiškiai, kad nėra savivaldybių lėšų jokioms kompensacijoms. Tame kontekste teigiat, kad pačios gali numatyti kompensacijas. Tai juokinga“, – įstatymo pataisai priešinosi socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis.

Valdantieji: demonstruojamas tariamas jautrumas

„Dabar demonstruojamas tariamas socialinis jautrumas. Iki šiol taikyta lengvata buvo iš esmės nepagrįsta pinigais. Jei savivalda darė nuolaidą ir kompensavo važiavimą, tai darė savo sąskaita. Išlaikomos lengvatos tam, kam jos būtinos, savivaldai palikta teisė įvertinti kiekvieną atvejį ir priimti sprendimą. Todėl priimdami įstatymą mes situacijos nepabloginame ir socialdemokratai neturėtų tuo spekuliuoti“, – palaikydamas įstatymo pataisas aiškino Valentinas Stundys.

Neužteko balsuojančiųjų

Dalis parlamentarų siekė, kad lengvatos būtų paliktos nors mokytojams – esą kaimo vietovėse jie yra labai svarbūs darbuotojai, kultūros šviesuliai, dirbantys vienu metu keliose mokyklose bei kultūros centruose. Tačiau šiam siūlymui Seimas nepritarė.

Balsuojant už lengvatų panaikinimą neužteko balsų – balsavime nedalyvavus opozicijai, iš viso balsavo vos 53 parlamentarai. Už lengvatų panaikinimą balsavo 48, prieš pasisakė 2, susilaikė 3.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius