-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 22

Seimui teikiama neįgalumo nustatymo pertvarka: tikimasi didesnio įsitraukimo į gyvenimą

Seimui ketvirtadienį teikiama neįgalumo neįgalumo nustatymo sistemos reforma, kuria tikimasi didesnio neįgaliųjų įsitraukimo į viešą gyvenimą ir darbo rinką.
Negalia
Negalia / 123RF.com nuotr.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) teigia, kad galiojantis negalios vertinimo modelis neužtikrina žmonių su negalia individualių poreikių patenkinimo, nes negalia didžiąja dalimi vertinama remiantis medicininiais kriterijais.

„Siekis yra, kad žmonės, kurie turi negalią, vertinant neįgalumo lygį būtų vertinami ne tik medicininiai kriterijai, kaip yra dabar, bet labiausiai susitelkta į tai, kokios kliūtys yra tų žmonių aplinkoje, kad jų dalyvumo lygis galėtų būti didesnis“, – apie reformą yra sakiusi socialinės apsaugos ir darbo Monika Navickienė.

Pasak ministrės, dabar negalios vertinimas grindžiamas medicininiais kriterijais (jie sudaro apie 90 proc.) ir tik maža apimtimi vertinami asmens gebėjimai, neatsižvelgiama į neigiamus aplinkos veiksnius, kurie paprastai ir neleidžia žmonėms su negalia įsitraukti į visuomenę.

Pertvarka numato, kad negalios vertinimo modelis būtų grindžiamas asmens gebėjimų vertinimu. Pirminiame variante bus siekiama medicininių kriterijų įtaką mažinti iki 60 proc., o palaipsniui pereiti prie 50 proc. ir 40 procentų.

Vyriausybė taip pat siūlo pertvarkyti Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą bei Neįgaliųjų reikalų departamentą su pavaldžiomis įstaigomis – vietoj jų įsteigti Asmens su negalia teisių apsaugos agentūrą.

SADM pranešime teigiama, kad šiuo metu tik apie trečdalis (34 proc.) žmonių su negalia naudojasi socialinės integracijos priemonėmis, skirtomis jų socialinei atskirčiai mažinti: būsto pritaikymu, asmenine pagalba, socialinės reabilitacijos paslaugomis bendruomenėje ir pan.

Tuo tarpu 65 proc. žmonių su negalia dėl aplinkos neprieinamumo patiria sunkumų savarankiškai gyvendami, naudodamiesi viešosiomis paslaugomis ir įsigydami prekes ar paslaugas.

Ministerija tikisi, kad 2025 metais 38 proc., o 2030 metais 42 proc. asmenų su negalia pasinaudotų socialinės įtraukties priemonėmis, skirtomis jų socialinei atskirčiai mažinti.

Taip pat norima, kad dirbančių darbingo amžiaus žmonių su negalia dalis 2025 metais sudarytų 39 proc., o 2030 metais – 47 proc., pernai šis rodiklis siekė 29 procentus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius