-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 25

Seimui nepakanka balsų rasti valstybės pinigų LSDDP veiklai finansuoti

Antradienį Seimas skubos tvarka ėmėsi projekto pamaloninti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) koalicijos partnerę Lietuvos socialdemokratų darbo partiją (LSDDP) valstybės dotacija, nors ji nėra dalyvavusi rinkimuose. Opozicija skaičiuoja, kad tam papildomai biudžete teks surasti apie 200 tūkst. eurų.
Juozas Bernatonis ir Ramūnas Karbauskis
Juozas Bernatonis ir Ramūnas Karbauskis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Anksčiau buvo bandoma pinigų LSDDP atrėžti sumažinant Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) dotaciją, tačiau galiausiai „socdarbiečiai“ Juozas Bernatonis ir Andrius Palionis registravo naują pataisą, pagal kurią pinigų LSDDP būtų surasta papildomai – nesumažinant dotacijos partijai, nuo kurios atskilusi susikūrė „socdarbiečių“ frakcija Seime.

Tam, kad įstatymo pataisos antradienį būtų priimtos, teliko vienas balsavimas. Tačiau įstatymas negali būti priimtas, nes Seimo salėje nebuvo pakankamai parlamentarų. Įstatymui priimti reikėjo 71 Seimo nario, tačiau, opozicijos atstovams nesiregistravus, jų teliko 68.

Opozicija tvirtino, kad šis įstatymas dabar virsta tiesiog korupciniu, nes, kaip sakė konservatorė Gintarė Skaistė, „viena partija yra tiesiog paperkama, kad liktų valdančiojoje daugumoje“.

Be to, pasak jos, šios pataisos motyvuos partijas skaldytis, užprogramuos dirbtines rietenas dėl pinigų.

„Galiausiai modelis tampa išvis nebeaišku, ir nebeaišku, kas lems, kiek partija gaus pinigų. Jei anksčiau tai lėmė rinkėjų pasitikėjimas, tai dabar tai bus laimės dalykas“, – dėstė konservatorė.

„Yra toks posakis: demokratijos erozija. Ar sakyčiau mediciniškai: demokratijos cirozė, vėžys, Alzheimeris ir mirtis“, – pritarė Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas.

Tačiau J.Bernatonis tikino, kad tokiomis kalbomis opozicija rodo, kad bijo konkurencijos.

E.Gentvilui atkirto „socdarbietis“ Artūras Skardžius. Jis aiškino, kad liberalas išvardino būtent tas diagnozes, kurios tinka liberalams, kurie jau gėdisi kandidatuoti rinkimuose su kaltinamuoju korupcija Liberalų sąjūdžiu.

„Sėdite š... iki ausų ir dar tapšnojate“, – baigė kalbą A.Skardžius.

A.Kubilius liko neišgirstas

Teisės ir teisėtvarkos komitetas paskutines pastabas projektui svarstė antradienį ryte.

„Šiandien ryte turėjome dar vieną posėdį, kuriame svarstėme Teisės departamento pastabas. Į visas buvo atsižvelgta“, – sakė A.Širinskienė.

Tačiau konservatoriai tikino, kad šitaip nedaroma – esą pataisos, kuriomis numatomos naujos išlaidos, negali būti teikiamos ir svarstomos paskutinę minutę – priėmimo stadijoje.

„Kas čia per svarstymai dabar?“ – klausė Seimo narys Andrius Kubilius, prašydamas daryti pertrauką ir projektą svarstyti nuo pradžių.

„Čia priėmimas“, – pareiškė V.Pranckietis ir į prašymą neatsižvelgė.

J.Bernatonis dėstė, kad paskutinėmis pataisomis atsižvelgta būtent į opozicijos siūlymus.

Tačiau A.Kubilius tikino, kad tokių „abrakadabrų dar nėra matęs“.

Pasak jo, tokia tvarka reikštų, kad jei, pavyzdžiui, TS-LKD norėtų gauti daugiau valstybės pinigų, ji galėtų savo frakciją suskaldyti į keturias, sukurti tris pseudopartijėles ir jų vardu imti dotacijas.

„O kur logika? O jei po savivaldos kokia nors rinkimų grupė sugalvos atsiskirti ir sukurs grupę, kuri turi atstovus tik savivaldybėse?“, – klausė jis.

Tačiau Seimas nutarė kitaip – J.Bernatonio pasiūlymui buvo pritarta už balsavus 60 Seimo narių, 45 balsavus prieš ir 7 susilaikius.

Tuomet A.Kubilius pareikalavo Vyriausybės išvados projektui. Tačiau valdantieji sustoti nenorėjo. A.Širinskienė pareiškė, kad papildomų pinigų „nereikės, matyt“.

A.Kubilius tvirtino, kad šio įstatymo priėmimas gali būti priesaikos pažeidimas, nes vargu, ar teisės aktas didins demokratiją – to paprasčiausiai niekas nesiaiškino.

Daugiau galimybių gauti finansavimą mažosioms partijoms

Pagal svarstomas pataisas, po rinkimų įkurtos, bet parlamentinę frakciją turinčios partijos dotacijos dydis būtų lygus mažiausiems parlamentinei partijai tuo metu skirtiems valstybės biudžeto asignavimams, padaugintiems iš naujos parlamentinės partijos ir mažiausiai finansuojamos parlamentinės partijos frakcijų narių skaičiaus santykio.

Be to, Seimas antradienį pritarė pataisoms, kad dotacija būtų skiriama partijoms, kurios yra gavusios ne mažiau kaip 2 proc. visų rinkėjų balsų per pastaruosius Seimo, savivaldybių tarybų bei Europos Parlamento rinkimų rezultatus. Anksčiau siūlyta ribą naikinti, o dotacijas dalyti tik pagal gautų mandatų skaičių.

Dabar valstybės dotacijos buvo skiriamos partijoms, kurios yra gavusios ne mažiau kaip 3 proc. balsų per pastaruosius Seimo, savivaldybių tarybų bei Europos Parlamento rinkimus. Pinigai paskirstomi proporcingai visų surinktų balsų skaičiui.

Seimo narys, Centro partijos pirmininkas Naglis Puteikis skaičiavo, kad po pataisų valstybės dotaciją galėtų gauti ne 7, kaip dabar, o bent 10 partijų.

Per metus partijoms paskirstoma apie 5,5 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius