-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 24

Seimui ratifikuoti pateiktas Lietuvos ir Latvijos susitarimas dėl SSRS draudimo stažo įskaitymo

Seimui pateiktas ratifikuoti Lietuvos ir Latvijos susitarimas dėl buvusios SSRS draudimo stažo įskaitymo.
Seimo rūmai
Seimo rūmai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Susitarimas numato, kad draudimo stažą, įgytą buvusios SSRS teritorijoje, įskaito ta valstybė (Lietuva arba Latvija), kurios teritorijoje įgytas draudimo stažas yra ilgesnis. Jei Lietuvos ir Latvijos teritorijose įgyto draudimo stažo trukmė vienoda, šį stažą įskaito valstybė, kurios įstatymai žmogui buvo taikomi vėliausiai.

Sutartį ratifikavus, ateityje bus galima išvengti tokių atvejų, kai minėtas stažas iš viso buvo neįskaitomas arba įskaitomas du kartus – tiek vienoje, tiek kitoje šalyje. Taip bus užtikrinta galimybė žmonėms gauti didesnes pensijas, kadangi pagal šį susitarimą jau bus realiai įskaičiuojamas į pensiją minėto laikotarpio darbinis stažas.

Susitarimą gegužę pasirašė socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas ir Latvijos gerovės ministrė Ilze Vinkelė.

Lietuvai ir Latvijai tapus Europos Sąjungos (ES) narėmis, abiejose šalyse buvo pradėti tiesiogiai taikyti Europos Sąjungos reglamentai dėl socialinės apsaugos sistemų koordinavimo – darbuotojų migrantų socialinės apsaugos, kurie pakeitė 1993 metų gruodžio 17 dieną pasirašytą Lietuvos ir Latvijos vyriausybių susitarimą dėl bendradarbiavimo socialinio aprūpinimo srityje.

Vadovaujantis šiais ES reglamentais, kiekvienoje valstybėje narėje, kurioje žmogus buvo apdraustas, draudimo stažas yra išsaugomas ir, kai asmuo pasiekia pensinį amžių, kiekviena valstybė narė skiria pensiją už šioje valstybėje įgytą socialinio draudimo stažą.

Reglamentai draudžia skirti pensiją už vieną ir tą patį draudimo laikotarpį, tačiau nenumato, kaip turi būti įskaitomas darbo stažas, įgytas buvusios SSRS teritorijoje, jei už tokį stažą pensija gali būti paskirta keliose valstybėse narėse. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius